BARDIZ KİLİMİNİ YAŞATAN SON USTA
BİRİKİMİNİ ÜNİVERSİTELİLERE AKTARIYOR
Osmanlı Devleti döneminde sarayları süsleyen Bardız Kilimi'nin son ustası 66 yaşındaki Erzurumlu Fetahna Çalınur, mesleki birikimini Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğrencilere aktarıyor.
Şenkaya ilçesine bağlı Bardız köyünde 51 yıldır Bardız Kilimi dokumacılığı yapan Fetahna Çalınur, AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak'ın hazırladığı ''Bardız Kilimciliğini Geliştirme Projesi'' kapsamında, üniversite öğrencilerine kurs vermeye başladı.
16 ÖĞRENCİ TEZGAH BAŞINDA
Fakülte binasında kurulan tezgahlarda 16 öğrenciye günün belirli saatlerinde kilim dokumacılığı konusunda uygulamalı olarak eğitim veren ilkokul mezunu Çalınur, ''Unutulmaya yüz tutmuş Bardız kilimciliğinde şimdiye kadar edindiğim mesleki birikimimi üniversite öğrencilerine aktarmaya çalışıyorum. Öğrencilerin bir an önce Bardız Kilimi'nin nasıl dokunduğunu öğrenmeleri için çaba gösteriyorum'' diye konuştu.
BARDIZ KİLİMİ YAŞATILACAK
Çalınur, öğrencilerin kilim dokumacılığını öğrenmeleri konusunda istekli olmalarının da kendisini heyecanlandırdığını dile getirerek, şöyle dedi: ''Bardız köyünde eskiden hemen hemen her evde kilim dokuma tezgahları vardı, fakat son 20 yıldır benden başka Bardız kilimi dokumacılığını devam ettiren kimse yok. Köyde gençler de bu işe hevesli değil. Bu duruma çok üzülüyordum. Benden sonra Bardız Kilimi dokumacılığının tamamen unutulacağını düşünüyordum. Bu kilime üniversitenin sahip çıkması beni çok sevindirdi.''
KİLİM DOKUMACILIĞI SEVGİ İŞİDİR
Gönüllü olarak üniversitede öğrencilere kilim dokumacılığını öğretmeye çalışan Çalınur, ''Öğrenciler bu işi öğrenene kadar her gün fakülteye gelip onlara eğitim vermeyi düşünüyorum. Onlar bu işi öğrendiklerinde benim de hayatımdaki en önemli isteğim gerçekleşmiş olacak'' diye konuştu.
GÜZEL SANATLAR, BARDIZ KİLİMİNE SAHİP ÇIKIYOR
Bardız Kilimciliğini Geliştirme Projesi Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak da yaptığı açıklamada, Bardız Kilimi'nin Türk tarihinde büyük değer gören kilimler arasında yer aldığını, ancak son yıllarda unutulmaya yüz tutuğunu söyledi.
Fakülte olarak Bardız Kilimi'ne sahip çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Parlak, ''Çalınur sayesinde Bardız kilimciliği gelecek kuşaklara modernize edilerek aktarılmış olacak'' diye konuştu.
Fakülte Dekanı Prof. Dr. Salih Zeki Bayram da Bardızlı Fetahna Çalınur'un özveriyle fakülteye haftanın belirli günleri gelerek geleneksel el sanatlarından olan Bardız Kilimi dokumacılığını öğrencilerine uygulamalı olarak öğretmelerini çok önemsediklerini, bundan sonra bu kilimin özellikle dokuma resimlerle modernize edilip geliştirilmesi için bu çalışmayı destekleyeceklerini kaydetti.