ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
GSİM heyeti İlçelerde incelemelerde bulundu
GSİM heyeti İlçelerde incelemelerde bulundu
AK Parti istişare etti
AK Parti istişare etti
Bitcoin davasında 66 yıl hapis talebi
Bitcoin davasında 66 yıl hapis talebi
Konyaspor Erzurum kampını tamamladı
Konyaspor Erzurum kampını tamamladı
Erzurumspor FK, ilk hazırlık maçında 2-0 mağlup oldu
Erzurumspor FK, ilk hazırlık maçında 2-0 mağlup oldu
HABERLER>TÜRKİYE
13 Ekim 2009 Salı - 04:08

IV. Din Şurası toplandı

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, artık bu çağda laikliğin, dinle toplum, dinle devlet arasında sık sık tekrarlanan tartışmaların parçası ya da dine karşı tutumların referansı olmaması gerektiğini belirterek, "Dini konuların her türlü siyasi mülahazanın ve çıkar hesabının üstünde tutularak, ele alınması sadece laikliğin değil, dine saygının da bir gereğidir" dedi.

IV. Din Şurası toplandı

TOPLANTI KURAN-I KERİM TİLAVETİYLE AÇILDI
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen 'din ve toplum' konulu 4. Din Şurası, Bilkent Otel'de başladı. Şura'ya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Hayati Yazıcı, Faruk Çelik, Selma Aliye Kavas, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile şura üyeleri katıldı. Şura, Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Davut Kaya'nın okuduğu Kuran-ı Kerim ile başladı.
BARDAKOĞLU SUNUM YAPTI
Şuranın açılış konuşmasını yapan Bardakoğlu, modernleşme süreçlerinde dinin bazen belli amaçların gerçekleşmesine imkan sunan bir araç kılınarak, bazen de bir meşruiyet sorunuyla karşı karşıya getirilerek sıkıştırıldığını, yapılan müdahalelerle kültürle ve siyasi repliklerle zayıflatılmaya çalışıldığı ve itibar kaybına uğratıldığını kaydetti. Bardakoğlu, böylece her zaman verili dünyayı açıklama iddiasında olan dinin, bu sefer açıklanmaya ve savunulmaya muhtaç bir görüş, kendisine açıkça mesafe konulması gereken bir risk alanı olarak görüldüğünü ifade etti. Bardakoğlu, dinin modernleşme sürecinrin havasına uygun bir şekilde gözden geçirmeye yönelen pek çok ülkede oldukça acımasız sayılabilecek örneklerin hafızalarda yerini aldığını belirterek, dine mesafeli bir nesil yetiştirmek isteyenler kadar, onu kendi iktidarını tahkim eden bir dile dönüştürenlerin de aynı referans dünyasından beslendiğini kaydetti. Batı'da dinin Fransız Devrimi'nin açtığı eşikler üzerinden sorgulanma sürecinin, kilise tarihinde karşılığını bulan, kimi uygulamaları kendine gerekçe gösterdiğine işaret eden Bardakoğlu, "Batı toplumlarında kilise-siyaset ilişkisinde yaşanan güç gösterisi ve med-cezir, dinin gündelik hayattan çekilmesi ya da etkisini azaltılması yönündeki beklentiler ve bu sürecin ortaya çıkardığı gerilimler, bugün laiklik diyebildiğimiz bir uzlaşı dilinin doğmasına ve kurumsallaşmasına yol açmıştır" diye konuştu.
KURTULUŞ VE DİRİLİŞ ÇAĞRISI
Dinin, insanı kendisini varlığı ve var edeni tanıtarak anlamlı bir hayat sunan ve insanı kamil olma yolunda ona rehberlik yapan bir rahmet, kurtuluş ve diriliş çağrısı olduğunu vurgulayan Bardakoğlu, şunları kaydetti: "Bunu gözardı ederek, onu insanın ve toplumun hayatını zehir eden katı ve ruhsuz yorumlara ve dünyevi amaçlara mahkum edenler, kutsalı temsili düzeyde kurumsallaştırıp kişi ile yüce yaradan arasında perde olanlar, dinin bütün zamanları kuşatan davetini hergün yeniden inmişçesine yorumlamayı ihmal edenler, sonuçta dinin öğütlerini tam bir tehdit olarak karşılayan kutuplaşmalara, dini ve beraberindeki ahlaki değerleri önemsizleştiren tutumlarara da yol açmıştır. Dinleri deruni ve külli muhtevasından
kurtarıp bunu ideolojik söylem stoku olarak değerlendirmenin ya da dine kültürel bir obje olarak bakmanın faturaları oldukça ağır olmuştur."
ÇEKİŞMELİ ÜST SINIR
Bardakoğlu, din alanının bugüne kadar çekişmeli bir üst sınırda tartışılıyor olmasının bugün kendilerine hem paha biçilmez bir deneyim hem de ileriye yönelik daha sağlıklı bir bakış açısı kazandırdığını düşündüğünü ifade ederek, "Din şuramızın böylesine bir kavşakta yapılmış olmasını da bunun için hayli önemli bir statüde görüyorum" ifadesini kullandı.
"Bir din olarak İslam'ın, Yahudi ve Hıristiyan geleneklerinin muhatap olduğu suçlamalara ortak edilmesi, batılılaşma politikalarımızın en sorunlu alanlarından biridir" diyen Bardakoğlu, "Dini, ithal sorunlar ve çözümlemeler eşliğinde tartışmak, ne yazık ki hala vazgeçemediğimiz bir alışkanlık, bir yanlışlığımızdır" görüşünü ifade etti.
LAİKLİK
Günümüzde, din konusunun her zaman bir laiklik tartışmasıyla birlikte ele alınmasının iki yönlü bir talihsizliği de içinde barındırdığına işaret eden Prof. Dr. Bardakoğlu, şöyle devam etti: "Öncelikle laiklik tüm dinleri hesaba katan bir denge arayışının nitelikli bir ürünüdür. Laiklik, devletin herhangi bir dinle kendi gerektirdiklerini karşılayacak bir talepkarlık içinde ilişkiye geçmemesini, toplumun dinle kuracağı bağlara müdahale etmemesini öngören, hatta bu sınırları garantiye alan, dini de kamusal hayatı bütünüyle kuşatan bir siyasi proje kılınmasını önleyen bir kontrat olarak okunmalıdır. Ne yazık ki, zaman olmuş, modernleşme sürecinde, dini eskisinin ve geleneğin alamet-i farikasıolarak görme yanlışlığını, dinin ve dindarlığın tabi bir sonucu olarak davranışlara akseden ve toplumsal hayatta görünür olan yansımalarını siyasal okumaya tabi tutma ve yeni duruma tehdit olarak algılama şeklinde ikinci bir yanlışlık izlemiştir. Dini varlığı ve tezahürleri konusunda ölçüsüz bir radikalizme ihtiyaç duyan yeni bir karşıtlık teması da bu ortamdan hayli beslenmiştir. İşte bu noktada, devletin laik yapısıyla toplumun dini hassasiyetleri arasında tansiyon ve gerilime yol açacak, insanları bunlardan birini tercihe zorlayacak, söz, tavır ve davranışlardan kaçınma hepimizin sorumluluğudur."
LAİKLİK-DİN TARTIŞMALARI
Bardakoğlu, artık bu çağda laikliğin, dinle toplum, dinle devlet arasında sık sık tekrarlanan tartışmaların parçası ya da dine karşı tutumların referansı olmaması gerektiğini vurgulayarak, "Her siyasi görüş ve düşünce gündelik hayatın işleyişi konusunda, birbirinden farklı tezler üzerinden kendi projesini üretebilir, takip edebilir. Bu kendisini bağlayacaktır. Kimileri hayattaki dini vurguları yadırgarken, kimileri de bunu azımsayabilir. Bu konudaki ilgiler demokratik bir toplumun özgürlük toplumunun şartları içinde konuşulabilir, tartışılabilir" şeklinde konuştu.
DİN VE SİYASET
Dini konuların her türlü, siyasi mülahazanın ve çıkar hesabının üstünde tutularak, ele alınmasının sadece laikliğin değil, dine saygının da bir gereği olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bardakoğlu, "Ancak dine bağlılığın gerekliklerini, gizliliğe zorlayan veya dinin sosyal hayatı, ahlaki bir zeminde iyileştirmeye yönelik telkinlerine muhtevası değil, sırf dinden kaynaklanıyor olması sebebiyle karşı çıkılması da bu zemini kayganlaştırmaktadır" görüşünü dile getirdi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rusya, Protokolü Neden Destekledi?
Rusya Gürcistan'ın Kafkaslarda stratejik bir transit ülke konumuna yükselmesinden ...
Aslan Efe’den anlamlı girişim
Muğla'nın Marmaris ilçesinde yaşayan Adnan Yamanlar, Güneydoğu'da şehit ...
Şehit öğretmenler anıldı
Tunceli'nin Pertek ilçesinde, 7 Ekim1993 tarihinde teröristler tarafından ...
 
Pamuk’un yargılanabileceği kararına destek
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, yazar Orhan Pamuk hakkında, İsviçre'de ...
Şehit polis gözyaşıyla uğurlandı
Hakkari'de önceki gün kullandığı otomobile yapılan silahlı saldırı sonucu ...
Kars’ta Milli coşku
Mustafa Kemal Atatürk"ün Kars'a gelişinin 85. yıldönümü törenlerle kutlandı.
 
Türkiye şehit polise ağlıyor
Hakkari'de uğradıkları silahlı saldırı sonucu şehit olan polis memuru ...
Şehit onbaşı gözyaşlarıyla uğurlandı
Şırnak'ın Cizre ilçesinde kaza kurşunuyla ağır yaralanan ve Gülhane Askeri ...
Malatya Şehidine ağladı
İHA/Şehit Jandarma Komando Er Şükrü Ulutaş, memleketi Malatya'da gözyaşları ...
 
YAZARLAR
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Medeniyet mi dediniz?
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Teşekkür Vefadır: Büyükşehir ve Palandöken Belediyesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva