ÇOK SIK DOĞUM SAĞLIK SORUNLARI BEKLİYOR
Erzurum’un da içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesinde, kadınların sık doğum yapması, bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Fazla doğum nedeniyle doğum bölgesinde fizyolojik anlamda tahribatlar oluştuğu bildirilirken, çok doğum yapan kadınların belirli yaştan sonra idrar kaçırma gibi sorunlarla karşılaştıkları kaydedildi. Erzurum Nene Hatun Kadın Doğum hastanesin de görevli Uzman Dr. Muhammet Göçmen, “Fazla doğum, kadınlarda idrar bölgesindeki sinirlerin işlevini yerine getirememesine neden oludu gibi, kemik ve kasların fazla esnemesine neden oluyor” dedi.
YAŞANABİLECEK SAĞLIK SORUNLARI
Sık doğum yapan kadınların 35 yaşından sonra idrar kaçırma sorunuyla karşılaşabileceklerini kaydeden Göçmen, idrar kaçırma sorununun, hiç doğum yapmasa bile belirli bir yaştan sonra tüm insanlarda görülebileceğine dikkati çekerek, ”Sık doğumlar, kadınlar üzerinde fizyolojik bir takım sorunlara neden olmaktadır. Bunlardan en önemlisi erken yaşlanma olduğu için, doğum bölgesindeki sinirler, kaslar ve kemikler, tahribattan dolayı zamanla görevlerini yerine getirememeye başlarlar. Bu durum idrar kaçırma sorununun adeta davetçisi olur” diye konuştu.
ENFEKSİYONLAR
Erzurum’da ve bölgede sık görülen kadın hastalıklarından bir diğerinin de, üreme sisteminde meydana gelen enfeksiyonlar olduğunu dile getiren Kadın Doğum Uzmanı Göçmen, hastalıkların, yaş guruplarına göre değiştiğini ifade etti.
Göçmen, “20 yaş altı bekâr bayanlarda, yumurtalık kistleri ve buna bağlı olarak tüylenme ve adet düzensizliği gibi şikâyetlerle sıkça karşılaşılmaktadır. 20-35 yaş arası adet düzensizliği, enfeksiyon, rahim ağzı yaraları ve rahim içerisinde çeşitli urlar görülmektedir. Hastanemizde verdiğimiz tedavi hizmetleri çerçevesinde en sık karşılaştığımız şikayet enfeksiyon oluyor” şeklinde konuştu.
ERKEN YAŞTA GEBELİK SORUNU
Öte yandan erken yaşta gebelik konusuna da değinen Uz. Dr. Muhammet Göçmen, gelişimini tamamlayamamış bayanların erken yaşta geçirecekleri gebelik sürecinin, hem anne hem de bebek için bir takım riskler taşıdığını söyledi.
Göçmen, sözlerine şöyle devam etti:” küçük yaşta gebelik, 18 yaş altı ve 35 yaş üstü gebelerde diğer yaş guruplara nazaran daha sakıncalıdır. Bu yaş aralıklarında gebe kalan bayanların, fiziksel ve zihinsel gelişimini tamamlayamamış bebekler dünyaya getirme olasılıkları çok yüksektir. Erzurum yöresinde hem erken yaşta, hem de 35 yaş üstü gebelikler oldukça fazladır. Bu yüzden gebe kadınların, gebelik süreçlerini sağlıklı olarak geçirebilmeleri için kontrollerini ihmal etmemeleri gerekir. Her hastalıkta olduğu gibi kadın hastalığından da korunmanın yolu hijyenden geçmektedir.”