BAKAN AKDAĞ İHRACATÇILAR BİRLİĞİNİ ZİYARET ETTİ
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Bu yılın sonu itibarıyla 59 ilde aile hekimliğine başlamayı ümit ediyoruz'' dedi. AK Parti 6. Bölge Yerel Yönetimler Şurası'na katılmak için Erzurum'a gelen Bakan Akdağ, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliğini ziyaret etti.
Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Polat'ın kendisine yaptığı sunumun ardından konuşan Bakan Akdağ, bu yıl sonu itibarıyla 59 ilde aile hekimliğine başlamayı ümit ettiklerini belirterek, bu yönde çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.
BAKAN AKDAĞ İHRACAT RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğinden 2002 yılında 281 milyon dolar ihracat yapıldığını ifade eden Bakan Akdağ, şunları söyledi: ''2002'de 281 milyon dolar ihracat yapılmış. 2007'de ise bu rakam 2 milyar 132 milyon dolara çıkmış. Yani bölgeden yapılan ihracat 8 misli artmış. Türkiye'nin ihracatı ise yaklaşık olarak 3 misli arttı. Biz Türkiye'nin ihracat rakamları ile övünüyoruz. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki rakamlar ise çok daha fazla artmış. Bu, bölgedeki ihracatçılar adına çok büyük başarıdır. Bölgemizin kendinden kaynaklanan zorlukları vardır. Buna rağmen bu başarıyı sağlayan ihracatçılarımızı tebrik ediyoruz.''
BÖLGE KALKINMASINDA İHRACAATIN ROLÜ
Türkiye'nin 2010 yılındaki ihracat hedefinin 200 milyar dolar olduğunu anımsatan Akdağ, şöyle devam etti:
''2023 yılı hedefimiz ise 500 milyar dolar ihracat yapmaktır. 2010 yılına kadar ihracatı 2 katına çıkaracağız. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise mevcut ihracatı 5 milyar dolara, 2023'te ise 12 milyar dolara çıkarmalıyız. Bu hedefi ihracatçılar olarak koymalıyız. Biz de elimizden geleni yapacağız. Burada anlatılan sıkıntıları gerekli bakanlıklara ileteceğim. Bunun için gerekli çalışmaları yapacağız. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ihracat rakamlarının bu sayılara gelmesi çok güzeldir.''
BAŞKAN POLAT SORUNLARI AKTARDI
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Polat ise ihracatçıların bölgesel bir takım sıkıntıları olduğunu belirtti. Yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile iç gümrükleme uygulamasının başladığını ifade eden Polat, ''Artık sınır kapılarından gümrükleme yapılmıyor. Herkes en yakın gümrüğe gidiyor. Bu bizim için büyük bir problemdir'' dedi.
DOĞU’DA İHRACAAT İŞLEMLERİ SIKINTILI
Bölge genelinde mesafelerin uzak olduğunu da kaydeden Polat, şunları söyledi: ''Daha önce ihracatçılarımız gümrük işlemlerini sınır kapılarından yapıyordu. Artık gümrükleme, kurulan iç gümrükleme yerlerinde yapılıyor. Bizim bölgemizde, Erzurum'da iç gümrükleme yeri var. Bölgedeki diğer illerinden ihracat yapan araçların Erzurum'a gelmesi gerekiyor. Bölgemizde şehirlerarasındaki mesafeler çok uzak. Bu nedenle sıkıntı yaşanıyor. Hiç olmazsa bizim bölgemizin söz konusu uygulamadan muaf tutulmasını istiyoruz.''
POLAT: DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI GELİŞTİRİLMELİ
Bölge genelinde ihracatın kara yolu ulaşımıyla yapıldığını ifade eden Polat, ''Kars-Tiflis-Bakü demir yolunun yapılması ile önemli ölçüde rahatlayacağız. Erzurum'un önemli bir destinasyon merkezi olması için gerekli altyapı çalışmalarını yapmalıyız. Bunu başarırsak ihracatta önemli bir nokta oluruz'' dedi.
TEKNOKENT MESELESİ
Polat, Erzurum'da yapılması planlanan teknokent konusunda da arsa tahsisi aşamasında sıkıntılar yaşandığını, bu konuda yardım edilmesi gerektiğini belirtti. Polat'ın konuşması sırasında not alan Akdağ, anlatılan sıkıntıların giderilmesi için çalışmaların başlatıldığını kaydetti. Konuşmaların ardından Polat, Bakan Akdağ'a plaket verildi.