GÖZ NURLARIYLA KATMA DEĞER ÜRETİYORLAR
Oltu Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Başkanlığı ile İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği proje kapsamında İnci köyünde oturan genç kızlar boş durmak yerine aile bütçelerine katkıda bulunuyor.
Oltu Kaymakamlığı SYDV ve Halk Eğitim Merkezi’nin ortaklaşa yürüttüğü projede Atatürk Üniversitesi Oltu Meslek Yüksek Okulu ise koordinatörlük görevini yürütüyor.
KAYMAKAM YARAN, KURSİYERLERLE GÖRÜŞTÜ
İnci köyünde devam eden kursları yerinde görmek ve çalışmaları yakından takip etmek üzere köye giden Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, bu arada İnci Köyü İlköğretim Okulu’nu da ziyaret ederek Okul Müdürü H.İbrahim Akpınar’dan da köydeki eğitim ve öğretim faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Okuldaki öğrencilerle bir süre sohbet edip, öğrencilere beraberinde getirdiği hediyeleri veren Kaymakam Yaran ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Arslan köyde 2 ay önce açılan Halıcılık Kursu’nda da incelemelerde bulundu.
KURSLARDA YÜKSEK VERİMLİKİ SAĞLANIYOR
Projenin koordinatörlüğünü yürüten AÜ Oltu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Mevlüt Kaplanoğlu’ndan kurs hakkında bilgiler alan Kaymakam Yaran, “İstenilmesi halinde şuan devam eden İnci, Dutlu, Gökçedere ve Ünlükaya köylerinin haricindeki diğer köylerimizde de bu tür halıcılık gibi süresiz, bilgisayar gibi süreli kurslar açabiliriz. Yeter ki, vatandaşlarımızın talebi olsun. Böylece kızlarımız da evlerinde boş oturmak yerine bu tür kurslar sayesinde hem aile bütçelerine hem de çeyizlerine katkı da bulunurlar.” şeklinde konuştu.
HEREKE HALISI DOKUYORLAR
Usta öğretici gözetiminde 2 ay önce açtıkları ve 28 kursiyerden oluşan Halıcılık Kursu’nun arzu edildiği şekilde sürdüğünü belirten Kaplanoğlu ise, kursta desimetre karesinde 3 bin 600 düğüm bulunan 60x60 ebadında Hereke Halısı dokumayı amaçladıklarını ve çalışmalarının bu yönde devam ettiğini kaydetti. Kursiyerlerin henüz yeni yeni düğüm atmayı öğrendiklerine işaret eden Kaplanoğlu, zamanla bir kursiyerin normal şartlarda 10 bin ila 12 bin arası düğüm atabilecek kapasiteye gelebileceğini ve aylık 350 YTL gibi bir ücretin eline geçeceğini söyledi.
Normal halılara göre santimetre karesinde çok daha fazla düğüm bulunan bir Hereke Halısı’nı iyi düğüm atabilen bir kursiyerin 2.5-3 aydan önce çıkaramayacağını belirten Kaplanoğlu, kursta dokunan halıların, anlaştıkları halı satıcısı bir firma sayesinde herhangi bir pazar sorunu yaşamadan rahatlıkla pazarlanacağını da sözlerine ekledi.