ERZURUM NEYİ BEKLİYOR?
Kayseri ikinci üniversitesine kavuşuyor, Trabzon, Adana, Konya, Bursa sırada.Doğunun ilk, ülkenin üçüncü üniversitesini barındıran ve bölgenin eğitim merkezi olan Erzurum’un ise yüksek öğrenimde karizmasını koruması için ikinci üniversite şart görünüyor.
Kayseri’ye 2’inci bir üniversitenin kurulması Türkiye Yüksek Öğrenim Gündemi’nin ilk sırasında. Erzurum’da ikinci bir üniversite ihtiyacı yıllardır dillendirilmesine, STK’lar tarafından bu yolda girişimler başlatılmasına rağmen, henüz bir aşama kat edilmiş değil. Türkiye’de yirmiyi aşkın üniversiteyi kuran Atatürk Üniversitesi’nin ilde potansiyelini ortaya koyabilmesi, Doğu’da eğitimde bir cazibe merkezi oluşabilmesi için Erzurum’da ikinci bir üniversitenin açılması artık hayati önem taşıyor.
İŞ VEKİLLERE KALIYOR
Erzurum Atatürk Üniversitesi bilimsel kalite ve verimliliğiyle Türkiye’de “üniversite kuran üniversite” kimliğine sahip olan birkaç yüksek öğrenim kurumundan birisi. Dünya üniversitesi olma modunda ilerleyen üniversitenin bilimsel potansiyelini Erzurum’da ikinci bir Yüksek Öğrenim kurumunun oluşumunda değerlendirmesi mümkün. İkinci bir üniversitenin kurulabilmesi için gerekli altyapı hazır. İş, bu gerekliliğin TBMM’de ifade edilmesine kalıyor.
ERZURUM GERİDE KALMAMALI
Kayseri’nin yanı sıra Trabzon, Konya, Bursa ve Adana illerinde de ikinci üniversite kurulması düşünülüyor. Erzurum için ise bu yolda atılmış ciddi bir çaba gözlenmiyor. İkinci üniversitelerin açılması düşünülen diğer iller, Yüksek öğrenim alt yapısı bakımından Erzurum’dan geride. Bu illerdeki üniversitelerin çoğu da Atatürk üniversitesi desteğiyle kuruldu. Onlar ikinci üniversiteye yol bulurken, Erzurum hala yerinde sayıyor.
2.ÜNİVERSİTEYE BİLİMSEL DESTEK
Erzurum’da ikinci bir üniversite kurulması gerekliliği, Atatürk Üniversitesi bilim adamlarınca da destekleniyor. Üniversite bünyesinde bulunan Mühendislik Fakülteleri’ne yeni bölümler eklenerek “Doğu Teknik Üniversitesi” adı altında ikinci bir üniversitede yapılandırılması isteniyor. Bu tür bir oluşumun, Erzurum’u bölge eğitim sektöründe cazibe merkezi haline getireceğinde herkes hemfikir. Mesele, Erzurum’un ikinci üniversiteye olan ihtiyacının TBMM’de güçlü şekilde seslendirilmesinde.
BİLKENT OLUŞUMU DEĞERLENDİRİLEBİLİR
İkinci üniversite açılması konusunda görüş bildiren bilim adamları Bilkent üniversitesi’nin Erzurum’da kampus oluşturabileceğini vurgulayarak, ikinci üniversite konusunda bu girişimle mesafe alınabileceğini savunuyor, ilde bir Vakıf Üniversitesi ihtiyacının da her geçen gün arttığını kaydediyorlar. Gerek bilim çevreleri ve gerekse STK’ların ortak görüşü devlet ve ya vakıf eliyle de olsa Erzurum’da ikinci bir üniversite kurulmasının hayati önem taşıdığı yönünde.
BÖLGE EKONOMİSİ DE 2.ÜNİVERSİTEYE MUHTAÇ
Atatürk Üniversitesi bilimsel vizyonuyla olduğu kadar öğrenci hacmiyle de bölge ve ile büyük sosyo ekonomik destekler sunuyor. Son yıllarda bölge illerinde yeni üniversitelerin açılması ile birlikte il dışından gelen öğrenci sayısındaki düşüş, Erzurum ve bölge ticaret sektöründe de ciddi daralmalara yol açıyor. İkinci ve ihtisaslaşma içeren bir üniversitenin kurulması hem Erzurum ekonomisine yeni destek sağlayacak ve hem de doğu Anadolu bölgesinde kalkınma atılımlarına projeksiyon teşkil edecek.