Kasaplık cazibesini yitiriyor
Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, bölgede besiciliğin eski cazibesini kaybettiğini ileri sürerek, kasaplık yapan esnafın mesleklerini yavaş yavaş terk etmeye başladığını söyledi. Erzurum’da kayıtlı 120 kasap esnafının bulunduğunu bildiren Ejder, bu sayının giderek düştüğünü, hayvancılık bölgesi olan Erzurum’da hayvancılığın darboğaz içerisinde olduğunu vurguladı.
BESİCİ DE KAZANAMIYOR, KASAP DA
Besiciliğin Erzurum’da çok zor şartlar altında yapıldığını anlatan Kenan Ejder, besicilik maliyetlerinin bu yüzden yüksek olduğunun altını çizerek, “Erzurum’daki besici yaptığı işten para kazanamadığı gibi maliyetlerin yüksek oluşu ise doğrudan vatandaşa yansıyor. Alım gücü zaten düşük olan vatandaş, et ve et ürünlerine ilgi göstermeyince, kasap esnafı talep sorunu yaşıyor.” dedi.
Erzurum’daki kasap sayısının her yıl ortalama yüzde 10 oranında azaldığını söyleyen Kenan Ejder, “Besiciliğin bittiği yerde kasaplık kalır mı?” diyerek, ilde hayvancılıkla uğraşan kesimin desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
KIŞ BESİCİLİĞİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Erzurum için genellikle kullanılan tanımın “tarım ve hayvancılık bölgesi” şeklinde olduğunu belirten Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, asıl sorunun bu potansiyelin değerlendirilememesi olduğunu söyleyerek, “Erzurum’un yüzde 65’i mera ve çayırlarla kaplı ama bu mera ve çayırlar yılın 7 ayı kar altında. İlimizde besicilikle uğraşan mal sahipleri, hayvanlarını kış boyunca ahırlarda ithal yem yedirmek suretiyle besliyor. İthal yemin fiyatı ise yerinde durmuyor. Bu yüzden ilimizdeki hayvancılığın destekleyici tedbirlere ihtiyacı var. İlimizdeki besicinin başka illerdeki besicilerle rekabet etme sorunu var. İnsanların alım gücü düşüyor, fakat maliyetler ve fiyatlar durmadan yükseliyor. Erzurum’da bir ayı bir kilogram kıymayla geçiren binlerce aile var. Bir dönemin et deposu olan şehide, et yüzü göremeyenler var. Siyasilerimizin bu durumu hesaba katmalarını arzu ediyoruz. Hem koskoca bir sektör bitiyor, hem de bu sektöre bağlı kollar yok oluyor.” diye konuştu.