EL İŞİ TESPİHLER MÜCEVHER DEĞERİNDE
El işi tespihler, ustalarının ellerinde meraklılarına ulaşmaya devam ediyor. Türkiye'nin değişik yerlerinde imal edilen kaplumbağa kabuğundan, kuka ağacına, çam ağaçlarından damlayan kehribar tabir edilen sertleşmiş sakızdan, Kızıldeniz'den çıkan mercanlara kadar değişik tiplerde altın ve gümüş ile işleme özelliklerindeki el işi tespihler meraklılarını cezbediyor.
BAĞA TESPİHLER
Meraklıları için her çeşit tespihi bulundurmak önemli bir yatırım gerektiriyor. Ölmüş kaplumbağa'nın yüzyılların sertleştirdiği kabuğundan yapılmış çok sert tanelerin üzerine altın kakmalar ve el işlemeleri sebebiyle yapılmış bir 33'lük tespih, 800 YTL'den müşteri buluyor. Kuka ağacından torna yardımıyla yapılmış, çekildikçe parlayan ahşap tespihlerin 33'lükleri 30 YTL, 99'lukları ise büyüklüğüne göre 60 ile 90 YTL arasında satılıyor.
OLTU TAŞI TESBİHLER
Erzurum yöresine has oltu taşının içerisine gümüşle işlenmiş tespihler de en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Oltu taşının vücut elektriğini nötürleme gibi önemli bir özelliğinin olması , bu taştan yapılmış tespihlere talep yoğunlaşmasını sağlıyor. Kokusu ve duruşu insanı en fazla rahatlatan ise damla kehribardan yapılmış olanları. Çam ağacındaki sakızın bir kayanın üzerine uzun süre damlamasıyla sertleşen parçalardan yapılan kehribar tespihler, çok hoş çam kokusuyla tespih çekenleri, güzelliği kadar kokusuyla da etkiliyor. Venge ve abonoz ağaçlarından yapılmış tespihler de siyah renkleri ile bir asaletin simgesi haline geliyor. Deve kemiğinden yapılmış tespihleri fark edenler ise çok az bulunuyor.
DEVE KEMİĞİNDEN YAPILMIŞ TESBİHLER
Eski bir evde ihtiyar bir teyzenin senelerce çektiği deve kemiği 99'luk tespih, Demiryolu Caddesi'ndeki hurdacıların tezgahında 1 YTL gibi sembolik bir fiyatla satışa sunulsa da bunun gümüşten bir imameyle güzelleştirilmesiyle kolleksiyonerlerin nadide eserleri arasına girmesi mümkün olabiliyor. Afrika'dan malzeme temininde güçlük yaşansa da hala 150-200 yıllık fildişi tarihi tespihlerde özel önem arz ediyor.
FİLDİŞİ, MERCAN TESPİHLER
33'lük fildişi tespihler 150 YTL'den başlıyor, altın, yakut, zümrüt işlemeli olanlar ise bin YTL'ye kadar çıkıyor. Siyah mercan da nadir bulunan malzemelerden bir tanesi. Kızıldeniz'den çıkan siyah mercanlar, özel bir işlemden geçiyor, altın kakmayla süslemeler yapılıyor. Halk arasında üzerindeki işlemelerden dolayı "yüzsürü" denilen bu özel tespihlerde 200 YTL'den 800 YTL'ye kadar gidiyor. Yeşil ve mavi renkli akikler, mor renkli amatisler, laciveri andıran ve içerisinde doğal altın parçacıkları olan lapisler ve turkuaz gibi naturel taşlardan yapılan el işi tespihler de yoğun talep buluyor.
TESPİH NEDİR?
İslamiyet'te Allah'ı zikretmek olan tesbihat çok önemli bir yer tutuyor. Tespihin manası, Allah'ı yüceltme, Allah'a seri bir şekilde ibadet ve 'sübhanellah' demek olarak tarif ediliyor. İsim olarak tespih, Allah'ın sıfatlarını tespih ederken, sayı saymak için kullanılan ve 33 veya katları kadar tanenin ipe dizilmesiyle meydana gelen halka demek olarak sözlükler de yerini alıyor. Tespih kelimesi Türkçe'de tespih şeklinde de kullanılıyor. Namazdan sonra 33 defa sübhanellah, 33 defa elhamdülillah ve 33 defa
Allahuekber dualarını okumaya da tespih deniliyor.