ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bitlis şehidini uğurladı
Bitlis şehidini uğurladı
Şehit annesinden son veda: Hakkım helal yavrum
Şehit annesinden son veda: Hakkım helal yavrum
Kayseri şehidini uğurladı
Kayseri şehidini uğurladı
On binler  şehit Mangura'yı uğurladı
On binler şehit Mangura'yı uğurladı
Şehit Kani Obi tekbirlerle uğurlandı
Şehit Kani Obi tekbirlerle uğurlandı
HABERLER>EKONOMİ
23 Aralık 2010 Perşembe - 01:47

Kasaplar Odası’ndan çekme kıyma uyarısı

Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, çekme kıymalarda her türlü Oyunun oynandığını iddia ederek, dökme hazır kıyma satışının önüne geçemediklerini söyledi. Ejder, yaptığı açıklamada, kanunen hazır kıyma satmanın yasak olmasına rağmen özellikle bazı marketlerde hala dökme hazır kıyma satıldığını belirtti.

Kasaplar Odası’ndan  çekme kıyma uyarısı

Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, çekme kıymalarda her türlü Oyunun oynandığını iddia ederek, dökme hazır kıyma satışının önüne geçemediklerini söyledi.
Ejder, yaptığı açıklamada, kanunen hazır kıyma satmanın yasak olmasına rağmen özellikle bazı marketlerde hala dökme hazır kıyma satıldığını belirtti.
HAZIR KIYMAYA HERŞEY KATIYORLAR
Hazır kıymayı satabilmek için kıymanın üzerinde üretim ve son kullanma tarihinin mutlaka bulunması gerektiğini ifade eden Ejder, 'Maalesef bu gün Erzurum'da bu hazır kıyma satışının önüne geçemedik. Kıyma her türlü hileyi kaldıran bir maddedir. Örneklerini gördük; tavuk taşlığı, havucuna, suya varana kadar kıymaya katılıyor. Biz bunun önüne Erzurum'da geçemedik' dedi.
Marketlerde satılan hazır kıymaların toplatılması için defalarca Tarım İl Müdürlüğüne yazı yazdıklarını dile getiren Ejder, bazı işletme sahiplerinin çekme kıymayı yapıp, tepsilere döktüğünü, vatandaşın da gidip o kıymayı aldığını ifade etti.
//HAZIR KIYMADA OYNANAN OYUNLAR
Vatandaşın o hazır kıymanın içerisinde neler olduğunu bilmediğini anlatan Ejder, şunları kaydetti: 'Vatandaş hazır kıymada oynanan Oyunları, onun içerisinde ne olduğunu bilmiyor. Tarım İl Müdürlüğü yeterince cezaları veriyor ama tam denetim yapmıyor. Ceza vermekle bu iş olmuyor. O hazır kıymaların toplatılması, imha edilmesi lazım. Hazır kıyma satışını kanun yasak etmiş. Eğer yasaksa bana da ona da herkese yasak. Bir iş yerinde hazır kıyma varsa mutlaka bunun içeresinde bir hile vardır. Ayıbını örtmek için o kıymayı çekiyor. Eğer dürüstsen vatandaşın gözünün önünde çek, kıymasını ver. Devlet bunu yasaklamış, sen niye bu hazır kıymayı yapıyorsun?'
//HAZIR KIYMAYA İTİBAR E TMEYİN, TAVSİYESİ
Hazır kıymaların satışının biraz da vatandaştan kaynaklandığını savunan Ejder, halkın bu hazır kıymanın niye yapıldığını bilmesi, anlaması gerektiğini vurguladı.
Vatandaşın dökme kıymalara itibar etmemesini isteyen Ejder, 'İstanbul'da kaç kez hazır kıymalar toplatıldı, Erzurum'da neden toplatılmıyor? Tarım Bakanlığı, şu Erzurum'a bir göz atmalı bütün marketler, kasaplar denetlenmeli, kimde ne var, ne yok hepsi meydana çıksın. Devletin yasakladığı bir şey bu. Bu hazır kıymaların içerisine neler katıldığını tespit etmek için laboratuvar ortamında incelenmesi gerekiyor' diye konuştu.
//'KIYMANIN İÇERİSİNE BİR ŞEY KATILDIĞI RENGİNDEN ANLAŞILIR'-
Kıymaya bir şey katıldığının etin renginden anlaşıldığını ifade eden Ejder, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Ette siyahlanma oluyorsa o kıymanın içerisine mutlaka su katılmıştır. Kıymaya su katıldığı gün kıymayı daha parlak yapar ve yağsız görünür. Ancak bir gün ya da iki bekletilince kıymanın renginde siyahlanma olur. Tavuk taşlığı da kıymayı kıpkırmızı yapar, yağsız gösterir. Kelle eti, paça eti de katılıyor. Kıymanın içinde bir şey katıldığı zaman birkaç gün bekleyince kesinlikle renginden belli eder.'
Kimsenin vatandaşı aldatmaya hakkı olmadığını vurgulayan Ejder, şu iddialarda bulundu: 'Bir kilogram kıyma bir su bardağı suyu rahatlıkla götürür. Başka şeyler de katılıyor. İşte vatandaşı soyuyorlar. Yetkililer biran önce denetimlerini yapmalılardır. Dökme kıymayı hiç kimse satamaz. Dökme kıymayı tepside satma imkanımız yok.'
//BAŞVURU YAPTIK SONUÇ ALAMADIK
Başkan Ejder, ilde marketlerde satılan dökme kıymaların toplatılması için bir yılda 30 kez Tarım İl Müdürlüğü'ne dilekçe verdiklerini ancak yine de denetim yapılmadığını ileri sürdü.
Uzmanlar da kıymaya farklı ürünler katıldığı zaman hem tüketicinin aldatıldığını hem de kıymanın daha çabuk bozulmasına neden olduğunu bildirdi.  
//KIYMADAKİ KATKI MADDELERİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya, kıymanın içerisine bir şey katıldığı zaman çabuk bozulduğu için daha tehlikeli hale geldiğini belirterek, şunları söyledi:
'Kıymanın bozulması hızlanıyor. Özellikle dalak katılmışsa bozulma daha da hızlanır ve bu tehlikelidir. Kıymanın içerisine su, dalak, sakatat gibi şeyler katılırsa bozulma hızlanır ve patojenler ile mikroorganizmalar çabuk gelişir. Bu da insan sağlığını tehlikeye sokar.' AYŞE YILDIZ/AA

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA’dan 79 projeye destek
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın 17’nci yönetim kurulu toplantısından, ...
Esnaf, kredide yüksek limite yöneldi
Esnafa kredi kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan kredilerde ...
Kadın STK'ları 2011'e hazır..
25’inci Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları heyecanı, Erzurumlu ev hanımlarını ...
 
Erzurumlu besicilerden Edirne çıkarması
Erzurumlu hayvan yetiştiricileri, Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri ...
Gençler, marka peşinde
Sayıları her geçen gün artan AVM’ler gençlerin bir numaralı alışveriş noktası olarak dikkat çekiyor.
Defterdarlıkta yıl sonu mesaisi
Erzurum Defterdarlığı’nı oldukça hareketli bir hafta sonu bekliyor. Yılsonu ...
 
Markalaşma fren tuttu
Türk Patent Enstitüsü Kasım 2010 dönemi İller bazlı tescil edilen marka ...
Esnaf Kampus istemiyor..
Erzurum esnafı, Erzurum Teknik Üniversitesi’nin şehirden bağımsız bir ...
Teknokent’te Erzurum’u geçtiler
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Doğu Anadolu Bölgesinin dördüncü Teknokent’ini ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva