MERALAR BOŞALIYOR
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Doğu Anadolu Bölge Uzmanı Veteriner Hekim Turhan Beker, bu yıl rastlanan çeşitli hayvan hastalıklarının, sektörde verim düşüklüğü yaşanmasına neden olduğunu söyleyerek, “Hastalıklar yüzünden zaten bitkin düşmüş olan hayvanları, bir de ahırlarda perişan etmeyelim.” dedi.
//BEKER BESİCİLERİ UYARDI
2010 yılı yaz sezonunun, hayvancılık açısından oldukça şanssız bir dönem olduğunu, dışarıdan getirilen hayvanlar yüzünden çeşitli hastalıkların ildeki hayvancılık sektörünü zarara uğrattığını vurgulayan Beker, hastalıklar yüzünden her bir hayvanın et ve süt veriminde ciddi kayıplar yaşandığını vurgulayarak, bundan sonraki sürecin çok dikkatli izlenmesi çağrısında bulundu. Havaların soğumasıyla birlikte yeniden ahırlara kapatılacak olan hayvanların, bu kez de kapalı ortamlarda kalıyor olmaları nedeniyle çeşitli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalacaklarını dile getiren Beker, “Gerek yaklaşan Kurban Bayramı, gerekse yayladan dönen hayvanların ahırda beslenmeleri açısından bölgemizde görülen hastalıklardan ötürü hayvanların performanslarında düşüş görülecektir. Bu sebepten dolayı yetiştiricilerimiz hayvanlarını sağlıklı tutmak zorundalar. Bunun için hayvanlarını öncelikle parazitlere karşı koruma altına almak durumundalar. Uyuz, bit, pire, kene, nokra, kıl kurdu, şerit ve karaciğer kelebekleri parazitleri gibi hastalık etkenlerinin, kapalı ortamlarda kalmak zorunda kalan büyük ve küçükbaş hayvanların en büyük düşmanları olduğunu ifade eden Turhan Beker, “Hayvanlarımızın meralardan ve yaylalardan zaten hastalıklar yüzünden bitkin ve yorgun halde döndüklerini unutmayalım. Hayvanların zayıf durumdaki dirençleri, ahırlarda bu tür parazitlerle karşı karşıya kalınca, tamamen savunmasız bir hale gelebilir. Bu da hayvan ölümlerine ve çok ciddi manada verim kayıplarına yol açabilir.” ifadelerini kullandı.
//AHIRLAR DEZENFEKTE EDİLMELİ
Hayvanları ahırlara kapatmadan önce dezenfeksiyon işleminin mutlaka yapılması tavsiyesinde bulunan FAO Uzmanı Veteriner Hekim Turhan Beker, bu işlemin ardından hayvanların beslenecekleri yeme varıncaya kadar uzmana danışılmak suretiyle ciddi bir plan ve programlama yapılmasını önerdi. Erzurum’un kış memleketi olması nedeniyle aylarca kar altında kaldığını, aynı şekilde hayvanların da bu süreyi kapalı ortamlarda geçirdiklerini kaydeden Beker, “Sağlıksız ahırların ve kapalı ortamların, hayvancılıkta ciddi verim kayıplarına neden olabildiği artık bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçek. Bu yüzden hayvanlarımızı bulundukları kapalı ortamlarda iyice perişan etmeyelim. Üreticilerimiz hayvanların sağlıklarını ve verim özelliklerini korumaları için kendi tedbirlerini almak zorundalar. Ahırlarını uygun biçimde ilaçlayarak kendi sürülerine ve ahırlarına yabancı hayvan sokmamalıdırlar.” dedi.