ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da ithalat yüzde 51 oranında arttı
Erzurum’da ithalat yüzde 51 oranında arttı
Erzurumspor Ümraniye maçını Doman yönetecek
Erzurumspor Ümraniye maçını Doman yönetecek
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlu olsun
Sekmen: ‘Farkındalık inşa ediyoruz’
Sekmen: ‘Farkındalık inşa ediyoruz’
Muşlu anneler evlat nöbetine devam ediyor
Muşlu anneler evlat nöbetine devam ediyor
HABERLER>GUNCEL
15 Nisan 2008 Salı - 00:00

CAĞ KEBAP KIPÇAK TÜRKLERİ’NİN ESERİ

Erzurum'un Oltu İlçe Ticaret ve Sanayi Odasınca cağ kebabının tescili için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yapılan başvuruda sona yaklaşıldığı bildirildi.

CAĞ KEBAP KIPÇAK TÜRKLERİ’NİN ESERİ

CAĞ KEBAP KIPÇAK TÜRKLERİ’NİN ESERİ Erzurum'un Oltu İlçe Ticaret ve Sanayi Odasınca cağ kebabının tescili için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yapılan başvuruda sona yaklaşıldığı bildirildi. BAŞKAN KARACA:MARKA ATILIMI BAŞLATTIK Oltu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Baki Karaca, gazetecilere yaptığı açıklamada, Oltu ve çevresinde yaklaşık 300 yıldır yapılan cağ kebabının tescilini yaptırıp coğrafi işaretini almak için geçen yıl nisanda TPE'ye başvurduklarını söyledi. Yaptıkları başvurunun kabul edildiğini ve askıya çıkarıldığını anlatan Karaca, ''Yaklaşık 1 ay sonra başvurunun askı süresi tamamlanıyor. Belgeyi aldıktan sonra Türkiye'nin hemen her ilinde satılan cağ kebabı, artık Oltu cağ kebabı olarak satılabilecek'' dedi. CAĞ KEBAP’IN TAHİÇESİ Cağ kebabının Kıpçak Türklerine ait olduğunun bilindiğini belirten Karaca, yaklaşık 300 yıldır bölgede düğün ve şölenlerde büyük beğeniyle misafirlere ikram edildiğini söyledi. Kebaba, coğrafi işaretin alınmasının ilçenin tanıtımı açısından çok önemli olacağını vurgulayan Karaca, şunları kaydetti: ''Cağ kebabını, 1930'lu yıllarda, ekonomik sıkıntılar yaşayan Ahmet Parlak, annesinin önerisiyle baraka gibi bir yerde satmaya başlıyor. Özel bir yemek olan cağ kebabını, sadece düğün ve şölenlerde ikram edildiği için her zaman yeme imkanı bulamayan vatandaşlar, açılan bu kebapçıya ilgi gösteriyor. Kebap, ilk kez ticari anlamda 1930'lu yıllarda satılmaya başladıktan sonra 1960'lı yıllarda kebapçı sayısında büyük artış oluyor.'' CAĞ KEBABININ ÖZELLİKLERİ Odun ateşinde pişirilen kebabın yaylalarda yetiştirilmiş koyun etinden yapıldığını anlatan Karaca, kebabın 2 milim kalınlığında, 3 milim genişliğinde ve 20 santimetre uzunluğundaki cağlarla ikram edildiğini ifade etti. Cağ kebabının 80 gram olarak sunulması gerektiğini belirten Karaca, coğrafi işaretin alınmasının ardından satış yapan yerlerin denetlenerek, cağ kebabının gerekli şekilde yapılması ve sunulmasının sağlanacağını sözlerine ekledi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uyuşturucu Kaçakçılarına 'Koridor-33' Darbesi
Mersin polisinin aralarında Erzurum’un da bulunduğu 3 ilde gerçekleştirdiği ...
AK Parti Kadın Kolları Başkanı Aydemir:
"Milli Bütünlüğün Savunucusuyuz" AK Parti Erzurum Kadın Kolları Başkanı ...
16Proje Vizyona Çıktı
Mesleki ve Teknik Eğitim Okulları Arası Proje Yarışması kapsamında 16 ...
 
Türk-İş'ten Ekonomi Eleştirisi
Türk-İş 9. Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç, hükümetin yoğun gündemi arasında ...
Köylü Kızların Başarısı
Erzurum'da düzenlenen 'Halk Oyunları Gurup Yarışması'nda üçüncü olan Hakkari'nin ...
Köyler Hizmete Doyacak
KÖYDES 2008 Etabı Mayıs'ta Başlayacak İl Genel Meclisi Köye Yönelik Hizmetler ...
 
Kalp Hastalarında Aspirin Direnci
Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Öğretim Üyesi Doç. ...
Polat, Toprağa Verildi
Erzurum'un Pasinler ilçesinde dün bulduğu cismin patlaması sonucu hayatını ...
Muslu Kişisel Resim Sergisi Açtı
Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü 4’ncü ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva