Prof. Dr. Ertugay DOSİAD’daydı.
Ertugay:
“Erzurum’un kalkınması
tarım sektörüyle olur”
Erzurum eski Milletvekili, MHP Genel Başkan Baş Danışmanı Prof. Dr. Zeki Ertugay, Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD)’ini ziyaret ederek, il ve bölge tarım sektörüne yönelik değerlendirmeler yaptı.
TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ÖNEMLİ
DOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir’le bölge ekonomisi ve sorunları konusunda görüş alışverişinde bulunan Prof. Dr.Ertugay, tarım sektörünün bölge ekonomisinin can damarı olduğunu, sektör içindeki üretim ve pazarlama zincirinde yaşanan sorunların bölge ekonomisini olumsuz etkilediğini kaydetti.
İL EKONOMİSİNİN GELECEĞİ TARIMDADIR
Erzurum ekonomisinde tabanı tarımın oluşturduğunu, il ekonomisindeki daralmanın giderilmesi için öncelik ve ağırlıkla bu sektöre destek verilmesi gerektiğini savunan Prof. Dr. Ertugay, tarım sektörünün zayıflamasının Erzurum’da göç ve işsizlik sorununu artırdığına dikkat çekti.
SORUNLARA AKILCI YAKLAŞIM GÖSTERİLMELİ
Sektör sorunlarına muhalif bir yaklaşım değil, yapıcı ve analitik bir anlayışla eğildiklerini belirten Prof. Dr. Zeki Ertugay, tarım sektörünün güçlenmesi için Erzurum’da ortak bir platform oluşturulması ve sektör problemlerinin çözümünde geleneksel anlayıştan uzaklaşılması gerektiğine değindi.
TARIM SEKTÖRÜNÜN UFKU GENİŞLETİLMELİ
“Erzurum ekonomisinin, bugünden daha iyi durumdaki seyrinde, tarım sektörü ön plandaydı. Bugün yaşanan ekonomik olumsuzlukların arka planında ise tarım sektörünün ihmal etmesi yatmaktadır” diyen Prof. Dr. Ertugay şunları kaydetti:” Erzurum tarım sektöründe girdi maliyetlerinin yüksek olması, çiftçi ve besicinin ise bu konuda gerekli destek görmeyişi üretimi yavaşlatmış; Pazar sorunun çözülmemesi de tarım sektöründe ciddi açmazlara yol açmıştır. Erzurum’da tarım kesimi ne ekeceğini, ne üreteceğini günü birlik şartlara göre ayarlamaktan bizardır. Kalıcı ve ufku olan, bölgesel tarım politikalarına ihtiyaç vardır.”
VİZYON 2019’DAKİ TARIM KONSEPTİ İLGİ BULDU
DOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydemir, DOSİAD olarak Prof. Dr.Ertugay’ın konunun uzmanı olması hasebiyle, görüşlerine itibar ettiklerini ve önemli bulduklarını söyledi. “Vizyon 2019” kapsamında Doğu Anadolu bölgesi tarımına yeni bir yaklaşım sergilediklerini ve önerdikleri tarım konseptinin kamuda geniş yankı bulduğunu ifade eden Aydemir, EBK’nın özelleştirilme dışında tutulması gibi ciddi adımların atılmasını takdir ettiklerini, tarım sektörü sorunlarının çözümünde ilkeli ve kararlı bir politikanın belirlenmesi gerektiğini vurguladı.