Erzurum toplam abone sayısıyla Türkiye bütününde yüzde 0.88, bölge'de ise yüzde 15.76'lık dilim oluşturuyor. İlin mesken abonesi payı ise ülke toplamında yüzde 0.91, bölge toplamında ise yüzde 16'lık oran gösteriyor. İlin bölge payı ticari abonelerde yüzde 15.82, resmi kuruluş abone sayısında yüzde 20, sanayi kuruluşu abone sayısında yüzde 17.51 ve tarımsal sulama işletmesi abone sayısında ise yüzde 1.39 olarak gerçekleşiyor. Erzurum’un abone sayısı ise 276 bin. Erzurum'da meskenlerin tüketimi yüzde 38.6, ticari işletme tüketimi yüzde 13.7, resmi daire tüketimi yüzde 18.4, sanayi işletmeleri tüketimi yüzde 19.2'lik oranda gerçekleşti. TÜİK verilerine göre, Erzurum'da 2008 bazında meskenlerde 321 bin MWh, ticari işletmelerde 114 bin MWh, resmi kuruluşlarda 152 bin MWh, sanayi kuruluşlarında ise 159 bin MWh elektrik tüketimi gerçekleşti.
//KAYIP KAÇAK ORANINDA ERZURUM 15. SIRADA
Erzurum yüzde 16.1 kayıp kaçak oranıyla, Türkiye illeri sıralamasında 15'inci, bölge illeri sıralamasında ise 9'uncu durumda bulunuyor. Erzurum elektrik kayıp kaçak miktarına göre ise Türkiye iller sıralamasında 30'uncu, bölge illeri sıralamasında ise 6'ıncı sırada yer alıyor. İl Kişi başına elektrik tüketimi miktarı bakımından ise, Türkiye 61'incisi. Erzurum'da 2008 yılında kayıp kaçak miktarı 132 bin 496 MWh olarak kaydedildi.
//GÜNEYDOĞU İLK SIRADA YER ALIYOR
Türkiye illeri elektrik kayıp kaçak oranına göre sıralamada ilk sırada yüzde 72.7 ile Mardin ili bulunuyor. Bu ili yüzde 70.9 ile Şırnak, yüzde 66.5 ile Batman, yüzde 65.4 ile Diyarbakır, Yüzde 64.4 ile Hakkari, yüzde 58.8 ile Şanlıurfa, yüzde 57.2 oranıyla Van, yüzde 55.5 ile Ağrı, yüzde 53 ile Muş, yüzde 44.7 ile Bitlis, yüzde 38.7 ile Siirt, yüzde 36.3 ile Iğdır, yüzde 25.5 ile Bingöl, yüzde 22.3 oranıyla Kars ve yüzde 16.1 ile Erzurum izliyor.
//KAÇAK ELEKTRİK
Teşekkül veya şirketin haberi olmadan; Elektrik şebekesi ve abone hatları, bunların uzantısı, ana kolon ve bu hatlar üzerindeki; ölçme sistemi, sayaç, röle, ölçme devreleri, akım ve gerilim trafoları, kofre, devre kesici ve kare buatta eksik tüketim sağlayacak her türlü değişiklik yapmak, yerlerini değiştirmek, teşekkül veya şirketin yazılı izni olmaksızın bağlantı yapmak veya yaptırmak., sözleşme imzalanmasından sonra teşekkül veya şirketçe yapılması gereken bağlantı işlemini beklemeksizin bağlantı yapmak veya yaptırmak, abone olduktan sonra; mühürlü sayaç devresine müdahale ederek ölçü sisteminin ayarını bozmak veya değişiklik yapmak, köprülemeyi kaldırmak (kanca düşürmek ), diskin dönmesine engel olmak, sayacı ters bağlayıp endeks silmek, endeksin okuduğu sayaç kapağındaki (ölçüye esas) mühür ile ölçü devrelerine ait bölümlerin mühürlerini sökmek kaçak elektrik kullanımı olarak kabul ediliyor.
//UYGULANAN CEZALAR
Kaçak elektrik kullanan tespit edildiğinde şirketin görevli elemanlarınca kaçak elektrik tespit tutanağı düzenleniyor, düzenlenen tutanağa bağlı olarak Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 15. maddesine göre kaçak tahakkuku yapılarak ilgilisine tebliğ edilir. İlk defa kaçak kullananlara kendi tarifesinin 1,5 katı uygulanıyor.
İkinci defa kaçak kullananlara kendi tarifesinin 2 katı uygulanır ve her iki halde de Savcılığa suç duyurusu yapılıyor.
Kaçak elektrik kullanımı, 26.09.2004 tarih 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 142’ de, Nitelikli Hırsızlık Suçu olarak tanımlandı, bu suçun işlenmesi halinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunuyor. Ayrıca Madde 143’de, " bu suçun gece vakti işlenmesi halinde verilecek ceza üçte birine kadar artırılır " deniliyor.
//UYARILAR
TEDAŞ yetkilileri, vatandaşlara dolandırıcılık konusunda da uyarılarda bulunuyor. İşte dikkat edilmesi gerekenler: “Görevli elektrik şirketinden geldiğini söyleyenlerden mutlak surette kimlik sorunuz, emin olmadan hiçbir şekilde sayaca ve tesisata müdahale edilmesine izin vermeyiniz. Görevli elemanın sayaç veya tesisatta bir işlem yapması halinde yaptığı iş ile ilgili imzalı belge isteyiniz, vermediği takdirde şirket yetkililerine müracaat ediniz.
Hiçbir şekilde şirket görevlilerine elden para vermeyiniz. Endeks okuma ihbarını aldığınızda mutlaka sayacınız üzerindeki endeks bilgisi ile karşılaştırınız. Sayacınız mühürsüz ise mutlaka mühürlenmesi için müracaat ediniz ve belge alınız. Zaman zaman sayaç mühürlerini gözle kontrol ediniz. Yakın çevrenizde kaçak elektrik kullananları görmeniz halinde görevli şirkete bildiriniz.
// KAÇAK ELEKTRİK ANKETİ
Öte yandan Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş internet sayfasında yapılan ankette ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
Sizce kaçak elektrik kullanımının nedeni nedir ? sorusuna cevap veren 10 bin 577 kişi Ekonomik sıkıntı (%33.03), Elektrik fiyatları (%29.78), Abone olunmaması (%4.377),
Kaçak kullananların teşviki (%17.43), Elektriğe bedel ödemenin gereksiz görülmesi (%15.37) gibi cevaplar verdi.