Bakan Akdağ Sağlık Sektörünü Değerlendirdi
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Akdağ, Aziziye Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezi'ni gezdi ve buradaki hastalara çiçek verdi. Merkez Müdürü Yalçın Polat'tan çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Akdağ, ardından böbrek nakli yapılan hastalarla bir araya gelerek, sağlık durumlarını sordu, kendilerine çiçek verdi. Türkiye'de sağlıkta her alanda ilerlemeler kat edildiğini ifade eden Bakan Akdağ, organ nakli konusunda da son 5 yıl içerisinde yüzde yüz başarı sağlandığını belirtti.
ORGAN BAĞIŞI ÇAĞRISI
Bakan Akdağ, "2002 yılı öncesi böbrek nakli 189, 2007'de 354'e çıkarılmış. Karaciğer nakli 80'den 160'a, Kalp nakli de 20'den 60'a çıkarılmıştır. Önümüzdeki yıllar bu rakam daha da artacaktır" dedi. Organ naklinde en önemli konunun beyin ölümünün tespiti ve ailelerin ikna edilmesi olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Akdağ, vatandaşlara organ bağışında bulunmaları hususunda çağrıda bulundu.
GEÇMİŞTE İNSAN KAYNAKLARI ELE ALINMAMIŞTIR
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Eğer Türkiye sağlık sektöründe, 10-20 sene önce insan kaynakları konusunda doğru adımlar atmış olsaydı, bugün bu sıkıntıları çekmiyor olacaktık'' dedi.
Akdağ, Palandöken Kış Turizm Merkezi'ndeki Palan Otel'de, İkinci Ulusal Sağlık Sigortacılığı ve Anlaşmalı Kurumlar Sempozyumu'nun kapanışında yaptığı konuşmada, sağlık sektöründe 2002 yılı öncesi ve sonrasında yaşananları değerlendirdi.
DOKTOR EKSİĞİNİ TARTIŞMAK MANASIZ
''Sağlık konusunda yatırım yapan kişiler, ister kamu olsun ister özel sektör olsun her şeyi çok iyi hesap etmelidir'' diyen Akdağ, şunları kaydetti: ''Eğer Türkiye sağlık sektöründe, 10-20 sene önce insan kaynakları konusunda doğru adımlar atmış olsaydı, bugün bu sıkıntıları çekmiyor olacaktık. 25 sene önce her fırsatta bize Türkiye'de doktor sayısının fazla olduğunu söylemişlerdi. Öğrenci sayısının azaltılması gerektiğini söylemişlerdi. Ama işin içerisine girdik. Böyle olmadığını gördük. Kimse de bizi uyarmadı. Ne DPT, ne daha önce Sağlık Bakanlığında bu işi yapmış kişiler bizi uyarmadı. Artık doktor eksikliğimizi tartışmanın anlamı yok. Çünkü tartışmak zaman kaybı olur. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illerde bile doktor sıkıntısı çekmiyor muyuz? Sürdürülebilirlik meselesi çok önemlidir. İşin bir kusuru ve günahı varsa bu kusur geçmiş yıllarda Türkiye'de hekim sayısının bu kadar düşük kalmasına yol açan yöneticilerdedir. Bu işin paydaşları kimlerse onlardadır kusur.''
2023 VİZYONU
Akdağ, kendilerine 2023 vizyonu koyduklarını belirterek, 2023'te Türkiye'de 200 bin doktor hedeflediklerini bildirdi. Her ülkenin kendi orijinal sağlık sistemini oluşturmak zorunda olduğunu kaydeden Akdağ, ''Ben Almanya'yı kopyalayamam orada 350 bin doktor var, bizde 100 bin. Orada 650 bin hemşire var bizde 100 bin. Ben Küba'nın sağlık sistemini de alamam. Bırakalım ideolojik ülke yapılanmasını orayı da alamam. Türkiye'dekinin altı misli doktor var Küba'da. Sektör olarak hepimiz, Türkiye'deki insan kaynağının artması için elimizden geleni yapmalıyız'' diye konuştu.
ORGAN NAKLİ MERKEZİNİ ZİYARET
Akdağ, daha sonra Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi'ndeki Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni ziyaret ederek, kurum müdürü Prof. Dr. Yalçın Polat'tan çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Organ beklemenin nasıl bir şey olduğunu hastalar, yakınları ve hekimlerin bilebileceğini kaydeden Akdağ, şunları söyledi: ''Bir meselenin çözümü için teşhisin doğru konması lazımdır. Organ nakli konusunda yapılması gereken işler için bu meselenin nasıl çözülebileceğine dair teşhisi öyle zannediyorum ki yaklaşık 3 sene önce doğru biçimde koyduk. Geçmişte insanların organ bağışlamaları konusunda gönüllü olmalarını esas alan çalışmalar yürütmüşüz. Ama meselenin en can alıcı noktası hastaların beyin ölümlerinin tespit edilebileceği merkezlerin sayısının artırılmasıdır. Bu merkezlerdeki yatakların sayısını artırmak ve yetişmiş eleman sayısını artırmak birinci önceliktir. Türkiye'de bu yatakların sayısını tam üç katına çıkardık. Bununla beraber gerekli ekiplere de ihtiyaç var.''
ULUSAL ORGAN BEKLEME LİSTESİ OLUŞTURULDU
Akdağ, organ nakli konusunda ulusal bekleme listesi belirlediklerini ifade ederek, ''Bu liste, hem organ bekleyen insanların hakkaniyetli bir biçimde bu organları paylaşmasına imkan veren bir sistem, hem de bir takım suiistimallerin tamamen engellenebileceği bir sistemdir'' dedi.
Akdağ, Erzurum Kalkınma Vakfı'nı da ziyaret ederek, Vakıf Başkanı Erdal Güzel'den çalışmalar hakkında bilgi aldı. Güzel, Akdağ'a eski bir üyeleri olması nedeniyle onur üyeliği belgesi sundu.