Et Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’i makamında ziyaret etti. Beraberindeki heyetle birlikte Erzurum’da gerçekleştirilen TAR-ET zirvesine katılan Ulubaş ve Yıldırım, Erzurum temasları kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’i de ziyaret etti. Erzurum’da tarım ve hayvancılık potansiyelleri üzerine bir süre sohbet eden konuklara, Başkan Küçükler de, Erzurum’da yaptırılacak olan kombina hakkında bilgiler aktardı.
ERZURUM BESİCİLİKTE GÖRKEMLİ DÖNEME GERİ DÖNECEK
Et Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Erzurum’un, sahip olduğu hayvancılık potansiyeliyle ilk kombinanın kurulduğu bir şehir olduğuna dikkati çekerek, “Et Balık Kurumu 1952’de kurulduktan sonraki yıl, ilk kombina Erzurum’da kuruldu. Çünkü Erzurum, Türkiye’nin et deposuydu.” dedi. Erzurum’un, aradan 50 yıldan fazla bir zaman geçmiş olmasına karşın bugün bile sektörde iddialı iller arasında bulunduğunu belirten Ulubaş, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak olan yeni kombinanın, Erzurum’dan et ve et ürünleri ihraç edilmesinde kilit rol oynayacağını dile getirdi.
‘ERZURUM SUCUĞU’, ‘ERZURUM SALAMI’ VE ‘PASTIRMASI’ ÜRETİLECEK
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’den, Erzurum’da yaptırılacak olan kombina hakkında bilgiler alan Ulubaş, yapılacak yeni tesislerde, Erzurum adıyla pazarlanacak sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi et ürünleri imalatının da yapılacağını söyledi.
Başkan Küçükler, tesisin, sadece hayvan kesim işleminin yapılacağı bir kombina olmayacağına işaret ederek, yatırım içerisinde çeşitli et ve et ürünlerinin imalatına yönelik teknik detayların da düşünüldüğünü belirtti.
YENİ KOMBİNA KUZEY ÇEVRE YOLUNDA KURULACAK
Küçükler, Kuzey Çevre Yolu üzerinde kurulacak olan yeni kombinanın, Erzurum’da imalata yönelik önemli bir entegre tesis özelliğini taşıyacağını dile getirerek, “Bu tesislerde Erzurum’da yapılan kesimlerle birlikte elde edilecek çeşitli yan ürünler, şehrimizin yeni markalara kavuşmasında önemli bir rol oynayacak. Erzurum’un, kendi adıyla, yörede yetişen hayvanlardan elde edeceği sucuk, salam, pastırma ve sosis gibi gıda ürünlerine sahip olması, ekonomiye sunulan katma değerin yanında, istihdama da fayda sağlayacak.” şeklinde konuştu.
YILDIRIM, TAR-ET PROJESİ’Nİ ANLATTI…
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım ise, halen yürütülen TAR-ET projesinin, Erzurum’a böyle bir tesisin kazandırılmasının ardından çok daha başka bir anlam kazanacağını dile getirdi. TAR-ET hakkında Başkan Küçükler’i özel olarak bilgilendiren Yıldırım, Erzurum Bölge Birliği'ne bağlı 19 kooperatiften TAR-ET projesinden faydalanmak isteyen 184 ortaktan talep geldiğini ve bu kapsamda 8 bin 666 adet hayvanın projeye dahil edildiğini söyledi. Yıldırım, bugüne kadar 5 bin 992 adet hayvanın kesiminin gerçekleştirildiğini belirterek, 2 bin 674 adet hayvanın besisinin de devam ettiğini kaydetti. Kesimi yapılan hayvanların ortalama karkas ağırlığı 261 kilogram olduğunu ve toplam 1 milyon 577 bin 251 kilogram etin kombinaya fatura edildiğini anlatan Yıldırım, et bedeli olarak çiftçilere ise, 13 milyon 959 bin 921 TL tutarında ödeme yapıldığını ifade etti.