YOKSULLUK SAĞLIKLI BESLENMEYE ENGEL
Erzurum’da hane halkı tüketim harcamalarında ilk sırayı kira ve yakacak harcamaları alıyor. İlde ortalaması 6’ya yaklaşan hane halkı büyüklüğü sebebiyle gıda harcamaları da ikinci sırada yer alıyor.
Sıradan bir Erzurumlu ailenin aylık gıda harcaması, sağlıklı beslenme standartlarının oldukça altında. Aylık gıda giderlerinde ekmek ön sırada. Et tüketemeyen aileler çoğunlukta. Yoksulluk yüzünden dar gelirli vatandaşlar daha çok nişastalı ürünlere yoğunlaşırken, protein veren gıdaları ise yoksulluk sebebiyle satın alamıyorlar.
YAŞAM KALİTESİ GÜN GEÇTİKÇE DÜŞÜYOR
Erzurum’da vatandaş yıllık gelirinin en az onda birini yakacak giderine harcarken, bu gider batı illerinde yıllık gelirin yirmide birine bile ulaşmıyor. Bu durum Erzurum’da yaşamın zorluğunu ortaya koyduğu gibi, ildeki yaşam kalitesinin de düşmesine yol açıyor, ilde yoksulluk sınırında yaşayanların sayısını artırıyor.
VATANDAŞIN DERDİ, YAKACAK GİDERİ
Erzurum’da yaşayan vatandaşların kiradan sonra yıllık en büyük giderleri yakacak kaleminde oluyor. Doğalgaz veya kömürle olsun, Kaloriferle ısınanlar her yıl yakacak için ortalama 600 dolarlık bir harcama yapmak zorunda. Müstakil konutlarda ve sobalı evlerde ise yıllık yakacak harcaması 700 milyondan aşağı düşmüyor. Bu meblağ Türkiye ortalamasının oldukça üstünde bulunuyor.
GİYSİ GİDERLERİ OLDUKÇA DÜŞÜK ORANDA
Giyim giderleri Erzurum ortalamasında, hane halkı giderlerinin çok az bir bölümünü oluşturuyor. Giyecek fiyatlarının yüksek olmasının yanı sıra, hane gelirlerinin de düşük olması halkın giyecek tüketimini olumsuz etkiliyor. Giysi giderleri içinde ise kışlık giysiler ön planda. Erzurumlu vatandaşın çoğusu mevsimlik giyinmek yerine, yılın 12 ayında ihtiyacını karşılayacak giysileri tercih ediyor. Ayakkabı tüketiminde de aynı durum söz konusu.
ERZURUMLU EĞLENCEDEN SADECE PİKNİĞİ ANLAMAK ZORUNDA
Erzurum halkının hane giderleri içinde kültür ve eğlence gideri hemen hiç yok mesabesinde. Zaruri ihtiyaçlarının karşılamakta zorlanan halkın büyük bir kısmı, eğlence için para bulamıyor. Halkın lokanta ve otel gideri de az. Erzurum’da ailelerin büyük bir bölümünde, lokantaya gitme alışkanlığı yok. Bu da yoksulluktan kaynaklanan bir durum. Erzurum halkının yegane eğlence gideri, yılda birkaç kez yaptığı piknik. Buralarda ise alışılmışın aksine et yerine ekmek ve sebze tüketiliyor. İl dışında tatil yapanlar Erzurum’da sayılabilecek kadar az.
EV TEFRİŞATI ANCAK DÜĞÜNDEN DÜĞÜNE ALINIYOR
Erzurum’da hane halkı tüketim giderleri içinde mobilya giderlerinin payı da oldukça düşük. Evlenildiğinde satın alınan mobilyaları uzun süre kullanmak zorunda olan aileler, sadece kız ve erkek çocuklarını evlendirme halinde mobilya satın almak durumunda kalıyorlar. İlde yaşayanların sağlık gideri ise yok denecek kadar az. Kamuda veya özel sektörde çalışan sosyal güvencesi bulunanlar sağlık ihtiyaçlarını kamudan karşılarken, dar gelirli kesim ise ancak acil durumlarda sağlık harcaması yapabiliyor. Sağlık harcamalarının az olmasının en bariz örneği Erzurum’da ağız ve diş sağlığı konusunda ciddi sorunlar olması. Peryodik diş bakımı, peryodik chek-up yaptıranlar ancak büyük gelir sahipleri.