ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
İspir’de heyelanlı bölgeye müdahale başladı
İspir’de heyelanlı bölgeye müdahale başladı
Doğaseverlerin zirveye zorlu yürüyüşü
Doğaseverlerin zirveye zorlu yürüyüşü
Aşkale'de 100 dönüm alan kül oldu
Aşkale'de 100 dönüm alan kül oldu
Ağrı'dan Erzurum'a kültür yolculuğu
Ağrı'dan Erzurum'a kültür yolculuğu
Terzioğlu ve Yurtsal ailelerinin mutlu günü
Terzioğlu ve Yurtsal ailelerinin mutlu günü
HABERLER>EKONOMİ
30 Ekim 2008 Perşembe - 04:19

Ekmeklerini Taştan Çıkarıyorlar

Doğu Anadolu Bölgesinin jeolojik kaynakları ekonomiye kazandırılıyor. Erzurum’da Kamber taşı ve Bitlis’in ahlat taşı ilkel yöntemlerle çıkarılmalarına karşılık, teknoloji ile işlenerek yurt içi satışın yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor. Erzurum’da çıkarılan kamber taşı rezervleri oldukça yüksek olmasına rağmen taşların çıkarılmasında teknolojik imkanların yeterince kullanılmaması, taşın katma değer boyutunu olumsuz etkiliyor.

Ekmeklerini Taştan Çıkarıyorlar

Doğu Anadolu Bölgesinin jeolojik kaynakları ekonomiye kazandırılıyor. Erzurum’da Kamber taşı ve Bitlis’in ahlat taşı  ilkel yöntemlerle çıkarılmalarına karşılık, teknoloji ile işlenerek yurt içi satışın yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor. Erzurum’da çıkarılan kamber taşı rezervleri oldukça yüksek olmasına rağmen taşların çıkarılmasında teknolojik imkanların yeterince kullanılmaması, taşın katma değer boyutunu olumsuz etkiliyor.

ERZURUM’UN TAŞ POTANSİYELİ

Erzurum taş rezervleri bakımından çok önemli potansiyel barındırıyor. Kamber taşının yanı sıra Oltu taşı da il ve bölgeye önemli oranda ekonomik değer sağlıyor. Erzurum’da  çıkarılan taşlar içinde tanıtımda Oltu taşı ön planda bulunurken, Kamber taşı ikinci planda kalıyor.

Oltu Taşı bu yıl ilk kez Medine pazarlarında hacılara sunuluyor. Arap İşletmeciler tarafından ithal edildiği öğrenilen Oltu taşı tespihlerin Medine ve Mekke pazarlarında çok ciddi biçimde ilgi gördüğü belirtiliyor.

BİTLİS’TE AHLAT TAŞI

Nemrut Dağı'nın eteklerinden eski yöntemlerle çıkarılan ilçeye özgü Ahlat taşının her geçen gün daha çok rağbet gördüğü belirtildi. Toprağın birkaç metre altından, çekiç ve murç ve mıh kullanılarak çıkarılan taşlar işlenmeye hazır hale getiriliyor. Ahlat taşı hem mimari hem de dayanıklılığı ile aranan yapı malzemesi olma özelliğini halen devam ettiriyor. Taş kullanıldıktan sonra da estetik güzelliği ile de göz kamaştırırken, tüm ülkede aranılır bir yapı malzemesi olarak biliniyor.

İlçede babadan kalma taşçılık işini önceleri ilkel yöntemlerle şimdi ise teknolojik imkanlarla yaptığını anlatan Sezgin Coşkun; "Yaptığımız iş oldukça zahmetli. Biz yıllardır ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz. Teknolojik imkanları kullanmaya başladığımızdan bu yana biraz rahatladık. Ama tamamen ilçede teknolojiye geçilmedi. Halen ilkel yöntemlerle taş ocaklarını çalıştırıyoruz. İlçeye özgü bu taş, kırmızı, beyaz ve siyah renklerde çıkarılıyor. Hatta bu renklerin birkaç tonu da bulunmaktadır. Yurt dışına az

da olsa ihraç edilmekle beraber, ülkemizde de rağbet gören yapı malzemelerinin başında gelmektedir. Ahlat taşı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri başta olmak üzere ülkenin hemen hemen her yerinde tanındı, rağbet gördü. Hatta bazı Avrupa ülkelerine bile ihraç edildi. Özellikle cami ve minare yapımında Ahlat taşı oldukça çok kullanılıyor. Böyle olunca aşırı talep alıyoruz ve bu talebi karşılamak için de teknolojik imkanlarla taşı işlemek oldukça faydalı oldu" dedi.

Ahlat taşının bir metrekaresini 17 YTL'den satışa sunan Sezgin Coşkun, ısı ve yalıtım özelliği olan bu taşın renklerinin asırlarca solmadığını, depreme dayanıklı olduğunu, ispatının ise yüzyıllarca dimdik ayakta duran Ahlat kümbetlerinin bugünkü ihtişamı olduğunu sözlerine ekledi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kriz En Çok Emekliyi Vuracak
İşçi Emeklileri Derneği Erzurum Şubesi 2. Başkanı Hikmet Ateş, doğuda ...
Kriz Ortamı, Otomobil Fiyatlarını Düşürdü
Ekonomik kriz, otomobil fiyatlarını vurdu. İkinci el otomobil fiyatları ...
Pazarlarda kış bereketi
Erzurum'da kışlık erzak geleneği bütün canlılığıyla sürüyor. Patates, ...
 
Sanayi Şurası Bölge Toplantısı Yapıldı
V. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Bölge Hazırlık Toplantısı yapıldı.Toplantıya ...
Akademisyenlerden Kriz Değerlendirmesi
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İktisat ...
Bankacılar’dan Panikten Kaçınma Uyarısı
ING Erzurum Şube Müdürü Yücel: ekonomik kriz süreci ancak panik yapılmadan aşılabilir” dedi.
 
Doğu İlleri Kombinaları Yeniden Yapılandırılıyor
Türk Hava Kurumu, Türk Diyanet Vakfı, Türk Kızılayı Derneği ve Mehmetçik ...
Yoksul Ailelere Kermesli Destek
Yoksul ailelere ayni ve nakdi yardımlarda bulunan Kimse Yok Mu Derneği, ...
Fırıncılar Yeni Zam Peşinde
Fırıncılar Odası Erzurum Şube Başkanı Remzi Keteci, girdi fiyatlarının ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Haritanın Yenilenmesi
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir yalnızca bir isim yahut soyisim midir?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Artık verilerle dövüşen adamlar var!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yıkılsın, yok olsun böylesi bir dünya
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Töreli olmak
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Bir Medeniyet Müessesesi Olarak Atatürk Üniversitesi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva