ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltu'da gençler milli coşkuda yarıştı
Oltu'da gençler milli coşkuda yarıştı
Doğu Anadolu’da yürekler milli coşkuda buluştu
Doğu Anadolu’da yürekler milli coşkuda buluştu
Dadaşlardan milli duruş
Dadaşlardan milli duruş
Gençler Milli coşkuyu paylaştı
Gençler Milli coşkuyu paylaştı
Erzurum MEM’den 19 Mayıs mesajı
Erzurum MEM’den 19 Mayıs mesajı
HABERLER>GUNCEL
3 Ekim 2007 Çarşamba - 00:00

ESNAF DA VATANDAŞ DA ZORDA

2006 yılı ramazan ayına göre gıda ürünü fiyatları yüzde 35’e varan oranlarda artış gösterdi. TÜFE fiyatlarına yansımamasına rağmen, aile bütçelerine gelen yeni yük, bu yıl alışveriş ortamlarını olumsuz etkiledi.

ESNAF DA VATANDAŞ DA ZORDA

ESNAF DA VATANDAŞ DA ZORDA 2006 yılı ramazan ayına göre gıda ürünü fiyatları yüzde 35’e varan oranlarda artış gösterdi. TÜFE fiyatlarına yansımamasına rağmen, aile bütçelerine gelen yeni yük, bu yıl alışveriş ortamlarını olumsuz etkiledi. Vatandaşın alım gücündeki düşüklük yüzünden ticaret sektörü önceki yıllarda yaşadığı ramazan bereketini yaşayamadı. VATANDAŞ 2006’YI ARIYOR Erzurum’da bu yıl özellikle temel gıda ürünü fiyatları geçen yıla göre önemli oranda artış gördü. Likit yağlar, et, süt, yumurta, ekmek başta olmak üzere çok sayıda gıda ürünü önceki yıla göre yüzde 40’lara varan zamlarla satılıyor. Alım gücünde değişiklik olmayan vatandaşlar zamlı ürünleri alamayınca, gıda ihtiyaçlarından kısıtlama yapmak zorunda kalıyorlar. Başka bir deyişle dar gelirlilerin sofralarından geçen yıla göre en az bir ekmek azaldı. GIDADA YÜZDE 40’A VARAN ARTIŞ TÜFE sonuçlarına yansımamasına rağmen, likit yağ yüzde 47, limon, maydanoz, yumurta yüzde 100, ekmek yüzde 20, margarin yüzde 33, kadayıf yüzde 25’a varan zamlı fiyatlarla pazarlanıyor. Sebze ve meyve fiyatları ise önceki yılın fiyatlarından çok uzakta. 2006 yılı fiyatlarına göre temel gıda maddelerine gelen yüksek oranlı zamlar, iftar sofralarının neşesini kaçırdı, vatandaşın geçim derdini artırdı. Vatandaşın cebi yandı, sofranın tadı kaçtı, ama fiyat artışları TÜFE’de kendini göstermedi. ZAMLAR ESNAFI DA BIKTIRDI Temel gıda ürünleri fiyatlarındaki artış, kentteki gıda sektöründe iş hacminin daralmasına yol açtı. Çin mallarının piyasaya girmesi yüzünden fiyatlarda yaz aylarında gerileme yaşanan giyim sektörü ise, vatandaşın gıda harcamalarının artması yüzünden umduğu ticaret hacmini henüz yakalamış değil. Bayrama sekiz gün kalmasına rağmen giyim eşyası satışı yapan esnaf, hala siftah bekliyor. SEZONLUK SATIŞ ÜMİDİ SUYA DÜŞTÜ Kış mevsiminin yaklaşması sebebiyle sezonluk satışı başlatan esnaf, bayram alışverişlerinde mevsimlik giysi satışlarında artış beklerken, umduğunu bulamadı. Ramazan ayında vatandaşın gıda ürünlerine yoğunlaşması ve zamlar sebebiyle önceki yıla göre aynı orandaki ihtiyacı için daha fazla harcama yapması yüzünden ürünlerini vatandaşla buluşturamadı. ESNAF HEDEF KİTLE ARIYOR Ramazan ve bayram satışlarında umduğunu bulamayan esnafın hedef kitlesi öğrenciler oldu. Ne ki, artan üniversite sayısı yüzünden, il dışından gelen öğrenci sayısı önceki yıllara göre gerilediğinden, esnafın öğrencilerden beklediği satış performansı da düştü. Bu durum ildeki ticaret sektörünü yeni hedef kitle ve alternatif ticaret arayışına itiyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Gazetesi Arşiv
KARATAŞ AİLESİNİN DARMI YÜREK DAĞLIYOR Horasan ilçesine bağlı ...
İL GENEL MECLİSİNDE BÜTÇE AÇIK VERDİ
Erzurum İl Genel Meclisi Üyesi Yakup Akpınar, "Bütçede para kalmadığından ...
ERZURUMSPOR'DAMORALLER BOZUK
TFF 2. Lig 4. Klasman Grubu takımlarından Erzurumspor'un teknik direktörü ...
 
ILICA'DA KAMYON KUYRUĞU UZUYOR
Erzurum'un Ilıca ilçesinde hizmet veren şeker fabrikası 2007-2008 dönemi ...
Ramazanda ulaşıma ilgi yok
Gar Müdürü Ahmet Başar, Ramazan ayında yolcu sayısının yüzde 20 azaldığını ...
OLTU HAYVAN PAZARI SÜRESİZ KAPATILDI
Erzurum’un Oltu ilçesinde şap hastalığı sebebiyle hayvan pazarı süresiz kapatıldı.
 
MAZOT ZAMLARI, ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ
DOĞULU ÇİFTÇİ YENİDEN TIRPANA DÖNDÜ Horasan Ziraat Odası Başkanı Abdullah ...
Eczacıların tahsilat sorununun aşılması istihdama katkı sağladı
13. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Hasan Fehmi Altıntaş, hastaların, ilaç ...
Göğüs hastalarına sonbahar uyarısı
Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesi Başhekimi Ayhan Yiğit, göğüs hastalıklarının ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Zulme ortak olduğunun farkında mısın?
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dolarla ölçülen cehennem
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor Elese de Elense de Kutlu ve Ekibine Minnettarız
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Şantajın Oyunu
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Atatürk Üniversitesi’nde akıl teri patenti geçti
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Trafikte ölüm sessizdir, istatistik bağırır
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva