ÜNİVERSİTE-ŞEHİR KUCAKLAŞACAK
ERZURUM: Sayın Koçak, Atatürk Üniversitesi ve şehir bütünleşmesi yolunda neler yapacaksınız?
KOÇAK: Atatürk Üniversitesi kuruluşundan bugüne kadar kentle bütünleşmenin yollarını aramıştır. Hakta hep bu entegrasyonun beklentisi olmuştur. Bizde bu beklentilere cevap verebilecek çalışmalara imza atacağız. Özellikle sosyal bilimler alanında halkın bilgileneceği konferans ve seminerler düzenleyeceğiz. İktisadi İdari Bilimler fakültesi bu alanda önemli çalışmalar gerçekleştirecek. Bunun yanında fen bilimleri ve mühendislik fakülteleride ÜSİGEM ve teknokent projelerinde etkin rol oynayarak, kentin gelişmesine katkı sağlayacak. ETSO ve diğer Sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde önemli çalışmalara imza atacağız.öte yandan Ziraat Fakültesi suni tohumlama alanında çalışmalar gerçekleştirecek. Köylerde saha çalışması yapılacak. Veteriner ve Ziraat Mühendisleri köylere gidip, besicinin ahırını görebilecekler, bu hem pratik eğitim imkanını artıracak hem de halka destek sağlanmış olacaktır. Atatürk Üniversitesi, 51 yıllık akademik serüveninde hedeflerini artırarak, evrensel düzeyi yakalamış üniversiteler katına yükselmiştir. Kurulduğu bölgenin sosyo-kültürel, ekonomik kalkınmasında önemli sorumluluklar üstlenmiştir. Tarihi geçmişi ve özelliklerinin bilincinde olduğumuz Erzurum, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı bir şehir, Atatürk Üniversitesi de ismiyle müsemma bir bilim yuvasıdır. Muasır medeniyetler seviyesine çıkmada kendi yol haritasını doğru oturtan Atatürk Üniversitesi, üstünlüklerinin, yetkinliklerinin, yetersizliklerinin ve yakalayabileceği fırsatların farkındadır. Bu sebeple gelişmiş üniversitelerin mevcut birikimlerinin üstünde bir hedefe kilitlenmiştir. Bize düşen, üniversitemizi bulunduğu noktadan çok daha yüksek seviyelere taşımak ve bugüne kadar elde edilen başarılara yenilerini eklemektir. Bunu bilim adamlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, esnafımız ve halkımızla hep birlikte yapacağız. Tarım, sanayi, sağlık, sosyal ve kültür alanlarında şehirle üniversitemiz arasında devam eden etkili işbirliğini çok daha ileri götürmek düşüncesindeyiz. Kısacası üniversitemiz her zaman halkın içinde olacaktır.
2011 LOGOSU YAPILACAK
ERZURUM: Sayın Rektör, 2011 kış oyunları kent açısından önemli bir yere sahip, ismini üniversiteden alan kış oyunları konusunda üniversitenin rolünü nasıl değerlendiriyorsunuz?, bu konuda ne gibi çalışmalara imza atacaksınız?
KOÇAK: “2011 konusunda sayın vali ile Belgrat’ta yapılan toplantıya katıldık. Kış oyunlarını İlgili kurumlarla el ele vererek, en iyi şekilde başarmak zorunda olduğumuz. bu sınavı, Erzurum’un ve Üniversitemizin dünyaya tanıtılması bakımından büyük bir fırsat olarak görmekteyiz. Valilik, yerel yönetim ve üniversite olmak üzere üçayağı olan “Universiade”a ev sahipliği yapacak kurumların başında üniversitemiz yer almaktadır. Bu konuda daha önceki çalışmalar gözden geçirilmekte ve yapılması gereken çalışmalar için gerekli hazırlıklar yapılmaktadır. Kış oyunlarının eğitim boyutuyla üniversitemiz ilgilenecek, yapılacak iş bölümlerinde bize düşen görev ne ise onu yerine getireceğiz. Yabancı dil eğitimine ağırlık vereceğiz. 2011 kış oyunları ile ilgili logo yarışması düzenleyeceğiz. Güzel Sanatlar Fakültesi ile işbirliği içresinde bu konuda yarışma yapılarak, 2011 maskot ve logo seçimi yapacağız. Konuyla ilgili üzerimize düşen görevi en iyi şekilde gerçekleştireceğiz”
A.Ü DÜNYA ÜNİVERSİTESİ OLACAK
ERZURUM: Sayın Hocam, A.Ü’nün öğrenci profili ile ilgili nasıl bir analiz yapacaksınız?Atatürk Üniversitesi 87 üniversite içinde farklı ve özellikli konuma nasıl gelecek, bu yolda atılacak somut adımlar nelerdir?
KOÇAK: Üniversitemiz, 13 fakülte, 6 Enstitü, 5 Yüksekokul, 16 Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden oluşmaktadır. Üniversitemiz, akademik, kadrosunda 2 bin 370 öğretim elemanı bulundurmaktadır. Bugün 5 bin 879’u ön lisans, 24 bin 149’u lisans, 2 bin 701’i lisansüstü olmak üzere toplam öğrenci sayısı, 34 bin 88’e ulaşmıştır. Üniversiteler kuran üniversitemizin Kars Kafkas, Erzincan, Ağrı İbrahim Çeçen ve Bayburt Üniversitelerinin kuruluşuna önderlik etmesi bizim için övünç kaynağı olmuştur. Üniversitemize, 2008-2009 öğretim yılı başında 9 bin 506 öğrenci kayıt yaptırmıştır. 2008 ÖSS'de Atatürk Üniversitesi'ni önceki yıllara oranla tercih eden öğrenci sayısında artış olmuştu. Öğrenci açısından düşünürsek, en yüksek puanla üniversitenize gelen öğrencileri ödüllendirerek, reklamımızı iyi yapacağız. Üniversitemizle ilgili olumsuz bir ön yargı var. Az önce bahsettiğimiz gibi 2011 kış oyunları da üniversitemizin tanıtımına ve öğrencilerin kente gelmesine katkı sağlayacak. Yüksek puanla tercih edilen bölümlerin kurulması yönünde de önemli çalışmalar gerçekleştireceğiz. Üniversitemizi cazip hale getirmek için, yurt, burs ve teşvik ödülleri ile bu alandaki çıtayı yükselteceğiz. Üniversitemiz, coğrafi konumu itibariyle diğer üniversitelerden farklı olarak, Türk Dünyası ve bazı Asya ülkeleriyle etkili ilişkiler çerçevesinde, Üniversitemiz bünyesinde kurulacak olan, “Kafkas Ülkeleri ve Ortadoğu Enstitüsü” ile bölge ülkelerinin üniversiteleriyle işbirliği içine girerek, öğrenci-öğretim üyesi değişimini gerçekleştirecektir. Yönetim olarak bu projeyi çok önemsiyoruz. Bir sonraki öğretim yılı açılışında, bu anlamda işbirliğini gerçekleştireceğimiz üniversitelerin rektörleri aramızda olacaktır. Öğretim üyeleri açısından da başarıyı teşvik edecek projelerde gerçekleştireceğiz. Başarılı öğretim üyeleri ve birimlerin objektif verilerle tespiti sağlanarak, daha fazla verim elde edilmesi için bu birimler ve öğretim üyelerinin akademik taleplerine öncelik tanımak gibi projelere imza atacağız. Başarılı öğretim üyelerini onure edecek çalışmalar gerçekleştirerek, bu alandaki imkanları artıracağız. Avrupa Birliği, TÜBİTAK, DPT ve BAP projelerinin hazırlanış ve sunuşu ile ilgili olarak; düzenli aralıklarla yapılacak uygulamalı bilgilendirme seminerleri yoluyla; tüm öğretim üyelerinin çalışmaları için finans kaynağı bulma yollarının açılması sağlanacaktır. Kurumumuz öğretim üyeleri tarafından yürütülecek ulusal ve uluslararası kurumlarca desteklenen projelerin bu merkezde kayıt altına alınması ve sonuçlarının izlenmesi sağlanacaktır.Ayrıca Azerbaycan ve Almanya’da Atatürk Üniversitesi meslek yüksekokulları kuracağız. Bu proje öğretim üyelerinin yurtdışına açılmasında somut bir adım oluşturacak.
HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ OLACAK
ERZURUM: Sayın Rektör, mevcut fakültelerde ne gibi yenilikler gerçekleştireceksiniz?
KOÇAK: “Fen ve Edebiyat Fakültesi iki ayrı bölüme dönüştü. Bunun yanında Hemşirelik Meslek Yüksekokulu da sağlık bilimleri fakültesine dönüşecek. Hukuk fakültesindeki öğretim üyesi sorunun çözmek için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 2009-2010 eğitim ve öğretim yılında fakültenin bütün sorunları aşılmış olacak”.
SAĞLIK ALANINDA CİDDİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
ERZURUM: Sayın Koçak, sağlıkçı bir akademisyen olarak, üniversite hastanelerinde ne gibi yeniliklere imza atacaksınız?
KOÇAK: “Bin 200 yatak kapasiteli, son teknolojik cihazlarla donatılmış, eğitim, araştırma ve sağlık hizmet veren üniversite hastanelerinin bütün bölgenin yükünü omuzluyor. Öyle ki ilk müracaat yeri olan hastanemiz, aynı zamanda teşhis ve tedavi ile birlikte son müracaat yeri olmak konumundadır. Bu zorunlulukla bazı düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Gerçekleştirmeyi düşündüğümüz “Sağlık Kompleksi” ile tüm bölgeye, bölgeye komşu ülkelere hizmet vermeği amaçlıyoruz. Yakutiye Araştırma Hastanesi’nin restorasyonu ile her iki hastanenin birleştirilmesi, sağlık hizmetlerinin bir yerden yapılması kolaylığını ve konforunu sağlayacaktır. Fiziki yapılanmanın düzenlenmesi ve poliklinik hizmetlerinin daha verimli hale gelmesi bir noktada buna bağlı. Ayrıca ameliyathanelerin yenilenmesi yolunda geniş kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriyoruz.hizmette etkinlik için çalışmalarımıza hız verdik”
YENİ MESLEK YÜKSEK OKULLARI AÇILACAK
ERZURUM:.Erzurum’un ilçelerindeki Yüksek okullara yenileri eklenecek mi? Atatürk üniversitesi’ne ait kurumların bulunmadığı Karayazı, Tekman, Olur, Şenkaya gibi ilçelerde okul açmayı düşünüyor musunuz?
KOÇAK: “ Yeni kurduğumuz bir komisyonla bu konudaki günceleştirme çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Horsan, Pazar yolu, Uzundere ilçelerinin meslek yüksekokulu kurulması yönünde talepleri var. Bu talepleri değerlendiriyoruz. Bunun yanında mevcut üniversitede şartları geliştireceğiz. Ayrıca Aşkale ve Oltu da da dört yıllık fakülteler kurulmasını planlıyoruz.
KENTTE EĞİTİM KALİTESİ YÜKSELTİLMELİ
ERZURUM:.TOBB Erzurum’da 2. Üniversite açılması konusunda yeni bir yaklaşım sergiledi, TOBB Üniversitesinin Erzurum’da açılması hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? 2. Üniversite Erzurum için sizce bir gereklilik midir? Açılmalıysa, bu yolda somut yaklaşım ve atılımlar neler olmalıdır?
KOÇAK: “Erzurum’da eğitim kalitesinin yükseltilmesi için yapılan çalışmaları her fırsatta destekliyoruz. Bu alanda TOBB’un yeni üniversite kurulması yönündeki düşünceside çok rasyonel bir proje. A.Ü olarak, bu yönde atılacak adımlara destek vermeye hazırız.ikinci bir üniversitede elbetteki kurulabilir. Özellikle İkinci bir tıp fakültesi kurulmasını da çok istiyoruz. Üniversitenin kurulması kentin eğitim çıtasını yükseltecektir.
MERKEZ ENSTİTÜ KURULACAK
ERZURUM: Önceki Rektör Sütbeyaz döneminde, İlin Tarihi, kültürel dokusunu etüt eden, il ekonomisine veri tabanı üreten ve sosyo ekonomik sonuçları değerlendirerek il için ortak akıl oluşturabilecek yapıda bir “Erzurum araştırma enstitüsü” Kurulması için girişim başlatılmıştı.
Bu konuda siz ne yapacaksınız, bu enstitüyü hayata geçirecek misiniz?
KOÇAK: “ Üniversitemiz bünyesinde 15 araştırma enstitüsü var. Bu enstitülerin birleştirilerek merkezi bir enstitüsü kurulması için çalışmalarımız devam ediyor. Enstitülerimizin entegrasyonu konusundaki girişimlerimizle çalışmalar daha da etkinleşecek. Bu yöndeki projemizi mart ayında DPT’ye sunacağız.
ERZURUM: .Erzurum hakkındaki araştırmaların bir yerde toplanarak araştırmacıların hizmetine verilmesi ciddi bir zaruret olarak algılanıyor. Bu yolda tüm verilerin, eserlerin toplanacağı bir “Erzurum Kütüphanesi” Kurulması hakkında neler düşünüyorsunuz, üniversite bu konuda neler yapacak?
KOÇAK: “Sizinde bildiğiniz gibi üniversitemiz bünyesinde zengin bir kütüphanemiz bulunuyor.bu kütüphaneyi ve matbaamızı daha fazla önemseyerek, kentin ve üniversitemizin hizmetine sunacağız. Kütüphanemizin hizmet anlayışında yenilikler yapıyoruz. Bu çerçeve de Erzurum kütüphanesi kurulması noktasındaki çalışmaları mevcut kütüphanemiz aracılığı ile gerçekleştirebiliriz”.
BİLİM ADAMLARININ ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUZ
ERZURUM:.Atatürk Üniversitesi çok saygın bilim adamlarına sahip. Bu imkan ve potansiyel kullanılarak, üniversitenizce İstanbul, Konya ve Kayseri’de örnekleri olduğu gibi bir “Erzurum Ansiklopedisi” hazırlanması düşüncesine yaklaşımınız nedir?
KOÇAK: “Bu yöndeki sorunuz daha önce ifade ettiğim gibi öğretim üyelerinin ödüllendirilmesi ve başarılı çalışmaları konusunda teşvik edilmesi yönündeki projemiz içerisinde yer alıyor. Konu bizim önceliklerimiz arasında, motivasyonun artırılması için çalışmaları artıcağız. Bu yönde bir ansiklopedi oluşturabiliriz”
ATA TEKNO KENT ÖNCELİKLERİMİZ ARASINDA
ERZURUM. Ata Tekno Kent Erzurum sanayisi için yeni bir umut olarak projelendirilmesine rağmen henüz hayata geçirilemedi. Teknokentle ilgili son gelişmeler nelerdir, Tekno kentin hayata geçirilmesi için bir takvim verebilir misiniz?
KOÇAK: “Tekno kentin amacı; Bilim veya teknoloji parkı uzmanlaşmış profesyonel bir ekibin katma değer yaratan hizmetleri sağlayarak yönettikleri fiziki veya sibernetik bir alandır. Bu alanın amacı bağlı olduğu işletmeler ve bilgi temelli kurumlar arasında kalite ve inovasyon kültürünü geliştirerek; şirket ve piyasaya kendi kaynaklarından bilgi ve teknoloji transferini organize ederek, süreçleri ile yeni ve sürdürülebilir inovasyon(yenilik) temelli şirketlerin gelişimini aktif olarak destekleyerek bulunduğu bölgenin rekabet gücünü arttırmaktır Atatürk Üniversitesi’nin verdiği eğitimin, ürettiği bilgi ve teknolojinin, sunduğu hizmetlerin dünyada öncelikli olarak talep edildiği bir üniversite olmaktır. Öz ülküsünden yola çıkılarak kurulan Atatürk Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Ata teknokent), katmadeğer yaratacak yüksek teknoloji konularında Ar-Ge yapmak üzere ulusal ve uluslararası KOBİ’ler ve uluslararası büyük işletmelerle organik bağlar kurmayı hedefliyor. Ata Teknokent’in, Atatürk Üniversitesi’nin üniversal kimliğinin daha bir anlamlı hale gelmesini sağlaması amaçlanıyor. Atatürk Üniversitesi yerleşkesi içerisinde 2005’te kurulan Ata Teknokent, 60 dönüm üzerine kurulu. Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nin güney-batısı, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin güney tarafında yer alan Ata Teknokent’e Üniversite Yönetim Kurulu Kararı ile 90 dönümlük ek arazi tahsisi de sözkonusu. Ata Teknokent idari binasının uygulamalı mimarı projeleri, altyapı projeleri, ısıtma-havalandırma, elektrik ve benzeri tesisat projeleri tamamlanan Ata Teknokent’in idari bina ve kuluçka merkezinin de temeli atıldı. İki katın kaba inşaatının bitirilme aşamasına gelinen Ata Teknokent’in idari binanın projesinde, çok geniş kapsamlı kongre merkezi, kiraya verilecek ofisler, inkibasyon odaları, çeşitli ölçeklerde Ar-Ge laboratuvar alanları bulunuyor. 1957’de kurulan Atatürk Üniversitesi, sağlık-sosyal-temel bilimler ve mühendislik alanlarında ileri düzeyde Ar-Ge yapmak üzere teknolojik gelişmelere uygun olarak laboratuvar altyapısına sahip. Lisansüstü çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışında tamamlayan akademisyenleri, ilgili laboratuvarlarda istihdam eden Atatürk Üniversitesi, bölgesel kalkınmaya yönelik çalışmalara da önem veriyor. Bu bağlamda Atatürk Üniversitesi; sağlık, eğitim, tarım ve hayvancılık, çevre, değişik ölçekteki endüstriyel alanlar, turistik, kültürel ve edebi zenginliklerin ortaya çıkarılması konularında toplumsal katkı yapıyor. Meslek yüksek okullarında ara eleman yetiştirilmesine yönelik, uygulamalı; çağın gereklerine uygun eğitim-öğretim programlarını da sürekli ve dinamik halde tutuyor. Üniversite-sanayi işbirliğini daha fonksiyonel hale getirmeyi amaçlayan Üniversite, gerekli olan laboratuarlarla nitelikli Ar-Ge personeline de sahip. Atatürk Üniversitesi, bu birikimini bölge ve ülke kalkınmışlığına aktarabilmek için Ar-Ge yapmak isteyen KOBİ’lere destek vermek üzere merkez kampüs içinde şu kuruluşlarla hizmet veriyor. ÜSİGEM, Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi, Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çevre Sorunları Araştırma Merkezi, Deprem Araştırma Merkezi, Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi, Halıcılık Eğitim Merkezi, İbrahim Hakkı Araştırma Merkezi, Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Girişimciği Destekleme Merkezi ve Turizm Proje Ofisi gibi araştırma merkezleri. Şu an projenin yüzde 51’i üniversitemiz elinde bulunurken yüzde 49’u müteahhitlerin elinde bulunmaktadır. Bu yönde bir dönem yaşanan ekonomik sorunlar aşılmıştır ve inşaat devam etmektedir. İnşaatın yapım işi süresi inşaat firmasının sorumluluğundadır. Biz bu projeyi çok önemsiyoruz ve konu önceliklerimiz arasında”
AÖF KURULMASI ORTA VADELİ HEDEFİMİZ
ERZURUM: Sayın Rektör, DOSİAD Tarafından gündeme getirilen, Atatürk üniversitesi bünyesinde Açık Öğretim Fakültesi kurulması önerisine ne diyorsunuz? Oldukça ilgi bulan bu öneriye yaklaşımınız ne olacaktır?
KOÇAK: “Bu yöndeki projeleri önemsiyoruz. Konuyla ilgili Cidde alt yapı çalışmalarına ihtiyaç duyuluyor. Açık Öğretim Fakültesi kurulması orta ve uzun vadeli bir proje ve konuya çok sıcak bakıyoruz”
ERZURUM: Son olarak söyleşimize eklemek istediğiniz bir mesajınız var mı?
KOÇAK: “ Görevce başlık Atatürk üniversitesi bizim için çok önemli. Üniversitemizi dünya üniversitesi konumuna getirmek için var gücümüzle çalışacağız”
Verdiğiniz bilgilerden dolayı size teşekkür ederiz.