GRİP KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR
Grip virüsünün kalp krizini tetiklediği uyarısında bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Osman Kapkın, gribin kalp hastaları üzerindeki olumsuz etkisi olduğunu söyledi.
Koroner damarlarda gelişen plakların yırtılmasıyla damarın tıkanması sonucu kalp krizinin yaşandığına işaret eden Erzurum Şifa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği uzmanlarından Opr. Dr. Osman Kapkın, her grip salgınında; kalp hastalıklarında ölümün artmasına yol açan bulguların desteklendiğini bildirdi.
GRİP VE DİRENÇ DÜŞÜKLÜĞÜ
Gribe bağlı olarak oluşan direnç düşüklüğü ve ateş yüksekliğinin kalbin iş yükünü, dolayısıyla da oksijene gereksinimini artırdığını vurgulayan Opr. Dr. Kapkın, grip aşısı, gribe bağlı ortaya çıkabilecek kalp krizlerini önlediğini açıkladı. Aşının kalp krizini azalttığının yapılan çeşitli araştırmalarda tespit edildiğine vurgu yapan Opr. Dr. Kapkın, bu konuda ABD'de ve Güney Amerika'da yapılan çalışmaların bulunduğunu hatırlattı.
GRİP AŞISININ ÖNEMİ
Özellikle ileri yaşlardaki, astım ve diyabeti olan kalp hastalarına grip aşısı yapılmasının ölüm ve kalıcı hasar riskini önemli ölçüde azalttığının yapılan çalışmalarla belirtildiğini ifade eden Opr. Dr. Osman Kapkın, "Kalp krizi, koroner damarlarda gelişen plakların yırtılmasıyla damarın tıkanması sonucu ortaya çıkar. Yapılan çalışmalarda grip virüsünün damarı tıkayan bu plakları direkt etkileyerek plağın yırtılmasına neden olabileceği gösterilmiştir. Bu plaklarda virüsün saptandığını ortaya koyan çalışmalar da yayınlanmıştır. Her grip salgınında kalp hastalıklarından ölümün artması da bu bulguları destekliyor." dedi.
HASTALIĞIN HAFİFE ALINMASI, ÖLÜME VARAN SONUÇLAR DOĞURABİLİR
Kış mevsiminin en belirgin hastalığı olmasına rağmen ani hava değişikliklerinin yaşandığı bu günlerde de gribin hafife alınmaması gerektiğini hatırlatan Opr. Dr. Osman Kapkın, aksi takdirde sonucu ölüme kadar varan bir hastalık sürecinin kaçınılmaz olabileceğini vurguladı.
Grip ve soğuk algınlığının etkeninin virüsler olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Kapkın, soğuk algınlığının belirtilerine bakıldığında özellikle burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hapşırık olduğunu bildirdi. Opr. Dr. Kapkın, "Halbuki grip hastalığına baktığımızda hastanın yüksek ateşte olmasıdır. İki hastalık arasındaki en önemli ayırıcı özelliğin hastalığın yüksek ateşte seyretmesi ve ciddi enfeksiyonlara yol açarak ölümcül vakalara yol açabilmesidir. Soğuk algınlığı gribe oranla basit olarak kolaylıkla geliştirilebilmektedir. Grip hastalığının belirtisi yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları ve özellikle öksürüktür. Dolayısıyla bu iki hastalığın seyri de farklıdır. Kuluçka dönemi her iki hastalıkta da yaklaşık üç gündür. Ancak grip hastalığının insanlardan insanlara bulaşma süresi yaklaşık dört-beş gündür." diye konuştu.