Zoru başarıp Erzurum’da organik çilek üreten Çiftçi Hatice Çolak ürünü satışa sunacak Pazar bulamıyor.
YATIRIM DÜŞÜNEN DE ŞAŞKIN, ÜRETEN DE
ERZURUM Gazetesi Teşvik Yasası kapsamında yatırım gerçekleştirmek isteyen ama arazi tahsisi aşamasında yaşanan sorunlar sebebiyle yatırımlarından vazgeçen Erzurumlu işadamlarının feryatlarını gündeme getirmeye devam ediyor. Bugün de tarım sektöründe istihdama yönelik üretim yapan bir girişimcinin karşılaştığı sorunları aktarıyor, kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.
TARIM ÜRETİCİLERİ DESTEĞE MUHTAÇ
Ilıca’nın Kahramanlar Köyünde 4 dönümlük arazi üzerinde organik çilek üreten Hatice Çollak pazar sıkıntısı yüzünden 1 tonluk ürününü çürümeye terk etmek zorunda kaldı. Erzurum ikliminde imkânsızı başararak, organik çilek üreten Çolak, “Organik üretimi kentin kalkınması için çözüm olarak görenler, pazarlama sorunu yaşanırken neredeler?” diye sordu.
Hatice Çollak Ilıca’nın Kahramanlar Köyünde, baba mesleği olan çiftçilik mesleğini icra ediyor. Zoru başaran Hatice Çollak yaklaşık 2 yıldır organik çilek üretimi gerçekleştiriyor.
Ürününe Pazar bulamayan Hatice Çollak sorunun çözümü için bütün kapıları çaldığı halde bir sonuç alamamış.
ÇİFTÇİ ÇALIŞKAN AMA İMKANLAR YETERSİZ
Yıllardır çiftçilik yaptığını belirten Hatice Çollak, son iki yıldır, organik çilek üretimi yaptığını ifade etti. Bir tonluk çileğin pazarlama sorunu yüzünden tarlada çürüdüğünü belirten Çollak, “ Ilıca’nın Kahramanlar Köyünde 4 dönümlük arazi üzerinde organik çilek üretimi gerçekleştiriyorum. Geçen yıl yanımda 20 kişi çalıştırıyordum, bu yıl üç kişiyi çalıştırabiliyorum. Erzurum’da zoru başarıp çilek üretmeme rağmen kimseden destek bulamadım. Çevremdeki kişiler bana Erzurum’da çilek yetişmez dediler zor olanı başardım ancak, pazar konusunda istediğim başarıyı yakalayamadım ve yalnız kaldım. ‘Doğuda çiftçi çalışmıyor’ demek doğru bir yaklaşım değil. Bu konuda ahkam üstüne ahkam kesiliyor. Bir şeyler ürettiğinizde de kimseleri yanınızda bulamıyorsunuz. Bir tonluk çilek çürüdü ve kullanılmaz hale geldi. Bir tonluk ürünü üretmek için hem işgücü hem de üretim girdi maliyetlerini karşılamak adına önemli harcamalarda bulunduk” diye konuştu.
SİVİL TOPLUM ÖGRÜTLERİ DE ÇÖZÜM SAĞLAMADI
Sivil toplum örgütlerinin de pazarlama sorunu konusunda kendisine destek olmadığını öne süren Çollak, “ Çiftçi gerçekten çok sahipsiz. Organik üretimi kentin kurtuluşu açısından çare olarak görenlerden de herhangi bir destek göremedik. Çözüm için ilgili bütün mercilere başvurdum ancak bir sonuç alamadım. Çiftçi üzerine düşeni yapıyor ancak yeterli desteği göremiyor” dedi.
ERKADIN BAŞKANI ÇOMAKLI: KADIN GİRİŞİMCİLER DESTEKLENMELİ
Erzurum Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı’da,üyeleri Hatice Çollak’ın pazarlama sıkıntısı açısından sıkıntı günler geçirdiğini belirterek, kadın girişimci sayısının her geçen gün arttığını ve ekonominin gelişmesi adına kadın girişimciliğe önem verilmesi gerektiğini söyledi.
ÜRÜNLERİN TANITIMI SAĞLANACAK
Tarladaki ürününe hazar bulamamanın sıkıntısını yaşayan Çollak’a destek verilmesi gerektiğin belirten Çomaklı, “Üyemizin ürettiği ürün gerçekten çok kaliteli olmasına rağmen Erzurum’da da dışardan gelen ürünler tercih ediliyor.Bu konuda dernek olarak önemli girişimlerde bulunmamıza rağmen ürünü pazarlayamadık. Önümüzdeki günlerde organik çileğin tanıtımına ilişkin, bir tanım kokteyli düzenleyeceğiz.Kent ekonomisinin kalkınması açısından kadın girişimciliğin desteklenmesi gerekiyor. Üretim ve istihdamın olmadığı yerde yoksulluk ve işsizlik her geçen gün artıyor. Üretime katkıda bulunan girişimcilere hak ettiği değer verilmelidir. Bu konu sadece tarım sektöründeki pazarlama sorunun değil, organik üretimin de yeterince desteklenmediğini göstergesi. Kentin kurtuluşunu organik tarım olarak görenlerini ürünü çürüyen çiftçi konusunda sessiz kalmalarına bir anlam veremiyoruz. Kentin sorunlarına çözüm üretilirken, samimi ve rasyonel olunmalıdır” diye konuştu.