Fransız Gazeteci Sedege, yerel basını anlattı
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından sağlanan bütçe ile Türkiye Gazeteciler Federasyonu tarafından düzenlenen "AB'yi Türkiye'ye Getirme, Bir Avrupa Gazeteciliği Ağı" eğitim projesi'nin ikincisi Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti'nin organizesi ve ev sahipliğinde Erzurum'da devam ediyor.
AB SÜRECİNDE BASIN
Eğitim çalışmasının dünkü bölümünde Paris'den gazeteci Mireille Sedege, AB'de karar alma süreci , AB'de bir karar nasıl alınır konularında sunum yaptı.Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'nin AB'ye giriş sürecinde Türkiye'yi tanıma gayreti içerisinde olmadığını ifade eden Sedege,Türkiye'nin gerçek imajıyla tanınmadığını söyledi. Gazeteci Sedege, yapılan anketlere de bunun yansıdığını belirtti.
FRANSA’DA YEREL BASIN, YAYGIN BASININ ÖNÜNDE
Fransa'da yerel basının yaygın basından daha güçlü olduğunu kaydeden Sedege, gazete ve benzeri yayın organlarının Komisyon Parite adı verilen bir kurum tarafından denetlendiğini, yerel yönetimlerin de belirli kriterler ölçüsünde destek olduğunu anlattı. Gazetelerin ve basın kuruluşlarının ülkenin genel çıkarlarına ve milli politikalara uygunluğunun da göz önünde bulundurulduğunu hatırlatan Sedege, komisyon denetiminden geçmiş gazetelerde basın kartı alabilecek kişilerin de , herhangi bir diploma şartı aranmaksızın, mesleki kriterler ve geçimini bu meslekten sağlama şartıyla belirlendiğini , basın kartı bulunanların çalıştığı gazetelerin de belirli indirimlerden ve desteklerden yararlandığını söyledi.
BASIN KARTLI GAZETECİYE VERGİ İNDİRİMİ
Basın kartlı bir gazetecinin 5 bin 600 euroluk ücretinin vergi indirimine tabi olduğunu ve bunun işverene yüzde 30 oranında bir sigorta indirimi getirdiğini vurgulayan Sedege, gazetecilerin meslekle ilgili eğitim almalarına da önem verildiğini belirtti. Gazetelerin belirli bir oranda yerel ve yaygın haber verme zorunluluğu bulunduğuna işaret eden Sedege, müstehcen yayın yapan dergi ve benzeri yayınlara, komisyon tarafından belge verilmediğini bildirdi.
ÖZSOY DEĞERLENDİRME YAPTI
Seminerin son bölümünde söz alan DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy ise , Türkiye'de de Fransa'ya benzer denetim mekanizmaları bulunduğunu belirterek, basın özgürlüğü anlamında Türkiye'nin diğer ülkelerle kıyaslandığında daha önde olduğunu ifade etti. Anadolu'da yerel basının resmi ilanlarla desteklendiğine işaret eden Özsoy, aslında bu desteğin gazeteci istihdamı ve sosyal güvencesi için verildiğini bildirdi.
Seminerde katılımcı gazetecilerin soruları da cevaplandırıldı.