Kışlık gıda ihtiyaçlarının başında gelen civil peynir, birlikte basıldığı çökelekle birlikte el yakmaya başladı. Kilosu 5-6 YTL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulan civil peynir, peynirci esnafının yoğunluk kazandığı Erzincankapı Çarşısı’na da hareket getirdi. Kışlık peynir ihtiyaçlarını gidermek için çarşının yolunu tutan vatandaşlar, karşılaştıkları fiyatlar karşısında neye uğradıklarını şaşırırlarken, ihtiyaçlarında zorunlu olarak kısıtlama yapma yolunu tercih ediyorlar.
FİYATLARDA YÜZDE 300 ARTIŞ
Kemal Çelebi isimli esnaf, yaz mevsiminde 2-3 YTL arasında değişen fiyatlardan sattıkları civil peynirin, Sonbahar’a girilmesiyle birlikte anormal derecede fiyat artışı yaşadığına işaret ederek, “Bu mevsimde civil peynir altın gibi değer kazandı.” diye konuştu.
Erzurum’da geçen yıla oranla bu yıl civil peynir üretiminde azalma yaşandığını söyleyen Çelebi, fiyatların anormal derecede artış göstermesinin bu sebepten kaynaklandığını dile getirdi.
LOR PEYNİRİNE İLGİ
Civil peynirin kışa hazırlanması için kullanılan çökeleğin fiyat artışı yaşadığını aktaran Çelebi, halk arasında lor olarak bilinen çökeleği ise 3-4 YTL’den sattıklarını ifade etti.
Kışlık peynir ihtiyacını karşılamak için alışverişe çıkacak olan vatandaşlara uyarıda bulunan esnaf Çelebi, peynir ihtiyaçlarının karşılanması noktasında acele edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bu yıl yapılan üretim geçen yıla göre çok az. Bu yüzden civil peynir alacak olan vatandaşlarımız ellerini çabuk tutsunlar. Çünkü bu fiyat artışının devam edeceğini sanıyoruz.” diye konuştular.
Öte yandan beyaz peynir ve çökelek satışlarının dışında tereyağı satışlarının da canlılık kazandığını anlatan Çelebi, Ramazan ayının da, işlerdeki hareketlilikte büyük pay sahibi olduğunu sözlerine ekledi.