BARO’DAN AB UYUM YASALARI ELEŞTİRİSİ
Erzurum Baro Başkanı Naci Turan, AB'ye uyum için çıkarılan yasaların Türkiye'de suç oranının artmasına neden olduğunu iddia etti.
ALTYAPI YETERSİZ
Erzurum Baro Başkanı Naci Turan, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik süreci kapsamında Medeni Hukuk ve Türk Ceza Hukuku'nda yeni düzenlemeler yaptığını belirterek, Türkiye'nin, yeni yasal düzenlemelere hazır olmadığını savundu.
Avrupa Birliği'ne üye olmak için yasa çıkarılmasının doğru olmadığını belirten Turan, yasal düzenlemelerin halkın iradesi, talebi doğrultusunda yapılması gerektiğini bildirdi.
OLAYLAR KORKU VERİYOR
AB ile Türkiye'nin toplumsal yapısının aynı kapsamda değerlendirilmesinin birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olduğunu ileri süren Turan, şöyle konuştu: ''Son zamanlarda meydana gelen olaylar, insana korku ve dehşet saçıyor. İnsanımız bir gününü, kazasız belasız atlatıyorsa bu duruma şükreder hale geldi. Bir toplumda suç işlenecektir elbette. Fakat ne oldu da son yıllarda bir artış oldu? Alçaklığı, 1.5 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz olayına kadar nasıl indirebildik? Bunun elbette ki tek bir nedeni yoktur. Bunun en önemli nedenlerinden biri AB'ye uyum kapsamında çıkarılan yasalardır. AB'ye uyum için çıkarılan yasalar, Türkiye'de suç oranının artmasına neden olmuştur.''
UYUM YASALARINA ELEŞTİRİ
Milletten beslenmeyen, halkın isteği doğrultusunda çıkarılmayan ve sırf AB'ye üye olmak için çıkarılan yasaların huzursuzluk yarattığını öne süren Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''AB'de uygulanan bir yasanın, Türkiye'de aynı etkiyi yaratmasını beklemek büyük bir yanılgıdır. Her iki toplumun sosyal ve kültürel yapısı, değer yargıları, ahlak anlayışı çok farklıdır. AB istiyor diye yasa çıkarılmaz. Biz AB'nin isteğinin de ötesine geçerek, körü körüne yasalar çıkardık. Bugün, Türkiye insan haklarında AB'nin önüne geçmiştir. Bir taraftan suçluların haklarını korumaya çalışırken, diğer taraftan mağdurların hakları göz ardı edilmiştir. Fakat bu halkın isteğiyle olmamıştır.''
''AB'YE UYUM İÇİN CEZALARIN CAYDIRICILIĞI KALDIRILDI''
Baro Başkanı Turan, AB'ye uyum için yapılan yasal düzenlemelerle cezaların caydırıcılığının ortadan kaldırıldığını da iddia etti.
Yeni yasal düzenlemelerle suç karşısında cezaların yetersiz kaldığını belirten Turan, şunları ifade etti: ''Türkiye'de (adam öldürür, yarın çıkarım) fikri insanlarda hakim olmuştur. Örneğin, Papaya suikast girişiminde bulunan Mehmet Ali Ağca İtalya'da 20 yıl hapis yattı. Bu doğru olanıdır. Bizde ise merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a suikast girişiminde bulunan kişi 6 ay yattıktan sonra salıverildi. Suçların bu yönüyle mücadele edilmelidir. Tabi ki cezalar tam caydırıcı değildir. Ama mutlaka bir caydırıcılığı da vardır. Türk Ceza Kanunu'ndaki değişikliklerle cezaları müeyyidesiz bıraktık. AB'nin de önüne geçerek yasalar çıkardık. Bunu insan hakları için yaptık diyoruz. Peki bir taraftan suçluların haklarını gözetirken, mağdur olanların hakları ne olacak?''
SUÇA KARŞI AB VE TÜRKİYE'NİN TUTUMU.
AB ülkelerinde son dönemlerde yaşanan olaylara yapılan müdahalelerin iyi analiz edilmesi gerektiğini ifade eden Turan, ''AB bizden gözaltı süresini 24 saate indirilmesini isterken, İngiltere'de demir yolunda bomba patladı diye gözaltı süresi 90 saate çıkarıldı. Sakallı, kara saçlı olan kim varsa İngiltere tutuklamaya başladı. Fransa'da, trene binen bir şüpheliyi kurşunladılar. Açık açık infaz yaptılar'' dedi.
Türkiye'de gözaltı süresi 6 güne çıkarıldı diye AB'nin ayağa kalktığını ve bu sürenin 24 saate indirildiğini savunan Turan, ''Yine biz (AB'ye uyum için 301. maddeyi kaldıralım) diyoruz. Türk milletine hakaret edilsin diye bu maddenin değiştirilmesini isteyen AB üyesi Fransa, (Ermenilere katliam yapılmadı) diyenleri içeri atıyor. Böyle bir çifte standardı uyguluyorlar'' diye konuştu.
Turan, Türkiye'de suç oranlarının artmasının bir diğer nedeninin de olaylara karşı medyanın sergilediği tutumu olduğunu ileri sürerek, bir olayın sürekli kitlelere medya tarafından sunulmasının o olayların toplumda sürekli yaşanmasına neden olduğunu kaydetti.