ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji
Olgunlaşma Enstitüsünden 'Hanımefendilerinin Zarafeti' sergisi
Olgunlaşma Enstitüsünden 'Hanımefendilerinin Zarafeti' sergisi
Taş Baba heykeli sergiye çıktı
Taş Baba heykeli sergiye çıktı
Oltu Belediyesinde geri dönüşüm gündemi
Oltu Belediyesinde geri dönüşüm gündemi
Erzurum Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu toplandı
Erzurum Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu toplandı
Güzelyayla Geçidi'nde motosikletler çarpıştı: 3 yaralı
Güzelyayla Geçidi'nde motosikletler çarpıştı: 3 yaralı
HABERLER>BÖLGEDEN
6 Mart 2011 Pazar - 06:26

Bu köyde para geçmiyor

Milattan önce uygulanan takasla alış veriş, Lidyalıların parayı bulmasıyla sona ererken, Bitlis'in Ahlat İlçesi Seyrantepe Köyü'nde ise halen devam ediyor.

Bu köyde para geçmiyor

ERZURUM gazetesi
Milattan önce uygulanan takasla alış veriş, Lidyalıların parayı bulmasıyla sona ererken, Bitlis'in Ahlat İlçesi Seyrantepe Köyü'nde ise halen devam ediyor.
Kredi kartı ve nakit paranın geçmediği Seyrantepe köyünde vatandaşlar, günlük ihtiyaçlarını paradan ziyade takas usulü ile yapıyorlar. Bakkaldan günlük ihtiyaçlarını tavuk, yumurta, yün, buğday ve peynir vererek takas yöntemiyle alışverişlerini yapan vatandaşlar, adeta tarihin para icat edilmeden önceki dönemini yaşıyorlar. Çocuklar cips ve çiklet almak için yumurta, köyün hanımları ise yün, süt, peynir ve buğdayı bakkala vererek, evlerinin günlük ihtiyaçlarını karşılıyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Seyrantepe köylüleri, her zaman nakit para bulamadıklarını belirterek, asırlardır gündelik ihtiyaçlarını takas yaprak sağladıklarını belirtiyor.
TARİHİ GELENEK
Seyrantepe köyünde bakkallık yapan Yemen Kotaz (33), köyde herkesin cebinde her zaman para olmadığını anlatarak, takasla alışveriş olmasa köy yerinde satış yapamayacağını söyledi. Takasla alışverişten memnun olduğunu anlatan Kotaz, "Takasla alışveriş dedelerimizden günümüze gelen bir gelenek oldu. Biz de bu geleneği uygulayıp devam ettiriyoruz. Para genelde olmuyor. Köy yeridir, kuzu, yumurta, tavuk, yün, buğday ve peynir gibi malzemelerle alışverişimizi takasla yapıyoruz. Köylü aylık borçları için bazen tavuk bazen de kuzu getirerek borç defterlerini siliyor. Biz de bunu şehre götürüp satarak paraya çevirip yerine yeniden ürünler alıyoruz" dedi.
Seyrantepe halkından Nevzat Kotaz (70) ise, takasla alış verişin bu köye asırlardır yerleşen bir gelenek olduğunu, bu sistemden de oldukça memnun olduklarını söyledi. Kotaz, tüm ihtiyaçlarını bu şekilde karşıladıklarını anlattı.
Seyrantepe Köyü Muhtarı Ali Rıza Çağlar da takasla alışverişin köylerine dedelerinden kalan bir gelenek olduğunu söyledi. Çağlar, takasla alışverişin köylerine yerleşen sosyal dayanışmanın en güzel örneklerinden birisi olduğunu vurguladı.
Öte yandan köylü bay ve bayanlar ise takasla alışverişin tek olumsuz yönünün ise çocukların bazen çiklet ve cips almak için kümesten yumurta araklamaları olduğu söyledi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
düşünene adam 6 Mart 2011 Pazar 09:54

Köy halkı arasında takas işlemini anlarımda,köy bakkalı şehirdeki toptancıylada takas işlemi ile alışveriş yapıyor.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ERÜDAK faaliyete geçti
Erzincan Üniversitesi Doğa Sporları Kulübü (ERÜDAK), 2010- 2011 eğitim ...
Kredi Yurtlar’dan bölgesel atılım
Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu’nu makamında ...
Damal’da milli coşku doruğa çıktı
Ardahan’ın Damal İlçesi’nin düşman işgalinden kurtarılışının 90. Yıl dönümü törenlerle kutlandı
 
Posof'ta kurtuluş coşkusu
Ardahan'ın Posof ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yılı törenlerle ...
Çığ faciasının eşiğinden dönüldü
Bingöl'ün Yedisu ilçesinde 2 köy ve bağlı 5 mezranın kullandığı yola çığ ...
"Ucube" kaçak yapılmış
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldırılmasını istediği ve "ucube" diye ...
 
SERKA’dan ihracat atılımı
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme ...
Kış Turizmine Kardan Ev katkısı
Kristal karı ve Sarıçam Ormanlarıyla Türkiye’nin turizmde parlayan yıldızı ...
Solmaz Hocalı Katliamını anlattı
Iğdır'da Hocalı Katliamı'nın 19. yıldönümü nedeniyle "Hocalı Soykırımı" ...
 
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
4 Şahit mi Yapay Zeka mı?
Talat Paşa Aydemir
Talat Paşa Aydemir
Sözün de bir ahlakı var
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Kararın Barışı
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Erzurumspor ve Bilgilendirme Yaklaşımı!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Vicdanın Sesi Kısılırsa
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Dede Korkut'u Anlamak, Ortak Geleceği İnşa Etmektir
ERZURUM GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva