ETB BAŞKANI HINISLIOĞLU:
KALKINMANIN YOLU, ÜRETİMDEN GEÇER
Erzurum Ticaret Borsası(ETB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, geçtiğimiz haftalarda başlayan ve bir süredir dünya ekonomisini etkileyen global dalgalanmanın,dünya bankaları tarafından faizlerin indirilmesi suretiyle bir nebzede olsa kontrol altına alındığını söyledi.
PİYASALAR ETKİLENDİ
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, Dünya piyasalarında yaşanan global kriz ve ekonomik dalgalanmanın hafif bir şekilde devam ettiğini belirterek;“ABD Merkez Bankası'nın zamanında müdahalesiyle ekonomik dalgalanma kontrol altına alındı. Bununla beraber Avrupa Merkez Bankaları da 0,25 ‘lik bir faiz indirimi ile ekonomilerini sağlam zemin üzerinde tutmaya devam etmektedirler."dedi.
SIKINTININ KAYNAĞI
Hınıslıoğlu; global dalgalanmanın, ABD kaynaklı olarak yaşanan ve Mortgage olarak bilinen kira öder gibi ev sahibi olmanın yolunu açan sistemin ABD tarafından 3-4 yıl önce vatandaşlarına verilen paraların geri ödemesinde yaşanan sıkıntıların getirdiğini belirtti. Hınıslıoğlu;"İnsanlar bu kredileri alırken çok dikkatli davranmaları gerekmektedir. Çünkü ülkemizde de buna benzer krediler alınmakta ve bunların geri ödemelerinde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle ülkemizde kredi kartı borçlarının 30 milyar dolara yakın olması ve bunun da geri ödemesinde sıkıntılar yaşanabilir."diye konuştu.
ÜRETİMDE ÇAĞDAŞ METOTLAR KULLANILMALI
ETB, Başkan Hınıslıoğlu, Türkiye nüfusunun yüzde 50’ye yakın bir kısmının asgari ücretin biraz üstünde geçim standardına dahil olduğunu söyleyerek, ekonomik kalkınmanın sürdürülebilir. ve rekabet edebilir bir ekonomi ile gerçekleşeceğini ve kişi başına düşen milli gelirin artık atadan ve dededen kalma metodlarla artırılmasının güç olduğunu kaydetti.
Başkan Hınıslıoğlu, Erzurum ekonomisini kalkındırmak için tarım ve hayvancılığın yanı sıra kar ve kış turizmini de canlandırmanın il için büyük bir getiri sağlayacağını ifade etti.
ERZURUM’UN KIŞ TURİZMİ AVANTAJI
Hınıslıoğlu;“Yurt dışında bazı ülkeler kar ve kış sayesinde turist çekerek ekonomilerini ayakta tutmaktadırlar. Dünyanın hiçbir kayak merkezinde olmayan özellikler Palandöken dağında mevcuttur. Örneğin hiçbir kayak merkezi Palandöken dağı kadar yakın değildir. Devlet düzenlenen uçak seferlerine alternatif olarak Ankara–Erzurum arası hızlı tren sistemini eğer gerçekleştirir ise Erzurum, gerçekten ekonomik anlamda hak ettiği yere kavuşacaktır.”şeklinde konuştu.
Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, 2008 yılı içerisinde sona erecek teşvik yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. teşvik yasasının sona ermesiyle yeni bir teşvik yasası çıkarılmasının önemine değinen Hınıslıoğlu, yeni teşvik yasasının sektörel bazda olmasını istedi.
İLLERİN POTANSİYELLERİ DEĞERLENDİRİLMELİDİR
Hakkı Hınıslıoğlu, teşvik yasaları hazırlanırken, evvela yasa kapsamına girecek olan illerin sahip olduğu potansiyel ve önceliklerin iyi belirlenmesi gerektiğini dile getirerek, “Bazı illerde hayvancılık daha ön plandadır, bazı illerde de turizm. Kimi ilde tarım ürünleri geçim kaynağıdır, kimi ilde de sadece sanayi. Tüm illeri aynı şartlarda değerlendirmek ve aynı yasanın kapsamı içerisine sokmak yanlıştır. Bizim vurgumuz, illerdeki önceliklerin bilinmesi ve yeni yasanın ona göre, Erzurum’da şu an SSK prim indiriminden faydalanmak isteyen bir işverenin en az 10 kişiyi istihdam etmesi gerekiyor” dedi.
TEŞVİK YASASINDAKİ SORUNLAR
Teşvik yasaları konusunda istihdam alanlı sorunlara da değinen Hınıslıoğlu, , “Erzurum’da açılır açılmaz 10 kişiyi istihdam edebilecek kapasiteye sahip işletme sayısı bir elin parmaklarını bile geçmeyecek kadar azdır. Yeni düzenlemede özellikle bu husus cazip hale getirilmeli; bir işveren, yanında bir kişiyi bile istihdam etse, SSK prim indiriminden istifade edebilmelidir. Bu yolla hem kayıtdışı istihdamın önüne geçilmiş olur, hem de işverene çıkacak olan maliyet düşürülmüş olur.” dedi.
IMF GÜDÜMLÜ UYGULAMALARDAN KAÇINILMALIDIR
Bugüne kadar devam eden teşvik yasalarından sonra yenilerinin çıkarıldığını belirten Hınıslıoğlu, “ Teşvik yasaları sürekli olarak güncelleştiriliyor. Son düzenlemelerin sadece 10 ili kapsaması düşünülüyor. Bu durum doğu ile batı arasındaki kalkınmışlık farkını daha da artıracaktır. Fakat bu konuda özellikle IMF’nin dayatmaları sonucu son yasanın uzatılmaması konusunda sorunlar ve tartışmalar yaşanıyor. Yasanın alternatifinin çıkarılması ve bölgesel ve sektörel bazda teşvik yasalarını çıkarılmasını istiyoruz. Bölgesel ve sektörel teşvik uygulaması olmadan sorunların aşılması imkansız. Üstelik yasa birçok ili kapsayarak, fırsat eşitliği sorunun oluşmasına neden olunmuştur. Teşvikler kalkınmışlık farkının ortadan kaldırılmasına zemin hazırlamalıdır. Kalkınmışlık farkının azaltılması sağlanmadan, teşvik yasasında başarı elde edilemez. IMF güdümlü uygulamalardan kaçınılmalıdır. IMF’nin müdahalesi engellenmelidir.” dedi.