DOĞU ANADOLU EĞİTİM SEKTÖRÜNDE YÜZAKI OLAN ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
50.GURUR YILINA ULAŞTI
Sütbeyaz: Öncelikli hedefimiz kalkınmaya katkıda bulunmak
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, ''Uluslararası rekabet koşullarında var olabilmek ve ilerleyebilmek için ilerlemenin anahtarı konumundaki eğitime önem vermek ve büyük kaynak ayırmak gerekir'' dedi.
Sütbeyaz, AÜ'nün 2006-2007 akademik yılının açılışı için Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, içinde bulunulan çağda bilginin en önemli stratejik unsur haline geldiğini belirterek, her geçen gün 'bilgi işçisi' kavramının öneminin arttığına dikkati çekti.
EĞİTİME KAYNAK AYIRMAK GEREK
Toplumsal dönüşüm süreçlerin kendi koşullarını oluştururken, kendi gereksinimlerini karşılayacak insan sermayesini de belirlediğini anlatan Sütbeyaz, şunları söyledi:
''Tarım toplumlarındaki organik güç ve deneyimin yerini sanayi toplumlarında bilgi ve beceri almış, durağan teknoloji ise hızla değişmeye başlamıştır. İçinde bulunduğumuz bilişim çağının bilim toplumunda ise gereksinim duyulan insan sermayesi olarak (bilgi işçisi) ön plana çıkmaktadır. Uluslararası rekabet koşullarında var olabilmek ve ilerleyebilmek için ilerlemenin anahtarı konumundaki eğitime önem vermek ve büyük kaynak ayırmak gerekir.''
AÜ'DE AKADEMİK VE İDARİ PERSONEL SIKINTISI.
Prof. Dr. Sütbeyaz, Atatürk Üniversitesi'nde, öğrenci sayılarıyla karşılaştırıldığında akademik ve idari kadronun yetersiz olduğunun görüldüğünü ifade etti.
Merkez yerleşkesi, çevre il ve ilçelerde bulunan toplam 51 akademik birimi ile eğitim ve araştırma hizmetlerini sürdürdüğünü anlatan Sütbeyaz, 2006-2007 öğretim yılı itibarıyla üniversitelerinde 35 bin 557 öğrenci, bin 87 öğretim üyesi, bin 346 öğretim üye yardımcısı ve 2 bin 139 idari personeli bulunduğunu kaydetti.
OLUMSUZLUKLAR A.Ü’NÜN BAŞARI GRAFİĞİNİ ENGELLEYEMEZ
Öğrenci sayısına oranla akademik ve idari personelin yetersiz kaldığını dile getiren Sütbeyaz, ''Buna rağmen kurumumuzdan beklenen eğitim, araştırma ve toplumsal hizmet çalışmaları olabildiğince üst düzeyde yürütülmektedir'' diye konuştu.
Sütbeyaz, üniversitelerinde yetişen bin 300 öğretim üyesinin diğer üniversitelerin idari ve akademik kadrolarında görev aldığını, bu yıl itibarıyla mezun sayısının 116 bini aştığını kaydetti.
KALKINMAYA KATKIDA BULUNMAK ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ
AÜ'nün bölge üniversitesi olarak kurulduğunu, kuruluş amacı doğrultusunda Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınmasında üzerine düşen görevi başarıyla gerçekleştirdiğini ifade eden Sütbeyaz, şöyle devam etti: ''Üniversitemiz, Avrupa Birliğince desteklenen projeler vasıtasıyla sağlanan kaynak aktarımı ve bölgemizin kalkınmasına yönelik projelerin sağladığı bilimsel desteklerle bölgemizin kalkınmasında birinci itici güç olmuştur. Yerel ve bölgesel düzeyde sosyal sorumluluk taşıyan üniversitemiz, sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunmayı öncelikli hedef olarak benimsemiştir.''
A.Ü. OLARAK BÖLGE TARIMINA DESTEK VERİYORUZ
Bölgenin en önemli gelir kaynağının tarım ve hayvancılık olması nedeniyle, bu alanlara yönelik bilimsel çalışmalar yaptıklarını belirten Sütbeyaz, ayrıca sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler düzenleyerek bölgenin sahip olduğu turizm potansiyelini ekonomik kalkınmaya katma değer olarak eklemek için çaba gösterdiklerini ifade etti.
GÜVENÇ: GELİŞMEYİ SEVGİ İLE BESLEYELİM
Erzurum Valisi Celalettin Güvenç de kavgaya, gürültüye pirim verilmemesini istedi.
Demokrasinin özümsenmesinin ülkenin yararına olacağını ifade eden Güvenç, ''Bu ülkede kavgaya gürültüye yer verilmez, ötekini düşman olarak görmekten vazgeçirilirse ve sevgi saygı ortamı oluşturulursa, gelecek bizim olacaktır. Hiçbir zaman negatif düşünmeyelim. Negatif düşünenlere de pirim vermeyelim. Ayrıca bu ülke bana ne verebilir diye değil, ben bu ülkeye ne verebilirim düşüncesiyle hareket edelim.''
TERÖRE PİRİM VERMEYEN KÖYLÜLERİMİ KUTLUYORUM
Terör olaylarına değinen Vali Güvenç, terör örgütünün eylemleriyle her geçen gün tabandan soyutlandığını, artık halkın teröristlere pirim vermediğini söyledi.
Terör eylemlerinin de artık bireysel olduğuna dikkati çeken Güvenç, şöyle konuştu:
''Bugün terör örgütü Erzurum'un köylerine girememektedir. Dağ başındaki insanlar onlara pirim vermemektedir. Karayazı'da, Hınısta dağdaki köylerde, teröre pirim vermeyen köylülerimi kutluyorum. Çünkü artık onlar da terörü en çok bölge halkına zarar verdiğini anlamış durumdalar. Giderek dışlanan terör örgütü bu nedenle bireysel eylemler yapıyor.''
KİLLİAN: SPOR DÜNYA BARIŞINA KATKI SAĞLIYOR
Üniversiteler arası Kış Sporları Federasyonu Başkanı Georghe Killian da dünyada barışın sağlanmasında sportif etkinliklerin çok önemli olduğunu ifade etti.
Farklı etnik kökenlere mensup olan ve farklı düşünceye sahip kişilerin spor müsabakalarında aralarında hiçbir sorun yaşanmadığını dile getiren Killian, ''Spor organizasyonları farklı halkları birbirine yakınlaştırmakta ve dost olmalarını sağlamaktadır. Bu nedenle spor organizasyonları çok önemli'' diye konuştu.