Her yıl Erzurum’da onlarca kişinin yaralanmasına ve maddi hasarlara yol açan
BUZ SARKITLARI TEZ KONUSU OLDU
Doğu Anadolu Bölgesi'nde çatılarda oluşan buz ve sarkıtların can, mal kaybına yol açmaması için hazırlanan proje bitirme tezine konu oldu. Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Bölümü 4. sınıf öğrencileri Kerem Sabit Gökçeoğlu ve Fahrettin Tekin, ölümlere bile neden olan çatılardaki buz ve sarkıtların oluşmasını geliştirdikleri sistemle önlemeyi başardılar.
2 ÖĞRENCİ BİTİRME TEZİ HAZIRLADI
''Çatılarda buzlanmanın önlenmesi sistemi'' başlıklı tezin proje yöneticisi Doç. Dr. Kenan Yakut, yaptığı açıklamada, kış aylarında Erzurum'da çatılarda oluşan buz sarkıtların önlenmesine yönelik projelerin geliştirilmesiyle ilgili 2 öğrencisine verdiği bitirme tezinin tamamlandığını belirtti.
İSKANDİNAV ÜLKELERİ’NDEN ÖRNEKLER AKTARILDI
Tez çalışmasında İsveç, Norveç gibi ülkelerde kullanılan rezistanslı anti buz sistemi ile güneş kollektörlü antifiriz akışkanlı ısı sistemleri, baca gazlarından beslenen ısıtma sistemi ve torbalı toplayıcı makine oluşturulması gibi sistemlerin ele alındığını anlatan Yakut, şunları söyledi: ''Öğrencilerimiz bu sistemler üzerine bilgisayar ortamında yaptıkları bilimsel çalışmada Erzurum için en etkili yöntemin rezistanslı kablolarla oluşturulan sistem olduğunu belirlediler. Sistemin geliştirilmesi için yaptıkları çalışmada da başarılı olan öğrencilerimiz, sensörler karın buzlanmaya başlayacağı an sistemi devreyi sokup, rezistanslı kablolardan ısı verilerek kar eritilip su halindi çatılardaki oluklarla aşağıya indirilebiliyor.''
Erzurum'daki binaların çatılarına ısıtıcı kablolar ile ısı ağı kurulabileceğini kaydeden Yakut, ''Bu sistemle çatılarda oluşan buz ve sarkıt sorunu çözümlenebilir'' dedi.
2011'E KADAR TÜM BİNALARA YAPILMALI
Erzurum'da 2011 yılında Dünya Üniversite Kış Oyunları'na ev sahipliği yapacağını hatırlatan Yakut, şehrin modern bir görünüme kavuşması için çatılara buz oluşmaması için hazırlanan sistemin kurulması gerektiğini kaydetti.
Bu sistem sayesinde kentin modern bir görünüme kavuşacağını anlatan Yakut, ''Oyunlar için Erzurum'a gelecek binlerce yabancıyı çatılardan buzların sarktığı bir şehir olarak ağırlamamalıyız'' diye konuştu.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA FONUNA BAŞVURACAKLAR
Çatılardaki buzlanmayı önlemek için hazırlanan projenin bir binada uygulanması için üniversitenin bilimsel araştırma fonundan faydalanmak amacıyla başvuru yapacaklarını sözlerine ekleyen Yakut, ''Projemiz kabul edilirse üniversite içinde bir binada geliştirilen sistemi kuracağız'' dedi.
MALİYET HESABI
Çatılarda buz ve sarkıtların oluşmasını önleyecek sistemin maliyet hesabının yapılmadığını anlatan Yakut, şöyle devam etti: ''Erzurum'da kurulan Ata Teknokent'te proje için gerekli elektronik devreler ve ısıtıcı kabloların üretimi yapılabilir. Bunun için AR-GE ekibi kurulabilir. Devre ve ısıtıcı kabloların Erzurum'da üretilmesi maliyeti büyük oranda düşürecektir. Belediyeler de geliştirilen bu sistemin kurulmasını yeni yapılan tüm binalara zorunlu hale getirebilir. Bu tür sistemi kurmayanlara ruhsat vermez. Mevcut binalar için ise düzenleme yaparak çatılardaki buz sorunu tamamen çözülebilir.''
TEZİ HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER
Çatılardaki sarkıt ve buzlanma sorununa çözüm için geliştirdikleri sistemi bitirme tezi olarak hazırlayan Gökçeoğlu ve Tekin ise sistemin her çatılı binada su olukları yapılarak kullanılabileceğini kaydederek, ''Erzurum'da buz sorunu için üzerinde araştırma yaptığımız sistemler için de en uygunu rezistanslı kablolarla kurulan sistem olduğunu ortaya koyduk'' diye konuştular.