ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
KUDAKA Teşvik programını tanıtacak
KUDAKA Teşvik programını tanıtacak
A.Demir - Erzurumspor maçını Ülker yönetecek
A.Demir - Erzurumspor maçını Ülker yönetecek
ETÜ, TEKNOFEST Heyecanına Ortak Oluyor
ETÜ, TEKNOFEST Heyecanına Ortak Oluyor
Erzurumlu Halk Ozanları Karacaoğlan Aşıklar Bayramı'nda
Erzurumlu Halk Ozanları Karacaoğlan Aşıklar Bayramı'nda
Aziziye Belediyesi’nden tarih etkinliği
Aziziye Belediyesi’nden tarih etkinliği
HABERLER>GUNCEL
31 Mart 2005 Perşembe - 00:00

Erzurum Gazetesi Arşiv

Erzurum mutfağının olmazsa olmazı KÜFLÜ PEYNİRDE ''AFLATOKSİN'' TESPİT EDİLDİ Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Atasever, ülkemizde yaygın olarak tüketilen küflü peynirde, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasında etkisi bulunan aflatoksin maddesi tespit ettiklerini bildirdi.

Erzurum Gazetesi Arşiv

Erzurum mutfağının olmazsa olmazı KÜFLÜ PEYNİRDE ''AFLATOKSİN'' TESPİT EDİLDİ Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Atasever, ülkemizde yaygın olarak tüketilen küflü peynirde, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasında etkisi bulunan aflatoksin maddesi tespit ettiklerini bildirdi. “KÜFLÜ PEYNİR HALK SAĞLIĞI İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR” Doç. Dr. Atasever, , değişik marketlerde satışa sunulan 50 değişik türde küflü peynir üzerinde 3 ay süren araştırmanın sonucunda tüketilen peynirlerin yüzde 88'inde aflatoksin maddesi ortaya çıktığını, bunun da halk sağlığı açısından büyük risk oluşturduğunu ifade etti. “KÜFLÜ PEYNİR TEHLİKELİ” Türk Gıda Kodeksi'nin kabul ettiği limit değerinin üzerinde aflatoksin maddesi içeren besin maddelerinin tüketilmesinin insan sağlığı açısından zararlı olduğunu anlatan Atasever, şunları kaydetti: ''Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu'da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7'sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı. Peynirlerin yüzde 6'sında ise Türk Gıda Kodeksi'nin bildirdiği değerin üzerinde bu maddenin bulunduğu görüldü. Ülkemizdeki kanser vakalarının önemli nedenlerinden biri de bu peynirin tüketilmesi olabilir.'' ''YEŞİL RENKLİ KÜFLÜ PEYNİR TÜKETİLMELİ'' Atasever, yeşil renkli peynirlerde aflatoksin maddesinin görülme olasılığının düşük olduğunu, siyah, beyaz ve kırmızı renkli küflü peynirlerde ise söz konusu maddenin fazla miktarda bulunduğunu söyledi. Yeşil renkli peynirlerin tüketimde tercih edilmesini öneren Atasever, küflü peynirin, bekletilerek küflendirmekten ziyade bir tür mikroorganizma olan penicillium roqueforti enjekte ederek yapılması gerektiğini dile getirdi. Avrupa ülkelerinde bu peynirin starter kültür olarak kullanılan seçilmiş özel küfün enjekte edilerek yapıldığına işaret eden Atasever, aflatoksin maddesi içeren ürünlerin uluslararası pazarlarda satışa sunulamadığına da dikkati çekerek, şöyle devam etti: ''Türkiye Avrupa Birliği'ne üye olduğunda aflatoksin içeren besin maddelerinin üretimine izin verilmeyecek. Dolayısıyla küflü peynir de üretilemeyecek. Bu yüzden 2-3 ay bekletip doğal olarak küflenmesi sağlanan peynirlerin, penicillium roqueforti enjekte edilerek üretilmesi gerekiyor. Bu halkın sağlığı açısından büyük önem taşıyor.''

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Gazetesi Arşiv
Özel güvenlik elemanlarına profesyonel eğitim Erzurum'da kurulan ...
İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ruşen:
Kitap okuma bilincini yaygınlaştırıyoruz Bir yılda 135 bin okurun yararlandığı ...
Yakutiye başardı
TOKİ KONUTLARI KURAYLA SATILACAK Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından ...
 
TÜRKÜLERİN DİLİ VAR
BÜYÜK KİTLELERİN BEĞENİYLE DİNLEDİĞİ TÜRKÜLERİN HER BİRİNİN DRAMATİK HİKAYESİ ...
Tabela kirliliğine son
Erzurum. Büyükşehir Belediyesi, tabela kirliliğine son vermek için çalışmalara ...
KAR, 120 KÖY YOLUNU KAPADI
Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı nedeniyle 362 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.
 
Erzurum Gazetesi Arşiv
TSO BAŞKANI CİNDİLLİ DE TEŞVİK UYGULAMASINDA İYİLEŞTİRME GEREKLİLİĞİNE ...
Erzurum’da toplu taşımacılıkta yaşanan sıkıntılar bitmek bilmiyor
BU ÇİLE NE ZAMAN BİTECEK? Recai PAK Erzurum’da 26 bin özel oto ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
PALANDÖKEN'DEKİ OTELLER YÜZDE 90 ORANINDA DOLU Turizmcilerin ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Huylunun Huysuzu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir yalnızca bir isim yahut soyisim midir?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Artık verilerle dövüşen adamlar var!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yıkılsın, yok olsun böylesi bir dünya
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Töreli olmak
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva