Güzel Sanatlar Enstitüsü, Erzurum’u kitaplaştırıyor
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Erzurum’un sahip olduğu tarihi, kültürel ve sanatsal varlıklarını bir kitapta toplamak için harekete geçti. Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı ve Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, projenin Üniversite Rektörlüğü’ne sunulduğunu ve kabul gördüğünü söyledi.
Gündoğdu, geçmişte Erzurum’un tüm kültürel varlıklarının bir arada toplandığı “Erzurum Tarihi, Kültür, Doğa ve Sanat Eserleri” adlı bir kitap çıkardıklarını hatırlatarak, yeni projenin çok daha hacimli ve bölgesel olacağını bildirdi.
ERZURUM’DA TİRİHİN İZLERİ
Erzurum’un bir çok medeniyete beşiklik ettiğini ve her karış toprağında yüzyıllar öncesine ait izlerin bulunduğuna dikkati çeken Gündoğdu, “İlde ve çevresinde yapılan kazılar göstermiştir ki, Erzurum sahip olduğu kültürel varlıklarıyla ayrı bir yere sahiptir, özellikli ve ayrıcalıklı bir ildir” dedi.
Prof. Dr. Gündoğdu, bugüne kadar yürüttükleri çalışmalar kapsamında Erzurum, Kars, Ardahan, Çıldır, Ağrı, Doğubeyazıt, İspir, Şebinkarahisar, Oltu, Pasinler, Tercan ve Otlukbeli bölgelerinde kazılar gerçekleştirildiğini aktararak, elde ettikleri bilgi ve bulguların artık gelecek nesillere bırakılmayı gerektiren bir eser haline geleceğini ifade etti.
KONYALI’DAN SONRA ERZURUM TARİHİ YAZILMADI
Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, Erzurum’un tarihi, kültürel ve sanatsal özelliklerine dair en kapsamlı çalışmanın İ. Hakkı Konyalı’ya ait olduğuna vurgu yaparak, “1960 yılından sonra bu anlamda kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Kaldı ki, bu eserde çoğu bilgiler de arşivlere dayalıdır.” diye konuştu.
Hazırladıkları yeni projenin, hem Erzurum, hem de bölge için vazgeçilmez bir eser olacağını anlatan Gündoğdu, çalışmanın, Atatürk Üniversitesi’nin 50. Kuruluş Yıldönümü’ne armağan edileceğini vurguladı.
Gündoğdu, projenin Rektörlük tarafından kabul görmesinin, Erzurum’un çok kapsamlı ve zengin bir kaynağa sahip olması anlamına geleceğini dile getirerek, “Erzurum’daki tarihi ve kültürel varlıkların yayına dönüştürülmesine çok az kaldı” dedi.
Gündoğdu, yeni çalışmanın, Türkiye’nin dört bir yanındaki kütüphane ve araştırma merkezlerine gönderileceğini sözlerine ekledi.