Aşkale Belediye Başkanı Dr. Ahmet Yaptırmış tarafından karşılanan Yazıcıoğlu, türban, siyaset ve ekonomi üzerine değerlendirmeler yaptı. Yazıcıoğlu'nun, Belediye Başkanlığı'nı ziyaretine BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, Genel Merkez Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Emrullah Önalan, Erzurum eski İl Başkanı Cevat Özer, Merkez İlçe Başkanı Temel Topçuoğlu, parti il ve ilçe yönetimi katıldı.
BU KARAR TBMM'NİN YASA KOYMA YETKİSİNİ ORTADAN KALDIRDI
Yazıcıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsüne ilişkin kararı ile ilgili olarak, "Bir defa üniversitelerde öğrenim özgürlüğünü engelleyen yasaların düzeltilmesinin kaçınılmaz olduğunu kabul etmeliyiz. Çağdaş medeni bir ülke olacaksak her şartta kılık ve kıyafetten dolayı öğrenim hakkı engellenmemelidir. Öğrenim hakkının engellenmesinin haklı bir gerekçesi olamaz, bunu laikliğe bağlamak da laikliği zorlama bir anlayışla, olduğundan çok farklı bir yere koymaktır. Laiklik toplum vicdanıyla çatışan eğitim hakkını engelleyen bütün yasaların üstünde din ve vicdan özgürlüğünü örten şekilde anlaşılamaz, uygulanamaz" diye konuştu.
YAZICIOĞLU SİSTEMİ ELEŞTİRDİ
Bugün yaşanan sıkıntıların sistemin oturmaması ve yanlış işleyişinden kaynaklandığını dile getiren Yazıcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bütün bu olup bitenler sistemden kaynaklanıyor. Sistem yanlış işliyor. Yargı, Yürütme ve Yasama'ya dayanan kuvvetler ayrılığı oturmuş değil. Kuvvetler ayrılığı oturmadığı için siyaset hukuk alanına, yargı siyaset alanına müdahale ediyor ve ülkedeki bu karmaşanın sonuçlarını tartışıyoruz. Bu iktidarda mevcut yasaların mutlaka demokratik bir anlayışla düzenlenmesi gerekiyor. Bunun için Türkiye'nin bir anayasaya ihtiyacı var. Bu geçen dönemlerdeki iktidarlar maalesef bunu gerçekleştiremediler. Mevcut iktidar da tek başına Anayasa değiştirecek imkana sahip olduğu halde altı yıldır bunu toplumsallaştırarak gerekli alt yapısını oluşturarak bir sivil demokratik anayasayı Türkiye'ye kavuşturmayı gerçekleştiremedi. Bu noktada büyük fırsatlar ve imkanlar lazım. Maalesef bu imkanlar da harcandı ve ülkenin ihtiyacı olan demokratik bir anayasa gerçekleştirilemedi. Siyasi Partiler Yasası değiştirilemedi, Seçim Yasası değiştirilemedi, dokunulmazlığa dokunulamadı. Bütün bunlar demokratikleşmenin temel unsurlarıydı. Vatandaşımızın tercihli olarak milletvekili seçmesi hakkı da getirilemedi. Ayrıca şiddete dayalı siyasi partiler elbette kapatılır, terörle özdeşleşmiş bir parti elbette kapatılır. Ama bunun dışında fikrini ifade etmesi bu doğrultuda siyaset yapmış olması doğrultusunda bir partinin kapatılmış olması çağ dışılıktır. O sebeple siyasi partiler siyasi görüşleri, eylemleri, fikirleri, kürsüdeki konuşmaları ve bu doğrultuda yasa teklifleri ve yasa çıkarma münasebetiyle kapatılmamalıdır. Ancak bunla ilgili de bir yasal boşluk var. Birtakım dayanaklar verilmektedir. Siyasi Partiler Yasası'nın bu doğrultuda değişmesi lazım. Maalesef bu da gerçekleştirilemedi".
EKONOMİDE CİDDİ SIKINTILAR GEÇİRİYORUZ
Yazıcıoğlu, ekonomiyle ilgili yaptığı değerlendirmede de şunları söyledi: "Bugün eşit işe eşit ücret verilemiyor. Asgari ücretten vergi almaya devam ediliyor. Ücretler arası dengesizliğin ve adaletsizliğin yanı sıra fırsat eşitliği yok ve köylünün toprağı yöreye göre özel teşviklerle ekebilecek biçebilecek hale getirilemedi. Teşvik sistemi yanlış kullanıldı. Her 50 yılda uygulanan teşvik teşvik değildir. Dolayısıyla bu anlamda da düzenlemeler yapılması gerekiyor."
DOĞU ANADOLU'DA İŞSİZLİK TEMEL SORUN
Yazıcıoğlu, daha sonra şunları kaydetti: "Ekonomimizde ciddi sarsıntılar geçiriyoruz. Şu anda yüzde 200'lere varan enflasyon mutfaklara yansımaktadır. Bütün bunları görmek lazım. İşsizlik çok yoğun bir şekilde. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu gezilerimde büyük sorun olarak işsizliği görüyorum. İşsizlik yoksullaşmayı, o da göçü getirmektedir. Meralarımız boş, tarlalarımız boş. Bunları ekebilecek, biçebilecek insanlarımız var. Bunların teşvik edilmesi lazım. Toprağı olmayan köylüye devlet hazinelerinden meralardan toprak verilmesi, alternatifler sunularak hayvancılığın ve çiftçiliğin desteklenmesi lazım."
Yazıcıoğlu, ilçeden ayrılmadan önce Aşkale'nin konumuyla ilgili olarak da şunları belirtti: "Aşkale, önemli ilçelerimizden biri. Aslında Türkiye genelinde de bir il gibi tanınabilen bir ileanan sıkıntıların sistemçemiz. Yol üzerinde dolayısıyla bu tarihi yapısına göre desteklenmesi gerekmektedir. Belediye Başkanımıza da buradaki çalışmalarından dolayı teşekkür ve onu tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum." Yazıcıoğlu, daha sonra Erzurum Hava Limanı'na geçerek İstanbul'a hareket etti.