TEÇ-SEN İl Başkanı Adem Kartal, eğitim hizmetleri iş kolunda genel idari hizmetler, yardımcı hizmetler ve teknik hizmetler iş kolunda görev yapan eğitim çalışanları olarak sorunlarını anlatmak ve kamuoyunu bilgilendirmek için bir basın toplantısı düzenledi.
Kartal toplantıda, Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin sosyal aktiviteler ve bebek bakım giderleri hariç 1 aylık geçimini sağlaması için en az bin 800 YTL aylık ücret alması gerektiğinin altını çizdi.
EĞİTİM ÇALIŞANLARININ DURUMLARINDA İYİLEŞTİRME KAÇINILMAZ
Eğitim çalışanlarına bu rakamın yarısının reva görüldüğünü ifade eden Kartal, eğitim çalışanlarının aldığı ücretle geçinemez hale geldiğini, bankaların verdiği kredi ve kredi kartı borçları nedeniyle de haciz pençesine düştüğünü vurguladı. Defalarca yapılan uyarılara rağmen eğitim çalışanlarının ücretlerinde herhangi bir iyileştirme yapılmadığını söyleyen Kartal, "Bakanlıklar arası ücret adaletsizliğinin temel nedeni, kurum içinde farklı adlarla verilen ücretlerin bazı kadrolara verilip, diğer kadrolara verilmemesidir. Şöyle ki; Sağlık Bakanlığında görev yapan doktor döner sermayeden pay alırken, aynı kurumda görev yapan memur ve hizmetliler de döner sermayeden pay almaktadır. Bizde diyoruz ki, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışan personellere verilen ücretlerin tüm kadrolara verilerek bakanlıklar arasındaki ücret farklılığı ortadan kaldırılabilecektir." dedi.
EK DERS ÜCRETLERİNDE DAĞITIM ADALETSİZLİĞİ
Özellikle ek ders ücretinin artık ders karşılığı verilen ücret olmadığını ve Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev yapan öğretmen, müdür yardımcıları, müdür, il, ilçe milli eğitim müdürleri, şube müdürleri, şef, tesis müdürü ve sivil savunma uzmanı gibi onlarca kadroya derse girmeden ek ders ücreti verildiğini hatırlatan Kartal, buna karşı eğitim çalışanlarının bu ücretten mahrum bırakılmasının kimseye fayda sağlamayacağını vurguladı. Sendika olarak, yeni bir düzenlemeyle ve bakanlar kurulu kararıyla ek-ders ücretinden eğitim çalışanlarının tümünün yararlandırılmasını talep eden Kartal, "Bu düzenlemeyi yapmayan ve bakanlar kuruluna götürmeyen Milli Eğitim Bakanı kimin bakanı olduğunu ve kime baktığını acilen açıklamak zorundadır." dedi.
KADROLARDA ADALET TALEBİ
İl ve ilçe milli eğitim müdürleri, müdür yardımcıları ve şube müdürleri ile müfettişlerin haftalık aldıkları 15 saatlik ek ders ücretinin 25 saate çıkarılması için düzenleme yapıldığını, ancak bu uygulamadan şef kadrolarının çıkarıldığını hatırlatan İl Temsilcisi Adem Kartal, "Niyeti ne olursa olsun kurum içinde yönetimsel manada yapılan apolet ayrımcılığının ve iş barışını bozan nitelikteki düzenlemelerin kimseye hayrı olmayacağı gibi; Milli Eğitim Bakanlığı'na da hayrı olmayacaktır. Yapılması düşünülen bu düzenlemeye mutlak suretle şef kadrolarının da dahil edilmesi olmazsa olmaz isteklerimiz arasındadır. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı'nda 4/C statüsünde çalışan eğitim çalışanlarının durumları içler acısıdır. Yılın 10 ayı karın tokluğuna çalıştırılan eğitim çalışanları kardeşlerimizin ücretlerinin ve özlük haklarının biran önce düzenlenmesi gerekirken, adeta bu konuda kış uykusuna yatmış olan Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarını görevlerini yapmaya çağırıyoruz. Sendikal hakları olmayan kardeşlerimizin kadroya geçirilmesi ve sendikal haklarının verilmesi taleplerimiz arasındadır. Bizler diyoruz ki, eğitim çalışanları üvey evlat değildir” dedi.