HASTA HAKLARI, KORUMA ALTINDA
Erzurum’daki hastanelerde kurulan oluşturulan “Hasta Hakları” kurulları, geçtiğimiz yıl 568 başvuruyu inceledi. 2008 yılı Şubat ayı itibariyle de, 87 müracaatı kabul eden kurulların, Erzurum’un Pasinler, Horasan, İspir, Oltu, Hınıs, Çat ve Karaçoban ilçelerinde de oluşturulduğu bildirildi.
ŞİKAYETLER ANINDA DEĞERLENDİRİLİYOR
Erzurum İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve Hasta Hakları İl Koordinatörü Okşan Çalıkoğlu, Numune Hastanesi, Palandöken Devlet Hastanesi, Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesi ve Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi’nde oluşturulan “Hasta Hakları” kurullarının, vatandaşların dilek ve şikayetlerini anında değerlendirdiğini söyledi.
2007’DE 568 BAŞVURU OLDU
Hasta hakları kurullarının, geçtiğimiz yıl 568 başvuruyu değerlendirdiğini ve karara bağladığını açıklayan Çalıkoğlu, “2007 yılında yapılan 568 başvurudan 353’ü müracaat yerinde çözülmüş, 20 müracaat kapsam dışı bırakılmış ve 194 müracaat ise hasta hakları kurulunda görüşülmüştür. Yapılan değerlendirmelerde, başvurulurdan 24’ü için hasta hakları ihlalinin bulunduğu yönünde kanaat gösterilirken, 136’sında hasta hakları ihlali bulunmadığına karar verilmiştir. Başvurulardan 33’ü için ‘sistemin işleyişinden kaynaklanan sorun’ değerlendirmesinde bulunulmuş ve 1 başvuru için de ‘teknik konu’ kararı verilmiştir” diye konuştu.
BU YIL 87 BAŞVURU DEĞERLENDİRME ALTINDA
Hasta Hakları İl Koordinatörü Uz. Dr. Okşan Çalıkoğlu, hastanelerdeki hasta hakları kurullarının, 2008 yılında yürüttükleri çalışmalarla ilgili olarakta açıklamalarda buludu.
Çalıkoğlu, Şubat aşının 21’i itibariyle hasta hakları kurullarına 87 başvurunun yapıldığını dile getirerek, bu başvurulurdan 60’ının müracaat yerinde çözüme kavuşturulduğunu, 3 başvuruda hasta hakları ihlalinin görüldüğünü, 12 başvurunun ise, ihlal bulunmadığı için geri çevrildiğini kaydetti.
VATANDAŞLARA ÇAĞRI
Şu anda henüz işlem görmemiş başvurusu sayısının ise, 5 olduğunu aktaran Çalıkoğlu, bu başvuruların da, gereken değerlendirmelerin ardından sonuca kavuşturulacağını ifade etti. Hastanelerle vatandaş arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi bağlamında hasta hakları kurullarının önemli bir misyon yüklendiğini belirten Hasta Hakları İl Koordinatörü Uz. Dr. Okşan Çalıkoğlu, “Hasta hakları kurullarında görev yapan 45 personel, hasta hakları konusunda çeşitli eğitimlere tabi tutulmuşlardır. Bu nedenle kurullarımız, mevzuat, yönetmelik ve hukuki konularda vatandaşların sorunlarını çözebilecek kabiliyete sahipler. Kendileri hastalarla, sağlık çalışanları arasında bir nevi köprü vazifesi yapıyorlar. Bu yüzden vatandaşlarımız, hastanelerle ilgili olarak görüş, dilek ve şikâyetlerini mutlaka bu kurullarıma iletmeliler” diye konuştu.