Zengin kayacak, yoksul bakacak mı?
Erzurum 2011 üniversite Kış Oyunlarına ev sahipliği yaparak dünyaya açılacak. Oyun organizasyonunun başarılı olması için Erzurum halkının kış sporlarını benimsemesi gerekiyor.
Bunun içinde kurslara ve eğitim çalışmalarına ihtiyaç var. Ancak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü gibi,görevi sporu tabana yaymak olan bir kuruluşun kayak kurslarını astronomik rakamlarla vermesi, kayak sporunun tabana yayılmasını engelliyor, bu sporu gelir durumu yüksek ailelere mahsus durumla getiriyor.
ERZURUM’DA KAÇ ŞANSLI AİLE ÇOCUĞU VAR?
Öğrencilere verileceği açıklanan kurs ücretleri malzemesiz 400, malzemeli 800 YTL arasında değişiyor. Kurs ücreti asgari ücrete denk. Tek maaşlı ailelerin çocuklarını bu kurslara göndermesi imkansız. Dar gelirli aile çocukları kayak sporuna sadece özenmekle kalacaklar. Bu da kayak sporunun tabana yayılması yerine sadece kış turizminden yararlanabilen gelir durumu iyi olan ailelere yarayacak.
KAMU HİZMET MANTIĞIYLA, KURS ÜCRETLERİ BAĞDAŞMIYOR
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü resmi bir kamu kuruluşu. Kurumun asli görevi spor branşlarını halka tanıtmak, sporcu alt yapısı oluşturmak ve gençlere spor bilinci aşılamak. Paralı kurslardan ise ancak geliri iyi olan ailelerin yararlanması mümkün. Bu durum kamu eliyle yapılan sportif organizasyonlarda ciddi bir sorun doğuruyor. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yarıyıl tatili boyunca ilköğretim öğrencileri için açılan kayak kurslarından yüksek ücret alınması vatandaşın tepkisine yol açıyor. Ücretleri 400 ila 800 YTL arasında değişen kurslardan 50 öğrenci yararlanacak. 2011 kış oyunlarına hazırlanan Erzurum da kayak alanındaki eğitim çalışmalarının ücretli yapılması şikâyetlere neden oluyor.Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde açılan kayak kursları kayak takımlarının öğrenciye verilmesiyle 800 YTL olurken, kayak takımlarının öğrenciye verilmemesi halinde 400 YTLye mal oluyor.
KAMU TİCARET Mİ YAPIYOR?
Konuyla ilgili olarak gazetemizi arayan öğrenci velileri sömestr tatilinde yüksek ücretlerle öğrencilerini kursa göndermekte zorluk çektiklerini belirterek, kamu kurumlarının ticaret yapma anlayışından vazgeçmesini istediler.
2011 kış oyunlarına hazırlanan kentte kayak eğitimi çalışmalarını fahiş fiyatla sunulmasına tepki gösteren öğrenci veliler “Yarıyıl tatili boyunca öğrencilerimizi kayak kursuna göndermek istedik. Ancak ücretler çok yüksek. Böylesine yüksek ücretler alınması kamu kurumlarının ticaret mantığıyla hareket etmesinden kaynaklanıyor.” ifadeleriyle şikayetlerini dillendirdiler.