Doğu’daki erken dönem Türk izleri atlası hazırlanıyor
Doğu Anadolu Yüzey Araştırmaları Projesi (DYAP) kapsamında yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan ilk Türk izlerine ait kültürel ve arkeolojik bulgular, hazırlanan atlas ile gözler önüne serilecek.
Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Alpaslan Ceylan başkanlığında yürütülen ve DPT tarafından da desteklenen proje kapsamında, Doğu Anadolu ve Kafkaslardaki ilk Türk izlerinin belirlenmesiyle ilgili çalışmalar sürdürülüyor.
Türklerin Anadolu'ya geliş tarihinin bilinenden çok eski olduğunu ifade eden Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ilk Türk izleriyle ilgili birçok önemli kültürel ve arkeolojik bulguyu ortaya çıkardıklarına dikkati çekti. Ceylan, ''Yaklaşık 10 yıldır sürdürülen çalışmalarla ortaya çıkarılan kültürel ve arkeolojik bulguları, Doğu Anadolu'daki İlk Türk İzleri Atlası'nda gözler önüne sereceğiz'' dedi.
Atlasın ilk cildinin önümüzdeki aylarda tamamlanacağını anlatan Ceylan, şunları söyledi:
''Türklerin MÖ 1000 yıllarından itibaren Anadolu geldiği Asur, Urartu ve Pers belgelerinde yer alıyor. Şimdiye kadar bu belgelerden yola çıkılarak hazırlanan bilimsel yayınlarda Türklerin Anadolu'ya gelişinin bilinden çok eskilere dayandığı açıklanıyordu. Biz bu bilgi ve belgelerin 10 yıldır coğrafyadaki izlerini sürüyoruz. Bu alanda yapılan ilk çalışma olan projeyle Türklerin Anadolu'ya gelişleriyle ilgili çok önemli kültürel ve arkeolojik bulguları ortaya çıkardık.''
ATLASTAKİ BULGULARDAN BAZILARI-
Çeşitli Türk boylarının MÖ 1000 yılından itibaren Anadolu'ya geldiklerinin artık inkâr edilemez bir gerçek olduğunu kaydeden Ceylan, şunları söyledi:
''Erzurum'un Karayazı ilçesi Salyamaç köyü sınırları içerisindeki Türk boylarına ait damgalar ile hayvan tasvirleri yer aldığı Cunni Mağarası'yla ilgili kapsamlı bilgiler atlasta yer alacaktır. Ayrıca, Orta Asya'daki balbal taşı geleneğinin devamı olan ve 2002 yılında Ardahan'da ortaya çıkardığımız insan tasvirli mezar taşları ile Hınıs ilçesinde bulunan koyun ve koç motifli mezar taşlarına ait bilgiler de atlasta bulunacak.''
Kars'ın Kağızman ilçesinde 2004 yılında yaptıkları çalışmada kayalık bir bölgede dağa işlenmiş yaklaşık 6 ve 12 metrekare büyüklüğünde iki duvar panosu tespit ettiklerini hatırlatan Ceylan, ''Anadolu'ya erken dönemde gelen Türklerin yaptığı ve üzerinde dağ keçisi, geyik, hayat ağacı gibi motiflerin ile runik harflerin bulunduğu pano gibi birçok kültürel ve arkeolojik bilgi hazırlanan atlasta yer alacak'' diye konuştu.