KIRIK ÇIKIK VAKALARINDA ARTIŞ VAR
Kar yağışı ve buzlanma Türkiye'nin bir çok bölgesinde etkisini sürdürürken, uzmanlar buzlu ve karlı yollarda meydana gelebilecek kazalara karşı vatandaşları uyardı. Erzurum Numune Hastanesi Ortopedi Servisi’ne son bir ay içerisinde 400’ün üzerinde kırık-çıkık vakası ulaştığı bildirilirken, hastaların büyük çoğunluğunun buzda kayıp düşen vatandaşlardan olduğu öğrenildi.
BUZDA DİKKATLİ YÜRÜYÜN
Erzurum Numune Hastanesi Ortopedi Polikliniği’nde görevli Ortopedi Uzmanı Müren Mutlu, Erzurum’da en sık karşılaşılan kırık-çıkık vakalarının, buz ve kar üzerinde yürürken meydana geldiğini söyledi. Hastaların büyük bölümünü, yaşlıların oluşturduğuna dikkati çeken Mutlu, gerekmediği müddetçe yaşlı vatandaşların kışın dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.
BİLİNÇLİ YÜRÜYÜŞ KAZA RİSKİNİ AZALTIYOR
Ortopedi Uzmanı Mutlu, kırık ve çıkık vakalarının büyük bölümünün buzlu yolda bilinçli yürümemek ve dikkatsizlikten kaynaklandığını belirterek, "Öncelikle buzlu yolda yürürken dikkatsiz olmanın hata affetmeyeceği çok iyi bilinmeli. Buzda yürürken adımlar da çok önemli. Adım büyüdükçe vücut dengesini sağlamak zorlaştığı için adımların küçülmesi, yere yakın, hatta sürükleyerek atılması gerekiyor” dedi.
BUZDA DÜŞMEMEK İÇİN YERE BAKARAK YÜRÜNMELİ Mutlu, “Bütün bunlarla birlikte dikkatin kaybolmaması için çok sık aralıklarla yere bakarak yürümek zorundayız. Bir başka dikkat edilecek konu ise kar ve buzlu ortamın bir olduğu yerlerde ayaklar ıslanacak endişesiyle daha kuru olan buzlu ortamın seçilmesi. Daha yumuşak ve kayma riski daha az olan karda yürümek sakatlanma ihtimalini azaltabilir. Ayrıca buzlu yolda yürümek zorunda kalanlar ayakkabı tercihini lastik ve kauçuk tabanlı tırtıklı ayakkabılardan yana kullanmalı'' diye konuştu.
YAŞLILAR DAHA DİKKATLİ OLMALI
Erzurum Numune Hastanesi Ortopedi Polikliniği’nde görevli Ortopedi Uzmanı Müren Mutlu, yollarda buzlanmanın olduğu durumlarda özellikle yaşlıların mümkün olduğu ölçüde dışarı çıkmamaları gerektiğini belirterek, yaşlılardaki kırık tedavisinin ameliyatla olduğuna ve tedavi süresinin uzadığına dikkat çekti.
Mutlu, kırık olaylarında yanlış bilinen yaygın kanılardan birinin de kol ve bacaklardaki kırıklar sonrası parmakların oynaması olduğunu anlatarak, "Bu durumda hasta yakınları kırık olmayacağını düşünerek ilk etapta tedaviye başvurmuyor. Ancak, hastanın durumu ağırlaştıktan sonra bir ortopedi uzmanına başvurma gereği duyuyorlar" diye konuştu.