ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Okullarda akıl ve zeka oyunları heyecanı
Okullarda akıl ve zeka oyunları heyecanı
Erzurum kent merkezinde bir ayda 106 trafik kazası
Erzurum kent merkezinde bir ayda 106 trafik kazası
Muş’ta askıda çiriş otu uygulaması
Muş’ta askıda çiriş otu uygulaması
Erzurum’da terör operasyonu
Erzurum’da terör operasyonu
MSB bilgilendirdi
MSB bilgilendirdi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
18 Şubat 2026 Çarşamba - 12:32

Gülcü: 'Herkes için oruç güvenli değil'

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Oktay Gülcü, Kardelen Televizyonu’nda yayınlanan Analiz programına konuk oldu.

Gülcü:  Herkes için oruç güvenli değil

 Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Oktay Gülcü, Kardelen Televizyonu’nda yayınlanan Analiz programına konuk oldu. Ramazan ayı öncesi önemli uyarılarda bulunan Gülcü, bazı kalp hastaları için oruç tutmanın ciddi riskler taşıdığını belirterek, "Riskli hasta gruplarına oruç tutmalarını önermiyoruz" dedi.
Kardelen Televizyonu’nun ilgiyle takip edilen programı Analiz, alanında uzman isimleri ağırlamaya devam ediyor. Programın son konuğu Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Oktay Gülcü oldu. Gülcü, programda Genel Yayın Yönetmeni Soner İstanbullu ve Gazeteci-Yazar Esat Bindesen’in sorularını yanıtladı. Yayında, yaklaşan Ramazan ayı öncesinde özellikle kalp hastalarının dikkat etmesi gereken konular ele alındı.

"Kalp hastaları oruç tutabilir mi?"
Programda ilk olarak "Kalp rahatsızlığı olanlar, stent takılan hastalar Ramazan’da oruç tutabilir mi?" sorusu gündeme geldi. Doç. Dr. Gülcü, bu soruya net yanıtlar verdi. Sıvı kaybının yalnızca yaz aylarında yaşanmadığını vurgulayan Gülcü, kış aylarında da vücudun ciddi sıvı kaybına uğrayabileceğini söyledi.
Her hastanın durumunun ayrı değerlendirilmesi gerektiğini belirten Gülcü, riskli grupları şöyle sıraladı: Ciddi kalp yetersizliği bulunan, Son bir yıl içinde iki veya daha fazla kez kalp yetersizliği nedeniyle hastaneye yatışı olan, Kontrol altına alınamayan hipertansiyonu bulunan, Birden fazla ilaç kullanmasına rağmen tansiyonu düşmeyen hastalar, Kontrolsüz diyabeti olan ve diyabete bağlı koma geçirmiş hastalar, Yakın zamanda büyük cerrahi operasyon geçirenler, Son bir ay içinde kalp krizi geçiren, son üç ay içinde bypass ameliyatı olan hastalar, Ciddi ritim bozukluğu bulunanlar, Diyalize girmemiş ancak ileri derecede böbrek yetersizliği olan hastalar. Bu gruplardaki hastalara oruç tutmayı kesinlikle önermediklerini ifade eden Gülcü, "Bu hastalarımızın ilaçlarını düzenli kullanmaları, yeterli sıvı almaları ve beslenmelerine dikkat etmeleri hayati önem taşıyor. Diğer, stabil seyreden hastalar ise doktor kontrolünde oruç tutabilir" dedi.

"Ani hava değişimleri kalp krizini tetikleyebilir"
Programda kalp krizine yol açan faktörlere de değinen Gülcü, özellikle Erzurum gibi yüksek rakımlı ve soğuk iklimli bölgelerde yaşayan vatandaşları uyardı. Soğuk havanın damarlar üzerinde büzüştürücü etkisi olduğunu belirten Gülcü, bunun pıhtılaşma riskini artırdığını söyledi.
"Soğuk havalarda vücut, hayati organları korumak için kanı beyin ve kalp bölgesine yönlendirir. Bu durum kol ve bacaklardaki dolaşımı yavaşlatır. Dolaşımın yavaşladığı yerde pıhtılaşma riski artar" diyen Gülcü, yüksek rakımın da kalp üzerindeki yükü artırdığına dikkat çekti.
Yüksek rakımda oksijen oranının düşük olduğunu belirten Gülcü, "Kalp, vücudun ihtiyacı olan oksijeni karşılamak için daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Talep artıyor ama arz düşüyor. Bu da kalp hastaları için ciddi bir risk oluşturuyor. Özellikle ani hava değişimlerinden hastalarımız mutlaka uzak durmalı" ifadelerini kullandı.

 
Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri sergilenecek
 
Meteorolojiden kuvvetli fırtına uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri sergilenecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Milli Saraylar ...
'Timur ve Yıldırım' EDT sahnesinde
"Timur ve Yıldırım" adlı oyun 26 Şubat’ta ilk gösterimiyle Erzurum Devlet ...
Yazarlık Mektebi ilk mezunlarını verdi
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Dil ...
 
Hatimle teravih namazı kılınacak camiler açıklandı
Erzurum İl Müftülüğü, ramazan ayında hatimle teravih namazı kılınacak camileri duyurdu.
Din İşleri Yüksek Kurulundan Ramazan açıklaması
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 1447 (2026) yılı Ramazan ...
Erzurum Vakıfları Tarihi kitaplaşıyor
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ile Erzurum Teknik Üniversitesi ...
 
Aşkale’de 25 genç hafız icazetini aldı
Erzurum’un Aşkale ilçesinde, Emine Hatun Yatılı Erkek Kur’an Kursu’ndan ...
Erzurum'da Basın Müzesi kuruluyor
Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC), güçlü bir basın tarihi geçmişine ...
TSED konser etkinliği yoğun ilgi buldu
Türkiye Emekli Subaylar Derneği, Erzurum Temsilciliğinin düzenlediği Türk ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Gücün Direnişi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Şampiyonuz inşaallah!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Din Ateşe Verildiğinde
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Dünya Bir Eşiğin Üzerinde
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Konuşmak
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
DAİB, Seçim ve Öneriler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva