DR. ERYİĞİT'TEN PİKNİKÇİLERE KENE UYARISI
Erzurum Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Akif Eryiğit, Türkiye'nin coğrafi yapısı ve ikliminin kenelerin yaşamaları için uygun bir yapıya sahip olduğunu belirterek, piknikçilere kene uyarısında bulundu.
Kenelerle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşli (KKKA) hastalığın yıllardır var olduğunu, ancak bu yıl gündeme geldiğini ifade eden Eryiğit, Erzurum'da pikniğe gidenlerin özellikle ayak kısımlarına dikkat etmeleri gerektiğini ve pantolonlarının paçasının çorabın içerisine sokulması tavsiyesinde bulundu. Eryiğit, piknik sonrasında da elbiselerin kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.
Dr. Eryiğit şöyle konuştu: "Ülkemizin coğrafik yapısı ve iklimi kenelerin yaşamaları için uygun bir yapıya sahiptir. Bu sebeple hastalık, özellikle hayvancılığın yapıldığı yerler, çalı ve çırpılı alanlarla gür otların bulunduğu yerler başta olmak üzere ülkemizin her yerinde görülebilir. Bundan dolayı çalı, çırpı, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara piknik veya başka bir amaçla gidilmesi gerektiğinde, pantolon paçaları çorap içine alınmalı ve dönüşte mutlaka vücut kene yönünden kontrol edilmelidir. Kene varsa uygun bir şekilde uzaklaştırılmalıdır. Bu tür yerlere gidildiğinde mümkünse çizme giyilmelidir. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken kopartılmamalı, bir cımbızla vücuda yapıştığı kısımdan tutulup çivi çıkarır gibi sağa sola oynatılarak çıkarılmalıdır. Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerine sigara basmak, kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Bu uygulamalar, kenelerin kusmasına sebep olabileceğinden, kusmuktaki virüsler ısırılan yerden vücuda girebilirler. Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler, repellent olarak bilinen böceksavar ilaçlarını vücutlarına sürmek veya elbiselerine emdirerek kullanabilirler. Hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler, çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir".