ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Memur-Sen’den ‘1007 Kazanım’
Memur-Sen’den ‘1007 Kazanım’
GSB Yaz Gençlik Kampları başvuruları başladı
GSB Yaz Gençlik Kampları başvuruları başladı
Sanayi üretimi yıllık yüzde 2,5 arttı
Sanayi üretimi yıllık yüzde 2,5 arttı
Cumhurbaşkanlığı atama kararları yayımlandı
Cumhurbaşkanlığı atama kararları yayımlandı
FETÖ operasyonunda 77 tutuklama
FETÖ operasyonunda 77 tutuklama
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
24 Eylül 2010 Cuma - 01:20

Erzurum balının kalitesi yüksek

Erzurum’da üretilen balın kalitesini, laboratuar ortamında yapılan analizler de ortaya koydu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren İl Kontrol ve Laboratuar Müdürlüğü’ne analiz için getirilen Erzurum ballarının yüzde 85’inin, yüksek kalite standartlarının bile üzerinde oldukları açıklandı.

Erzurum balının kalitesi yüksek

Erzurum’da üretilen balın kalitesini, laboratuar ortamında yapılan analizler de ortaya koydu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren İl Kontrol ve Laboratuar Müdürlüğü’ne analiz için getirilen Erzurum ballarının yüzde 85’inin, yüksek kalite standartlarının bile üzerinde oldukları açıklandı. 
//TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ VERİLERİ
Erzurum İl Kontrol ve Laboratuar Müdürü Yücel Koşapınar, bal üretimi ve ticaretinin giderek ağırlık kazandığı ilde, analiz için getirilen bal numunelerinde de artış gözlendiğini söyledi. Bal numuneleri üzerinde gerçekleştirilen çeşitli analizler sonucunda, Erzurum’da üretilen balların neredeyse tamamına yakınının, yüksek kalite standartlarının bile üzerinde olduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Koşapınar, “Analiz sonuçları, Erzurum’un bal üretimi için ne kadar uygun bir ortam olduğunu gösteriyor. Şu ana kadar yaptığımız analizler sonucunda, ilimizde üretilen balların yüzde 85’inin, muhteva ve mineral bakımından yüksek kalite standartlarının bile üzerinde olduğunu gördük.” diye konuştu.
Balın ilk akla gelen özelliği tatlılığı olduğunu kaydeden Koşapınar, bunun sebebinin, balın içindeki 3 ayrı şekerden kaynaklandığını dile getirdi. Balın içerisinde yüzde 34 oranında üzüm şekeri, yüzde 2 oranında sakaroz ve yüzde 40 oranında da, meyve şekeri olarak bilinen levuloz bulunduğunu anlatan Koşapınar,  bundan başka balın yüzde 17 ‘sinin su ve geri kalan yüzde 7′lik bölümünün ise demir, sodyum, sülfür, magnezyum, fosfor, polen, manganez, alüminyum, gümüş, albumin, dekstril, nitrojen, protein ve asitlerden oluştuğunu söyledi.
//ERZURUM BALININ ÖZELLİKLERİ
Balın kalitesinin bu yüzde 7′lik karışımın belirlediğini dile getiren Koşapınar, vitaminler, mineraller, aminoasitler ve enzimlerin insan hayatı için vazgeçilmez olduğunu ve bu unsurların hepsinin balda bulunduğunu vurguladı.
Erzurum’da şu ana kadar üreticiler tarafından analiz getirilen 50 bal numunesi teslim aldıklarını ve bu numuneler üzerinde 100’den fazla analiz yaptıklarını açıklayan Erzurum İl Kontrol ve Laboratuar Müdürü Yücel Koşapınar, üreticiler gibi, tüketicilerin de bal analizi konusunda kendilerinden yardım alabileceklerini belirtti. Balın kalitesi konusunda önemli bilgiler veren bu analizlerin, üretim konusunda da arıcılık sektörüne yol gösterdiğini kaydeden Yücel Koşapınar, “Erzurum’da üretilen ve analiz için bize getirilen ballarda şu ana kadar anormal hiçbir durumla karşılaşmadık. Balların neredeyse tamamı kalite açısından standartların üstünde saptandı. Bu sonuçların, Erzurum’da bal üretimi yapmayı düşünen üreticiler için çok önemli bir yol haritası olacağını ifade ede Koşapınar, üreticilerin hizmetinde olduklarını sözlerine ekledi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Mahkeme bilimin ışığında karar verecektir”
Kansere en çok neden olan sigara ile ilgili getirilen yasağa değinen Akdağ, ...
Turkuaz’a geleneksel karşılama
Turkuaz Havayolları tarafından Ankara-Erzurum arası düzenlenen ilk uçak ...
Sara hastasının imdadına 112 yetişti
Erzurum’da sara hastası şahıs postane çıkışında bayıldı.
 
Yoksulun tezekten başka çaresi yok
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte odun ve kömür satın almakta güçlük ...
Havalar soğuyor, grip kapıda..
Erzurum’da hava sıcaklıkları mevsim ortalamalarına inerken, ani hava değişiminin ...
Minik Vedat ölümden döndü
Gül Ailesinin Yeni Yürümeye başlayan oğulları 2 yaşındaki Vedat'ın üzerine ...
 
BEAH’ta çocuklar eğitim sevincini yaşadı
Erzurum’da 2010- 2011 eğitim- öğretim yılına hastanede giren öğrenciler, ...
Yüksek tansiyon sakin insanları da vuruyor
Stresin ani tansiyon yükselmesine neden olduğunu ancak birçok sakin insanda ...
Toplu ulaşımda 2011 düzenlemesi
Özel halk otobüsleri ve minibüslerin hatları değiştirilecek, tüm araçlar ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yaşın Alınanı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva