ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
Yaylaözü'nde 5 ev, 2 ahır ve 2 samanlık yandı
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
İspir'de temmuz ayında kar sürprizi
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Demirci gözyaşlarıyla uğurlandı
Aydın'dan AGİT sunumu
Aydın'dan AGİT sunumu
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
Çiftçi'den Oltu Taş ocakları değerlendirmesi
HABERLER>EKONOMİ
12 Şubat 2010 Cuma - 06:40

EBK’da AB normu

AHMET AKBUĞA/İHA/EBK Kombina Müdürü Atasever, Avrupa Birliği normlarına göre kırmızı et üretiminin yağsız yapılması gerektiğini söyledi.Türkiye'de ise et üretiminde belirli bir standart olmadığını ifade eden Atasever, “ EBK olarak AB standardını yakalamak için kombinalarımızda artık yağsız kesim yapıyoruz." dedi.

EBK’da AB normu

Et Balık Kurumu (EBK) Erzurum Kombina Müdürü İsmail Atasever, Avrupa Birliği normlarına göre kırmızı et üretiminin yağsız yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye'de ise et üretiminde belirli bir standart olmadığını ifade eden Atasever, "Kombinalarımızda şimdiye kadar kesilen hayvanlar böbrek yağı alınmadan tartıya çıkarılıyordu. Bu durum özel sektörde de aynı. Bazı et entegre tesislerinde ise hem yağlı hem yağsız kesim yapılıyor. Sonuç olarak ülkemizde et üretiminde bir standart yok. Her yerde kesim usulü farklı. Bu da fiyatlara yansıyor. Tüketici, piyasada çok farklı kırmızı et fiyatlarıyla karşılaşabiliyor. Oysa belirli bir standart olmalı. EBK olarak AB standardını yakalamak için kombinalarımızda artık yağsız kesim yapıyoruz." dedi.
//KESİMLERDE AYIRIM
Kombinalarında bir süre daha yağlı kesim de yapılacağını anlatan Atasever, şöyle devam etti:
"EBK kombinalarında, bir geçiş süreci tamamlandıktan sonra sadece yağsız kesim yapılması kararlaştırıldı. Avrupa Birliği normlarına göre yağ, et olarak değerlendirilmiyor. Dolayısıyla kırmızı et üretim miktarı belirlenirken, yağın ayrılması gerekiyor. Hemen hemen dünyanın her yerinde bu şekilde. Ancak ülkemizde belirli bir standart kesim olmadığı için bu da çözülmesi gereken bir sorun olarak bulunuyor. Bu sorunun çözümü açısından EBK olarak başlattığımız yağsız kesim uygulaması önemli bir adım. Özel sektöre de bu anlamda öncülük etmeye çalışacağız. Amacımız ülkemizde et üretiminde AB standardını tam olarak yakalamak."
Atasever, kombinalarında yağsız kesim uygulamasında bir hayvanın ortalama yüzde 3.5 oranında fire verdiğini tespit ettiklerini belirterek, bu durumun besiciyi olumsuz etkilememesi için de etin fiyatını artırdıklarını bildirdi.
//ET FİYATLARI
Yağsız kesimde, 11.75 TL olan inek etinin kilo fiyatını 12.25 TL'ye, tosun etinin kilo fiyatını da 12 TL'den 12.50 TL'ye çıkardıklarını belirten Atasever, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kurum olarak şimdiye kadar besicinin yanında yer aldık. Bir taraftan AB standartlarında üretim yapmaya çalışırken bir taraftan da ülkemizde besiciliğin yaygınlaşması ve gelişmesi için çalışıyoruz. Besiciyi mağdur edecek bir durumda olmadık. Bunun sonucunda bölgemizde son birkaç yılda besicilik faaliyetlerinde önemli bir iyileşme sağlandı."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Devir fiyatı düştü, işlem sayısı arttı
GHA/ İkinci el araç devir fiyatlarının 20 TL’ye düşürülmesi, satış işlemlerini ...
İşverende teşvik sevinci
GHA/Ocak ayına ait SSK primlerinin tahsilat günü yaklaştıkça, daha önce ...
Veteriner hekimden örnek çalışma
PEHLÜL DÜZENLİ (İHA) - Erzurum’un Narman ilçesinde İlçe Tarım Müdürlüğünce ...
 
Vergide kırılgan dönem
Erzurum’da olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi’nde de reel vergi profili ...
Doğu nüfuzunu da yitiriyor
RIDVAN ÖLMEZ/CİHAN/Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2009 yılı nüfus artış ...
Esnaftan ilginç girişim
GHA/Erzurumlu 61 yaşındaki kunduracı Baki Çınar, Başbakan’a mektup yazmaya ...
 
Seyyar Satıcılar kış mağduru
İHA/Erzurum Seyyar Satıcılar Odasına kayıtlı 500 esnaftan sadece 100’u ...
Rekabet fiyatları düşürdü
GHA/Erzurum Valiliği tarafından satışı yapılan birinci kalite Rus kömürü, ...
Çorbaya da zam geldi..
GHA/ Döner, İskender ve kebap çeşitlerinin, sadece sabit gelirlilerin ...
 
ERZURUM
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yapay Zeka'ya yazdırıp "Ben yazdım" demek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva