Konusunda ilk defa yapılan , 3 bin yıllık Doğu Anadolu mutfağını gün yüzüne çıkaran, 17’nci yüzyılda Evliya Çelebinin yazdığı fakat günümüzde artık yapılmayan kaybolmuş geleneksel yemeklerin yapıldığı ve ikram edildiği bu sempozyum da botanikçiler, arkeologlar, edebiyatçılar, etnologlar, mutfak ve ev ilişkilerini inceleyen mimarlar bildiriler sundular.
Sempozyuma Erzurum’dan davet edilen araştırmacı-yazar Zekiye Çomaklı “Geleneksel Erzurum Mutfağı - Yöresel Yemekleri ve Çay kültürünü” konu alan bir bildiri sunmuştu.
//DOĞU ANADOLU BÖLGESİ GELENEKSEL MUTFAK KÜLTÜRÜ SEMPOZYUMU
Geleneksel hale getirilmesi düşünülen sempozyumun ikincisi 2010 yılı 24-26 Kasım tarihleri arasında Van’da yapılacak.
2011 de Erzurum’ da yapılması planlanan sempozyum Kasım ayının 24-26 tarihleri arasında Van da yapılacak olan ve da Erzurum yöre mutfağı ve yöre yemekleri ile ilgili olarak “Karlar Ülkesinin Damak Tadı - Erzurum Yöre Yemekleri” kitabının yazarı Zekiye Çomaklı “Mani ve Türkülerde Erzurum mutfağı ve Erzurum yemekleri “konusunu işleyen bir bildiri sunacak.