Erzurum, ‘göçü kendine yönlendirebilme potansiyeline sahip’ 12 il arasına girdi.
Aralarında Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’ın da bulunduğu söz konusu illerde, kamu yatırımlarına öncelik tanınacak, ödenek sorunu yaşatılmayacak.
12 İL İÇİN GÖÇÜ DURDURMA PROJESİ
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)’nin 2010 ve 2012 dönemini kapsayan yatırım programı stratejisine göre, Erzurum’un da aralarında bulunduğu 12 ilde, ‘tersine göç’ hareketi başlatılacak. Beyin ve sermaye göçünü tersine çevirerek, kendine yönlendirebileceği düşünülen 12 ile kamu yatırımlarında öncelik ve ayrıcalık tanınacak; yatırımlar için ihtiyaç duyulan kaynağı ise, sonuna kadar açılacak olan para muslukları karşılayacak. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde bölgesel kalkınma ve bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmayı amaçlayan Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye’de önemli bir yeri bulunan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi (DAP)’a özel ilgi gösterecek. Söz konusu projelerin kapsama alanında bulunan illerde, kamu yatırımlarına tanınacak önceliğin dışında, özel sektör ortaklıklarına da girişmeyi planlayan DPT, oluşturulacak istihdam ve üretilecek katma değerle, adı geçen illerdeki göçü tersine çevirmeye çalışacak.
GÖÇ VERMEKTEN KURTULACAK MIYIZ?
Erzurum, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon ve Van illeri için tasarlanacak olan 2010, 2011 ve 2012 yatırım programlarında, oldukça cömert davranacak olan DPT, sosyal nitelikli yatırımlar başta olmak üzere, kamu eliyle yürütülen ve yürütülecek bütün işlere, özel bir ilgi ve alaka gösterecek. Yatırımları Teşvik Sistemi’ni kullanarak ‘göçü kendine yönlendirebilme potansiyeline sahip’ illerde özel sektöre de kucak açacak olan Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine’nin de desteğiyle bölgede yeni istihdam alanları oluşturmanın hesaplarını yapacak.
KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ
Kamu yatırımlarına gösterilen ilgi ve özel sektöre verilecek desteklerin yanında, söz konusu 12 ilde kamu ve özel sektör işbirliğine de gidilecek. DPT ayrıca, tarım, hayvancılık, sanayi, turizm, ticaret ve hizmet sektörlerine yönelik olarak hazırlanan bölgesel kalkınma projeleriyle de, özel olarak ilgilenecek.
Bölgelerarası gelişmişlik farkını ortadan kaldırmayı amaçlayan DPT, 2010 ve 2012 yıllarını kapsayan dönemde, bir takım mali tedbirlere de başvuracak. Kaynak ihtiyacı ne olursa olsun, ambulans, itfaiye aracı, sağlık, savunma ve güvenlik açısından özel niteliklere sahip olanların dışında taşıt alımına izin vermeyecek olan DPT, zorunluluk hali dışında lojman, kamp, kreş, misafirhane gibi sosyal içerikli girişimlere de, kısıtlama getirecek.