ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Madalyalar sahiplerini buldu
Madalyalar sahiplerini buldu
Meteoroloji Bayram nava durumunu paylaştı
Meteoroloji Bayram nava durumunu paylaştı
Erzurum’da kurban pazarı hareketlendi
Erzurum’da kurban pazarı hareketlendi
'Bora' Türkiye ikincisi seçildi
'Bora' Türkiye ikincisi seçildi
Bitlis yolunda trafik kazası: 6 yaralı
Bitlis yolunda trafik kazası: 6 yaralı
HABERLER>EĞİTİM
25 Mayıs 2026 Pazartesi - 14:17

ATAUNİV'den Özbekistan yaklaşımı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Özbekistan Yükseköğretim, Bilim ve İnovasyon Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen “4. Özbekistan–Türkiye Rektörler Forumu”, iki ülkenin yükseköğretim kurumlarını Buhara’da bir araya getirdi.

ATAUNİV den Özbekistan yaklaşımı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Özbekistan Yükseköğretim, Bilim ve İnovasyon Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen “4. Özbekistan–Türkiye Rektörler Forumu”, iki ülkenin yükseköğretim kurumlarını Buhara’da bir araya getirdi. 21-23 Mayıs 2026 tarihleri arasında Buhara Devlet Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen forumda, küresel rekabet gücünün artırılması amacıyla yükseköğretimde iş birliği imkânları ele alındı.

Forumda Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu da yer alarak hem akademik temaslarda bulundu hem de program kapsamında kritik görevler üstlendi. Rektör Hacımüftüoğlu’na Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Çavuşoğlu ve Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Baydemir ile Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Dağ eşlik etti.

Forum programında; Özbekistan Cumhuriyeti Yükseköğretim, Bilim ve İnovasyon Bakanı Prof. Dr. Kongratbay Avezimbetovich Sharipov, Buhara İli Valisi Botir Komilovich Zaripov yer aldı. Program kapsamında Özbekistan’dan 25 üniversite rektörü, Türkiye’den ise 9 üniversite rektörü forum oturumlarına katılım sağladı. Ayrıca çeşitli üniversitelerden rektör yardımcılarının da yer aldığı forumda, ortak bilimsel çalışmalar, yükseköğretimde iş birliği ve akademik proje geliştirme konuları ele alındı.

Stratejik Oturumda Kritik Rol: Moderatörlük ve Vizyoner Sunum

Program kapsamında düzenlenen eş zamanlı oturumlar içerisinde yer alan “Tıp Eğitimi, Spor ve Pedagojide İnovasyonlar ile Dijital Teknolojiler” başlıklı oturum, Ahmet Hacımüftüoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Aynı oturumda konuşmacı olarak da yer alan Hacımüftüoğlu, tıp eğitiminin dönüşümünde dijitalleşmenin rolüne, simülasyon temelli eğitim modellerinin önemine ve sağlık alanında yapay zekâ uygulamalarının sunduğu imkânlara dikkat çekti.

Oturumda; dijital sağlık teknolojileri, halk sağlığı, sağlıklı yaşam ve spor, klinik araştırmalar, üniversite-hastane iş birlikleri ile ilaç ve biyoteknoloji alanında geliştirilebilecek ortak çalışmalar kapsamlı şekilde ele alındı. Türkiye ve Özbekistan’dan alanında yetkin akademisyenlerin katkı sunduğu oturumda, özellikle ortak araştırma altyapılarının kurulması, veri paylaşımı ve çok merkezli klinik çalışmaların artırılması konuları ön plana çıktı. Rektör Hacımüftüoğlu, Atatürk Üniversitesinin sağlık bilimleri alanındaki güçlü akademik birikimi ve araştırma kapasitesiyle uluslararası iş birliklerine önemli katkılar sunmaya hazır olduğunu ifade etti.

Simülasyon Merkezi Dünya Standartlarına Taşınacak

Rektör Hacımüftüoğlu, konuşmasında Atatürk Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren simülasyon merkezinin kapsamlı şekilde yenileneceğini ve dünya standartlarında bir yapıya dönüştürüleceğini belirtti. Sağlık eğitiminde uygulamalı öğrenmenin kritik önem taşıdığına dikkat çeken Hacımüftüoğlu, öğrencilerin son teknolojiyle donatılmış modern bir simülasyon merkezinde eğitim almasının hedeflendiğini ifade etti.

Yeni teknolojiye sahip simülasyon altyapısıyla birlikte öğrencilerin klinik becerilerini daha güçlü şekilde geliştireceğini vurgulayan Hacımüftüoğlu, ileri teknoloji cihazlarla desteklenecek merkez sayesinde tıp eğitiminde kalite standartlarının daha üst seviyeye taşınacağını kaydetti. Ayrıca kurulacak modern eğitim altyapısının, uluslararası akademik iş birlikleri ve ortak uygulamalı eğitim programları açısından da önemli fırsatlar sunacağını dile getirdi.

Yapılan 10 Anlaşma ile Uluslararası İş Birliği Ağına Önemli Katkı Sunuldu

Forum süresince gerçekleştirilen ikili görüşmeler kapsamında Atatürk Üniversitesi ile Özbekistan’daki çeşitli yükseköğretim kurumları arasında iş birliği protokolleri imzalandı. Buhara Devlet Teknik Üniversitesi başta olmak üzere, Türk Devletleri Uluslararası Üniversitesi, Buhara Uluslararası Üniversitesi, Ürgenç Devlet Üniversitesi, Buhara Devlet Pedagoji Enstitüsü, Taşkent Devlet Transport Üniversitesi, Buhara Devlet Üniversitesi, Varşova Uygulamalı Bilimler ve İşletme Üniversitesi Andijan, Buhara İnovatif Eğitim ve Tıp Üniversitesi ile Denov Girişimcilik ve Pedagoji Üniversitesi ile akademik iş birliği anlaşmaları hayata geçirildi.

Söz konusu anlaşmalarla birlikte öğrenci ve akademisyen değişim programlarının artırılması, ortak araştırma projelerinin geliştirilmesi ve eğitim-öğretim alanında bilgi paylaşımının güçlendirilmesi hedefleniyor. Ayrıca Açık ve Uzaktan Öğretim alanında bölgesel iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik de temaslarda bulunuldu.

Rektör Hacımüftüoğlu: “Akademik Birikimimizi Uluslararası Arenaya Taşıyoruz”

Forumun kapanış oturumunda değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, sağlık, eğitim ve dijitalleşme alanlarında ortaya konan ortak vizyonun son derece kıymetli olduğunu belirterek, üniversiteler arası iş birliğinin güçlendirilmesinin bilimsel üretime doğrudan katkı sağlayacağını ifade etti.

Forum kapsamında moderatörlük görevini üstlenen 3 üniversiteden biri olduklarını vurgulayan Rektör Hacımüftüoğlu, kapanış sunumunda Özbekistan temaslarını değerlendirdi. Atatürk Üniversitesinin uluslararası akademik iş birliği ağını her geçen gün genişlettiğini vurgulayan Rektör Hacımüftüoğlu: “Üniversitemizin köklü bilgi birikimini bilim, Ar-Ge ve inovasyon odaklı çalışmalarla uluslararası alana taşımaya devam ediyoruz” dedi.

“İlaç ve Biyoteknoloji Alanında Stratejik Bağımsızlık, Bölgesel Ölçekte Ortak Bir Hedef Olarak Ele Alınmalı”

Forumun kapanışını gerçekleştiren Rektör Hacımüftüoğlu, gerçekleştirilen sunumlar ve paylaşımlar doğrultusunda tıp eğitiminin geleceğine ilişkin önemli tespitlerde bulundu. Tıp eğitiminin artık tek bir kurumun ya da ülkenin sınırları içinde ele alınamayacak kadar kapsamlı bir dönüşüm sürecinden geçtiğini ortaya koyduğunu ifade eden Hacımüftüoğlu; simülasyon altyapısının modern tıp eğitiminin temel unsurlarından biri haline geldiğini, dijital yetkinliklerin ise yalnızca teknolojiyi kullanmakla sınırlı kalmayıp onu yönetme ve sorgulama becerisini de kapsadığını vurguladı. Ayrıca halk sağlığı ve koruyucu hekimliğin eğitim süreçlerinde daha fazla yer bulması gerektiğini belirten Hacımüftüoğlu, ilaç ve biyoteknoloji alanında stratejik bağımsızlığın bölgesel ölçekte ortak bir hedef olarak ele alınmasının önemine dikkat çekti.

“Bilginin Topluma Aktarılması En Önemli Amacımız”

Rektör Hacımüftüoğlu, üniversitelerin bilgi üretiminin yanı sıra bu bilginin topluma aktarılmasında da kritik bir rol üstlendiğini belirterek, teknoloji transferinin akademinin temel sorumluluklarından biri olduğunu ifade etti. Atatürk Üniversitesi olarak sahip oldukları DAYTAM altyapısı, İlaç, Aşı ve Biyoteknoloji Enstitüsü ve simülasyon merkezleriyle bu sürece aktif katkı sunmaya hazır olduklarını dile getiren Hacımüftüoğlu; Özbekistan’daki üniversiteleri yalnızca iş birliği yapılacak kurumlar olarak değil, aynı zamanda birlikte öğrenilecek paydaşlar olarak gördüklerini belirtti. Konuşmasının sonunda, oturumda ele alınan başlıkların somut iş birliklerine dönüşmesi temennisinde bulunan Hacımüftüoğlu, organizasyona katkı sunan tüm katılımcılara teşekkür ederek oturumu kapattı.

Buhara’da gerçekleştirilen forum, Türkiye ile Özbekistan arasında yükseköğretim alanındaki iş birliklerinin derinleştirilmesi, ortak projelerin artırılması ve bilimsel etkileşimin güçlendirilmesi açısından önemli çıktılarla tamamlandı. Atatürk Üniversitesi, uluslararasılaşma vizyonu doğrultusunda bu tür platformlarda aktif rol üstlenmeye ve akademik iş birliklerini geliştirmeye devam ediyor.

 
Madalyalar sahiplerini buldu
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATAUNİV İletişim'de mezuniyet heyecanı yaşandı
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi, 2025-2026 eğitim öğretim yılı ...
Tekin Çocuk Edebiyatı Öğretmen Kongresine seslendi
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Biz çocuklarımızın dijital bağımlılıktan ...
Oltu’da öğrencilere trafik eğitimi verildi
Oltu İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Büro Amirliği tarafından ...
 
Kur'an Kursu’nda yıl sonu coşkusu
Aziziye İlçe Müftülüğü’ne bağlı Bahçelievler Ömer Nasuhi Bilmen Kur'an ...
ETÜ, Kandilli Güvenç Ortaokulu öğrencilerini ağırladı
Aşkale ilçesinde bulunan Kandilli Güvenç Ortaokulu’nun öğrencileri, Erzurum ...
ETÜ'de yapay zeka gündemi
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ve Teknik Üniversiteler Birliği (TU12) ...
 
Teknik Üniversiteler Birliği ETÜ'de buluştu
Teknik Üniversiteler Birliği’nin (TÜB) 4. olağan toplantısı, Erzurum Teknik ...
'Köklerimizin İzinde Kültürel Miras Yolculuğu'
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ...
ATAUNİV Özkaya'yı ağırladı
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kadir Özkaya ile mahkeme üyeleri, bir dizi programa ...
 
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yolculuğun Umudu
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Güç, akıl ve adalet
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzincan’dan yükselen ses…
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum bir irfan otağıdır
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Dünya yeni masayı kuruyor
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Yeni çağın kavşağında Türk dünyası
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Erzurum’un 2026 Beklentileri:

Göçün durması
Hızlı Tren
Doğalgaz ve enerjide indirim
Stadyum
Direkt uçak seferlerinin artırılması
Erzurumspor’un Süper Lige yükselmesi
2. OSB’nin tam kapasiteye ulaşması
Yatay yapılaşmaya geçilmesi
Tarımsal sanayi yatırımları


Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
ERZURUM
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva