AB tarafından desteklenen, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) yararlanıcı konumda olduğu 'İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi' (İKMEP) toplantısı düzenlendi.
İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi ile Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimi ile rekabet gücünün artırılmasının sağlamak istendiği, projenin giderlerini ise AB'nin finanse edeceği belirtilen toplantıda, insan kaynakları konusunda branşlaşmanın önemine değinildi.
ERZURUM PİLOT İL KAPSAMINDA
Proje kapsamında Gaziantep, Diyarbakır, Van, Erzurum, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa olmak üzere toplam 8 ilde; otomotiv, tekstil, makine, metal işleri, turizm, elektrik-elektronik, bilişim ve gıda sektöründe eğitim ve öğretim alanında pilot uygulama yapılacağını söyleyen YÖK Temsilcisi Ömer Açıkgöz, ''Toplam bütçesi 15.4 milyon Euro olan proje, işgücü piyasası ile meslek yüksekokulları ve mesleki teknik öğretim kurumları arasında istihdam amaçlı birlikteliğin sağlanarak hayat boyu öğrenme perspektifinde, Türkiye'de mesleki eğitimin modernizasyonu ve kalitesinin artırılması yoluyla insan kaynakları gelişimini teşvik edecektir. Türkiye'nin hangi ilinde ne kadar kömür olduğu bilinir fakat mesleklerin hangi alanında işçiye ihtiyaç vardır ve çalışanların nitelikleri bilinmez. Bir taraftan işsizlikten bahsedip, insan kaynaklarını tespit etmemiz büyük bir paradokstur'' diye konuştu.
Proje kapsamında 2 yıl sürecek olan çalışmalar hakkında da bilgi veren Açıkgöz, ''Proje kapsamında okullarımızda piyasa talepleri doğrultusunda yeni müfredatlar oluşturulacak ve bu sayede AB standartlarında eğitim verilecek. Düzenleyeceğimiz kurslara ihtiyaç duyulan teçhizatlar alınacak ve yeni donanımlar kazandırılacaktır'' ifadelerini kullandı.