ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da her iki haneden birinde çocuk yok !
Erzurum’da her iki haneden birinde çocuk yok !
Erzurum’da her dört evden birinde yaşlı var
Erzurum’da her dört evden birinde yaşlı var
Erzurum Çekirdek Aile profili açıklandı
Erzurum Çekirdek Aile profili açıklandı
Erzurum akraba evliliğinde ülkede 25'inci sırada
Erzurum akraba evliliğinde ülkede 25'inci sırada
U17’de Erzurumspor farkı
U17’de Erzurumspor farkı
HABERLER>GUNCEL
15 Ocak 2008 Salı - 00:00

Erzurum Gazetesi Arşiv

ÜGD DOĞRU KARAR AMA Tarımsal araziler için ödenen Doğrudan Gelir Desteği (DGD) kalkıyor. Yerine ürüne dayalı destek sistemi gelecek. Atıl tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması, kırsal kesimin tüketim modundan üretim moduna geçmesi adına karar olumlu.

Erzurum Gazetesi Arşiv

ÜGD DOĞRU KARAR AMA Tarımsal araziler için ödenen Doğrudan Gelir Desteği (DGD) kalkıyor. Yerine ürüne dayalı destek sistemi gelecek. Atıl tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması, kırsal kesimin tüketim modundan üretim moduna geçmesi adına karar olumlu. Ne ki Erzurum’da tarla ürünlerinde dönüm başına alınan ürün miktarı, diğer bölge ve illere göre düşük. Bu sorunu nasıl aşılacağı merak konusu. ERZURUM DİĞER İLLERLE NASIL YARIŞACAK? Erzurum’da en iyi şartlarda hububatta bire 6 ürün alınırken, Konya başta olmak üzere diğer illerde ürün verimi bire 20’ye yaklaşıyor. Patateste de aynı sorun var. Nevşehir’de patates üreticisi bir tohumdan 16 ürün kaldırırken, Erzurum’da verimlilik bire dörde kadar geriliyor.. Ürüne destek sistemi gelirse, Erzurum çiftçisinin topraktan kaynaklanan ürün verimliliği sorunu, ciddi sorun olacak gibi görünüyor. ÜRÜN VERİMLİLİĞİ NASIL BELİRLENECEK? Ürüne destek projesinin, Erzurum ve diğer Doğu Anadolu Bölgesi illerinde hayata geçirilmesinde ciddi sıkıntılar var. Ürüne destek verildiğinde, dekar başına dört kat daha fazla ürün alan Çukurova, Konya Ovası çiftçisiyle doğu çiftçisinin nasıl yarışacağı, yılda en az üç ürün kaldıran diğer bölge çiftçisiyle, yılda bir ürünü bile zor alan bölge çiftçisine eşit dağılımın nasıl yapılacağı merak konusu. GİRDİ MALİYETİ SORUNU Doğuanadoluda verimlilik sorunu ciddi boyutta. Bölge illerinde girdi maliyetleri diğer bölgelerden oldukça yüksek. Bu ürünün maliyetini de doğrudan etkiliyor. İklim şartlarının olumsuzluğu, girdi maliyetlerinin yüksekliği, doğu çiftçisinin temel sorunu. Ürüne destek gelirse, Erzurum ve doğu illerinde diğer bölge çiftçilerinin dörtte biri kadar bile destek almak zorlaşacak. DGD GİTSİN AMA ÜGD NASIL GELSİN? Erzurum’da dönüm başına alınan tahıl ve baklagil miktarı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin beşte biri kadar bile değil. Seracılıkta enerji giderleri, batı bölgelerine göre oldukça yüksek. Besicilikte ise küçük ve büyükbaş hayvan verimliliği, sıcak bölgelerde yetişenlere göre oldukça düşük. ÜGD konusunda henüz belirleyici ve tarif edici bir açıklama kaydedilmedi. Bölge çiftçisi tarımda yetkili olanlardan bilgilendirme bekliyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Gazetesi Arşiv
Tom, eylem planını açıkladı Erzurum Emniyet Müdürlüğü’ne ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
Erzurumspor taraftarının gönlünde taht kuran tecrübeli futbolcu ...
Erzurum Gazetesi Arşiv
BUNU DA GÖRDÜK -32 Doğu Anadolu Bölgesi'nde dondurucu soğuklar ...
 
SMMMO envanter denetimini eleştirdi
Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Zeki Akal, envanter ...
Numune rekor üstüne rekor kırdı
Erzurum Numune Hastanesi, 2007 yılında verdiği teşhis ve tedavi bilânçosunu ...
ÇARESİZ AYŞE, ÇOCUKLUĞUNU YAŞAMAK İSTİYOR
Dünyada 5 milyon insanda bir görülen ''Hurler Sendromu'' hastalığına yakalanan ...
 
İLLERDEKİ POTANSİYEL VE ÖNCELİKLER İYİ BELİRLENMELİ
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanı ...
ESOB KURSUYLA İŞ SAHİBİ OLDULAR
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) tarafından açılan ...
ERVAK RESİM VE EBRU SERGİSİ AÇTI
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) tarafından karma resim ve ebru sergisi açıldı.
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Şantajın Oyunu
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Kurşun sıkarsan, sevinç dağılır kardeşim
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Herkesin putu kendine şirin...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva