Hayvancılıkta Gerçekleşemeyen Hayal
Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, 10 yıl önce Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na sundukları ''Organize Hayvancılık Bölgesi'' projesinin bir türlü hayata geçirilememesinin üzüntüsünü yaşıyor.
Hınıslıoğlu, yaptığı açıklamada, ETB olarak bölgedeki hayvancılık potansiyelini harekete geçirmek ve var olan doğal imkanlardan yararlanmak için, ''Organize Hayvancılık Bölgesi'' projesini hazırlayarak, 1998 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na sunduklarını söyledi.
ÖDENEK KESİLDİ
Projenin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından kabul edildiğini ve gerekli çalışmalara hemen başlandığını, Erzurum'a bağlı Muratgeldi köyünde yer tahsisinin de yapıldığını anlatan Hınıslıoğlu, ilk yıllarda bir miktar ödenek de geldiğini ancak daha sonra söz konusu ödeneklerin de kesildiğini bildirdi.
PROJE DÖRT YILDIR BEKLİYOR
Hınıslıoğlu, son 4 yıldır projenin ilerlemesi için en ufak bir çalışma yapılmadığını ve bu durumun kendilerini çok üzdüğünü ifade ederek, şunları kaydetti: ''Projemiz kabul edildi, yer tahsisi yapıldı, bir miktar ödenek de geldi ancak son 4 yıldır en küçük bir gelişme sağlanamadı. Bize sürekli ödenek yok deniyor. Konuyu ilgili makamlara sürekli iletiyoruz. Ama ne yazık ki bir sonuç alamıyoruz. Projemizin gerçekleşemeyen bir hayal olması bizi üzüyor. Bölgemiz ekonomisinin canlanmasının tek koşulu hayvancılık. Yetkililerin bu gerçeği göz ardı etmemesi gerek.''
KONU, BAKAN ÇAĞLAYAN'A İLETİLDİ
Hınıslıoğlu, konunun geçtiğimiz hafta sonu Erzurum'a gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a iletildiğini belirterek, ''Bakanımız, proje üzerinde çalıştıklarını söyledi. Umarım bu çalışmalar sonrasında projemiz hayat bulur'' diye konuştu.
Projede uzun vadede devletin cebinden bir şey çıkmayacağına dikkat çeken Hınıslıoğlu, ''Projemizin en önemli yönü de bu. Devlet altyapısını yapacak. Çiftçilere yer tahsis edilecek. Daha sonra orta ölçekli işletmeler halinde bu proje hayata geçirilecek. Sonra çiftçi devlete borcunu ödeyecek. Biz bu projeyi Türkiye gündemine getirdiğinizde benzeri yoktu ancak özel sektör bu uygulamanın örneklerini ortaya koydu. Bu da projemizin uygulanabilirlikteki başarısını gösteriyor'' dedi.
OHB TARIMIN VAZGEÇİLMEZİ
Hınıslıoğlu ayrıca, Erzurum ve çevresinde ekonomik canlılığın sağlanabilmesi için organize hayvancılık bölgelerinin şart olduğuna değinerek, ''Projemizle ilgili yapılan hayvanların bir arada olduğu zaman hastalık getirme riskinin ileri sürülmesi bizi güldürüyor. Böyle bir mazeret geçerli olabilir mi?'' diye konuştu.