ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Oltu'da ADEM Projesi sergisi
Oltu'da ADEM Projesi sergisi
Karayazı’da ‘Ters Lale Festivali’ günceli
Karayazı’da ‘Ters Lale Festivali’ günceli
MHP’den TFF’ye sert tepki
MHP’den TFF’ye sert tepki
Kotanlı’dan 1 Mayıs açıklaması
Kotanlı’dan 1 Mayıs açıklaması
Erzurum’dan 2 futbolcu milli takım kadrosunda
Erzurum’dan 2 futbolcu milli takım kadrosunda
HABERLER>EĞİTİM
16 Mart 2009 Pazartesi - 01:47

A.Ü’nün Vizyonu (III)

Erzurum için 2019 önemli bir tarih. Erzurum Kongresi’nin 100. yılı döneminde, ilin vizyonu neleri aksettirecek? Ekonomide, sosyal hayatta, il mevcut performans sorunlarını aşabilecek mi? Süreçte Üniversite’nin seyri ve geleceği ne olacak? Tüm bu sorulara cevap aradığımız söyleşi köşemizde bu hafta A.ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Mustafa Canbolat’la söyleştik.

A.Ü’nün Vizyonu (III)

Araştırma İnceleme
 
 
Bilgi Çağında
Atatürk Üniversitesi’nin Vizyonu
        (III)
 
 
 
 
 
Ziraat Fakültesi 50’inci Yaşında
 
SUNUŞ:
Erzurum için 2019 önemli bir tarih. Erzurum Kongres’nin 100. yılı döneminde, ilin vizyonu neleri aksettirecek? Ekonomide, sosyal hayatta, il mevcut performans sorunlarını aşabilecek mi? Süreçti Üniversite’nin seyri ve geleceği ne olacak? Tüm bu sorulara cevap aradığımız söyleşi köşemizde bu hafta A.ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Mustafa Canbolat’la söyleştik. Bölge ve ilin tarımsal konumu ve geleceğini ilgilendiren söyleşiyi sunuyor, hepinize hayırlı haftalar diliyoruz.
M.E.
 
ZİRAAT FAKÜLTESİ’NİN KURULUŞ SÜRECİ
ERZURUM:Hocam, 1958’te Fen-Edebiyat Fakültesi ile birlikte Atatürk Üniversitesi’nin ilk kurulan diğer fakültesi de Ziraat Fakültesi. Ziraat Fakültesi, 50 yaşını tamamlamış durumda… Müsaadenizle söyleşimize öncelikle fakültenizin bu 50 yılını özetlemenizi isteyerek başlamak istiyorum.
Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT: Fakültemiz, Atatürk Üniversitesi Kuruluş Kanunun 31.05.1957 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde yasallaşmasından sonra, ülkemizde açılan 3. Ziraat Fakültesidir.  Fakültemiz, 1958 yılı Kasım ayında, Erzurum Şair Nef'i Ortaokulu’nda, Tarım Ekonomisi ve Zootekni Bölümlerine kayıtlı toplam 115 öğrencisi ile eğitim ve öğretime başlamıştır. Takip eden 4 yıl içinde söz konusu binada eğitim faaliyeti sürdürülmüş ve daha sonra üniversite yerleşkesindeki Ziraat Fakültesi binasına taşınılmıştır.
Fakülte bünyesinde 1959 yılında Toprak Bölümü, 1960 yılında Genel Zirai Bilgiler, 1961 yılında Fitotekni ve 1965 yılında da Kültürteknik-Ziraat Alet ve Makineleri Bölümünün açılması ile bölüm sayısı 6’ya ulaşmıştır. Fitotekni Bölümü 1968 yılında ve Genel Zirai Bilgiler Bölümü 1983 yılında kapatılmıştır. Fitotekni Bölümü bünyesinde faaliyet gösteren “Tarla Bitkileri”, “Bağ-Bahçe” ve “Bitki Koruma” kürsülerinden 3 bölüm oluşturulmuştur.
Su Ürünleri Bölümünün 1988 ve Peyzaj Mimarlığı Bölümünün de 1990 yılında kurulmasından sonra Ziraat Fakültesinde Bölüm sayısı 11’e ulaşmıştır.
YENİ AÇILACAK BÖLÜMLER
ERZURUM: Açılması düşünülen yeni bölümler veya program var mı?
Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT: Şu an açılması için gayret ettiğimiz bir program var: Tarımsal Biyoteknoloji Programı… Bu programımız üniversite senatosunda kabul edildi ve YÖK’e müracaatımız gönderildi. Organik veya ekolojik ürünler üretip piyasaya sunmak için hizmet vereceğini öngördüğümüz bu program ümit ediyorum ki kısa zamanda YÖK’ten onay alacaktır.
BÖLGE TARIMINDA ZİRAAT FAKÜLETİSİ’NİN ROLÜ
ERZURUM:Hocam fakülteniz bölümleriyle, programlarıyla, bölge ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayanması nedeniyle fakültenize düşen sorumluluğun fazla olmasıyla, kırsal kalkınmaya verdiğiniz destek çalışmalarıyla oldukça geniş bir eğitim ve hizmet sahanız var. Bu geniş eğitim ve hizmet için oldukça geniş ve zengin yerleşkenizin ve tesislerinizin olması gerekir. Yerleşkeniz ve hizmet binalarınız amaçladığınız eğitim ve hizmete cevap verebilecek yeterlilikte ve nitelikte mi?
Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT: Ziraat Fakültesi, Atatürk Üniversitesi yerleşkesinin batısında, 28 000 m2’lik bir alan üzerinde yer almaktadır. Fakültede eğitim, öğretim ve araştırma amaçlı 26 dershane, 78 laboratuar, 230 akademik personel çalışma odası, 1 Konferans Salonu, 4 anfi, 1 merkez kütüphane ile 13 toplantı salonu, Pilot Ekmek ve Süt fabrikaları bulunmaktadır. Fakültede marangoz, cam, elektrik ve boya atölyeleri mevcuttur.
Öğrencilerin dinlenme, sosyal ve sportif faaliyetlerine yönelik olarak 2 öğrenci kantini, 1 futbol, 1 basketbol ve 1 voleybol sahası bulunmaktadır. Seralarımız ve su ürünleri balık üretim tesisimiz bu fiziksel yapı içerisinde yer almaktadır. Fakültemizde fiziki alanların kalitesinin artırılması için çabalarımız sürdürülmekte olup, son olarak Peyzaj Mimarlığı bölümüne ve Toprak Bölümüne ait dersliklerin bakım ve onarımları gerçekleştirilmiştir, Gıda Mühendisliği Bölümünde Laboratuar düzenlemesi yapılmıştır. Dersliklerimizde iyileştirilme çalışmaları, merkezi atölyelerin katkılarıyla hızla sürdürülmektedir. Fiziki alanların iyileştirilmesinde, kurum çalışanlarımızın canla başla hizmet vermelerini de takdirle burada ifade etmek isterim.
ÖĞRETİM ÜYESİ SAYISI
ERZURUM: Üç ayrı program bünyesinde 11 bölümünüz ve oldukça geniş çalışma sahanız var! Toplam öğretim üyesi sayınız bu programları uygulamaya yeterli mi, öğretim üyesi ihtiyacınız var mı?
Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT: Fakültemiz 1958 yılında 1’i öğretim üyesi olmak üzere toplam 23 öğretim elemanı ile eğitime başlamış; bu sayı günümüzde 49 Profesör, 44 Doçent, 38 Yardımcı Doçent, 28 Fakülte kadrolu ve 60 Fen Bilimleri Enstitüsü kadrolu olmak üzere 88 Araştırma Görevlisi, 1 Uzman ve 3 Okutman olmak üzere toplam 219 öğretim elemanına ulaşmıştır. Mevcut şartlarda öğretim üye sayımız yeterlidir diyebilirim.
BİLİMSEL VERİMLİLİK
ERZURUM: Fakültenizin bilimsel çalışmaları olduğu gibi, bilimsel çalışma sonunda üretilen bilginin tarım ve hayvancılıkla uğraşan halka ulaştırma gibi bir misyonu var. Öncelikle fakültenizin bilimsel çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT: Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi sahip olduğu teknolojik olanaklar, fiziki alt yapı ve güçlü akademik kadrosu ile birçok araştırmanın yapılmasına da imkân tanımaktadır. Bu yüzden gerek ulusal ve gerekse uluslararası düzeyde birçok araştırma yapılmış ve alanında ki önemli dergilerde yayınlanarak bilime, önemli ölçüde katkılar sağlamıştır. Bunun yanında araştırma sonuçları, düzenlenen kongre, sempozyum, konferans, seminer ve panel gibi bilimsel etkinliklerde sunulmuş ve geniş platformlarda tartışılmıştır.
Fakültemizin kuruluşundan günümüze 348 kitap, yurt içinde 2250 Türkçe, 543 yabancı dilde bilimsel makale, yurt dışında 980 bilimsel makale,1487 yurt içi bildiri, 307 yurt dışı bildiri yayınlanmıştır. Bilimsel etkinlik kapsamında 372 konferans, 372 kongre 1614 seminer ve 48 panel gerçekleştirilmiş veya bu etkinliklere öğretim elemanlarının katılımı sağlanmıştır. Geçtiğimiz yılda öğretim üyelerimiz tarafından hazırlanan 147 adet makale SCI kapsamındaki uluslar arası dergilerde yayınlanmıştır.
KONGRELER
Ziraat Fakültesinde düzenlenecek olan 6. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, I. Dünya Dut Kongresi ve V. Organik Tarım Kongresinin hazırlıkları sürdürülmektedir.
Fakültemiz öğretim üyelerinin yürütücülüğünde ve işbirliğinde farklı kaynaklardan desteklenen birçok proje sonuçlandırılmış veya halen devam ettirilmektedir. Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Proje ödeneğinden 25 Kasım 2008 tarihinde 626000 TL destek verilen 47 yeni bilimsel projeye fakültemiz öğretim üyeleri tarafından başlanılmıştır. Halen TUBİTAK’dan 2539416 TL bütçe destekli 18 proje, DPT’den 515000 TL destekli 3 proje fakültemiz öğretim üyelerinin yürütücülüğünde sürdürülmektedir. BOREN Araştırma Enstitüsü destekli bir proje ile Hırvatistan Tarım Bakanlığı-Zagreb Üniversitesi ve Japonya GIFU Üniversiteleri ile hazırlanan projeler de yürütülmektedir.
Araştırma ve uygulama amaçlı olarak değerlendirilen Çiftliğimizde modernleştirme çalışmalarına başlanacaktır. Bu amaçla IPA projeleri kapsamında hazırlanan “Hayvancılıkta Eğitim: Bölgeye Destek Ülkeye Örnek” isimli yaklaşık 6.200.000 Avro bütçeye sahip olan projemiz ön elemeden geçmiştir.
BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN NİTELİĞİ
ERZURUM:Makale sayısı ve bilimsel çalışmaların niteliği, Atatürk Üniversitesi adına gurur verici… Ben asıl şu son söylediğinize takıldım. Hocam bu muhteşem bir rakam… 6.200.000 Avro… Yaklaşık 13.000.000.00 TL (Eski ifadeyle 13 Trilyonluk bir proje!) Projeyle ilgili nihai karar ne zaman netleşir, belli mi ve projenizin kabul edildiğini var sayalım(inşallah kabul edilir). Bu parayı nasıl değerlendirmeyi düşünürsünüz?
Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT: Bu proje, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Avrupa Toplulukları Türkiye Katılım Öncesi Mali Yardımlar çerçevesinde, fakültemizin hazırladığı proje… Bu ayın sonunda bilim kurulunda değerlendirilecek. Bu kadar büyük bir projenin valimizin ve siyasilerin desteklemesi, işimizi kolaylaştırır, diye düşünüyorum.
Projenin amacı, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesine faaliyetlerini sürdüren Ziraat işletme Müdürlüğü’nün modernize edilerek kurumun bölge çiftçisine destek ve örnek teşkil eden ve aktif tarımsal yayım yapan bir birim haline getirilmesidir. Bu proje hem Üniversitemize hem de Erzurum’a büyük katkılar sağlayacaktır.
Projeden bahsetmişken, fakültemiz adına projeyi hazırlayan Ziraat İşletme Müdürü Doç. Dr. Mevlüt Karaoğlu’na teşekkür etmeyi unutmamak lazım. Kendisinin bu projede emeği ve gayreti takdire şayandır.
AB SÜRECİNDEKİ BİLİMSEL ATILIMLAR
ERZURUM:Hayatın hemen her alanında olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da Avrupa Birliği’nin uyum sürecinde ülkemizin önüne koyduğu bazı kriterler var. Ziraat Fakültesi olarak Avrupa Birliği uyum süreci ile ilgili faaliyetleriniz var mı?
Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT: Fakültemizde lisans ve lisansüstü düzeylerinde Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkileri konularında teorik ve uygulamalı dersler verilmekte ve tezler hazırlanmaktadır.Üreticilerimizle yürütülen AB projeleri çerçevesinde kurslar düzenlenerek sertifikalı üretime geçiş sağlanmaktadır.Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nın Avrupa Birliği destekli “Her Çevre Tasarımcısının Rüyası: Landcad Eğitimi”, “Gökyüzüne En Yakın Bitkiler: Alpin Çiçekler” ve “Erzurum ve Bayburt İllerinde Alabalık Yetiştiriciliğinin Teşvik ve Kapasite Artırımına Yönelik Eğitim Programı” projeleri başarıyla yürütülmüştür. Avrupa Birliği destekli, Erzurum Büyükbaş Hayvan Islah Projesi Ziraat Fakültesinden bir öğretim üyesinin koordinatörlüğünde yürütülmektedir.
Projenin 2009 eğitim faaliyetleri çerçevesinde, her hafta iki ilçeden katılan yaklaşık 50 çiftçimize 10 hafta sürecek olan eğitim toplantıları Ziraat Fakültesi konferans salonunda yapılmaya başlanılmıştır. Bu eğitim süreci sonunda 500 çiftçimiz hayvan yetiştirme, suni tohumlama, hayvan barınaklarının planlanması ve yem bitkileri yetiştiriciliği konularında bilgilendirilmiş olacaktır.
Türkiye’nin AB’ne Uyum Sürecinde “Olası Gelişmelerin Önemli Tarım Ürünleri Üzerine Ekonomik Etkilerinin Analizi” adlı projede fakültemizden 4 akademisyen görev almaktadır.
ULUSLAR ARASI ATILIMLAR
ERZURUM: Fakültenizin yurt dışı ilişkilerinden bahseder misiniz? Yurt dışına öğrenci veya öğretim üyesi gönderiyor musunuz ve yurt dışından fakültenize gelen öğrenci veya öğretim üyesi var mı?
Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT: Ziraat Fakültesinin kuruluşunda, Nebraska Üniversitesinden öğretim üyeleri 10 yıl süreyle Fakültemizde çalışmış; ayrıca öğretim elemanlarımızın önemli bir kısmı adı geçen Üniversitede yüksek lisans ve doktora eğitimi yanında kısa süreli eğitim almışlardır. Lisans ve lisansüstü eğitim faaliyetlerinin kalitesini artırmak için uluslararası standardı yakalama adına faaliyetler yapılmaktadır. Bu hedeflerle paralel olarak öğretim elemanları yurtdışına kısa ve uzun süreli olarak gönderilmekte, daha fazla öğretim elemanın gönderilebilmesi için de çabalar sarf edilmektedir.
Ohio Eyalet Üniversitesi (OSU) Gıda-Tarım ve Çevre Bilimleri Fakültesi, New York Devlet Üniversitesi (SUNNY), Cornell Üniversitesi ve diğer yurtdışı üniversiteleri ile işbirliği çerçevesinde öğretim elemanlarının kısa süreli değişim programına katılımları sağlanmaktadır. Japon Uluslararası Kalkınma Ajansı (JICA) ile işbirliği kapsamında “Çoruh Nehri Katılımcı Havza Rehabilitasyonu Master Planı Kırsal, Sosyo-Ekonomik Anket Çalışması” yürütülmüştür. Tayvan Ulusal Chung Hsing Üniversitesi (NCHU) ile üniversitemiz arasında yapılan işbirliği çerçevesinde Fakültemiz öğrencileri bu ülkede eğitim olanaklarından yararlanabilmektedirler.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Avrupa Birliği Üniversiteleri arasında eğitim işbirliği çerçevesinde, karşılıklı araştırmacı ve uzman değişimi ve müşterek bilimsel faaliyetlerin (konferans, seminer) düzenlenmesi konularında işbirliği geliştirilmektedir.Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Rusya Bilimler Akademisi-Zooloji Enstitüsü, Komarov Botanik Enstitüsü, Amerika Birleşik Devletleri Sistematik Entomoloji laboratuvarı, Roma Biyoteknoloji ve Biyolojik Kontrol Ajansı, Paris, İsveç ve Danimarka Doğal Tarih Müzeleri ile ortak katılımlı uluslararası projeler yürütülmektedir.
Rektörümüz sayın Prof. Dr. Hikmet KOÇAK’ın Uzakdoğu temaslarında farklı üniversitelerle yapılan işbirliği çerçevesinde ziraat fakülteleri ile de anlaşmalar yapılmıştır. Bunlardan birisi, Çin’de bulunan Northeast Tarım Üniversitesidir. ERASMUS programı çerçevesinde Fakültemiz Avrupa üniversitelerindeki ilgili bölümlerle ikili anlaşmalar yaparak öğrencilerimizin ve öğretim üyelerimizin bu programdan yararlanmalarını sağlamaktadır. Halen 2 öğrencimiz bu program kapsamında yurtdışında bulunmaktadır. Aynı şekilde, Portekiz’den iki öğrenci de fakültemizde öğretim görmektedir. Malezya’dan fakültemize gelen bir araştırmacı halen biyoteknoloji konusunda Tarla Bitkileri Bölümünde araştırmalarını sürdürmektedir.
BÖLGE HALKIYLA BÜTÜNLEŞME YAKLAŞIMI
ERZURUM:Umarım bahsettiğiniz bütün bu çalışmaların ve bilimsel araştırmaların hem şehrimizin ve ülkemizin tarım ekonomisine hem de üniversitemizin gelişmesine olumlu yansımalarını görürüz. Hocam, yaptığınız bilimsel çalışmaları muhakkak, halkla paylaşıyorsunuz. Halkla koordinasyonu nasıl sağlıyorsunuz, halka ulaşmada sıkıntı yaşıyor musunuz?
Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT: Fakültemiz öğretim elemanları tarafından farklı zamanlarda yürütülen bilimsel projelerin yanında çevreye yönelik eğitim projeleri hazırlanmakta ve kurslar düzenlenmektedir.Bunlara örnek olarak, tarımsal yayım ve danışmanlık eğitimi, Erzurum ili büyükbaş hayvan ıslahı, koyunlarda laparoskopik suni tohumlama ve embriyo transferi, toprak su ilişkileri, gübreleme, yöreye uygun bitki çeşitlerinin geliştirilmesi, ulusal mera ıslahı ve yönetimi, gıda bilimi ve teknolojisi, sebze ve meyve yetiştiriciliği, tarımda mekanizasyon, bölgenin su varlığı ve sulardaki biyolojik zenginliğin tespiti, peyzaj planlama ve çevre düzenleme gibi projeler ve konular ifade edilebilir.
İçinde bulunduğumuz bahar döneminde fakültemiz öğrencilerinin katılacağı köy gezileri düzenlenerek öğrencilerimizin saha bilgisinin artırılması sağlanacaktır.
Ilıca ve Pasinler’de, termal enerji yoluyla ısıtılması sağlanacak akıllı seralar yaptırılarak yöre halkına seracılık konusunda eğitim verilecektir.
DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
ERZURUM:O halde her çiftçi, tarım ve hayvancılıkla uğraşan herkes veya her işletme size danışabilir, sizden rahatlıkla yardım isteyebilir… Daha anlaşılır ve somut olma adına danışmanlık ve teknik destek verdiğiniz alanların detaylarını bu söyleşi vesilesiyle kamuoyuna bir kez daha duyurabilir miyiz?
Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT: Tabii ki… Kırsal kalkınmaya yardımcı olma anlamında kapılarımız herkese açık. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, kuruluşundan bu yana eğitim ve araştırma faaliyetleri yanında, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına yardımcı olma görevini de yerine getiren bir kurumdur. Fakülte bu görevi gereği, gübreleme, sulama, sulama sistemlerinin geliştirilmesi, toprak işleme, organik tarım, tarımsal inşaat, tarla tarımı, çayır ve mera yönetimi, yem bitkileri, bölge koşullarına uygun tohumluk üretimi, yöre çiftçisine damızlık hayvan ve yavru alabalık sağlanması, arıcılık, alabalık yetiştiriciliği, hayvan barınaklarının planlanması, yem, toprak ve gıda analizlerinin yapılması, bitki hastalık ve zararlılarının teşhis ve tedavisi, gıda üretimi ve işleme teknolojileri, hijyen, bitki hastalık ve zararlıları, yabancı ot kontrolü, sebze, meyve ve mantar yetiştiriciliği, seracılık, tarımsal mekanizasyon, su ürünleri, şehircilik ve çevre düzenleme, tarım işletmelerinde organizasyon, pazarlama, tarım politikalarının geliştirilmesi, ve teknik personel eğitimi gibi konularda öncülük etmekte ve bölgesel kalkınma faaliyetlerine katkıda bulunmaktadır.
Fakültemizin döner sermayesine ücretini yatıran herkes, her türlü toprak analizi yaptırabilir. Bir keresinde, Pasinler’de arazisine kavaklık kurmayı düşünen bir çiftçi, arazisinin toprak analizini yaptırmak üzere bize başvurdu. Bizzat ben de araziye gittim ve toprağın profilini(toprağın dikine kesiti) çıkardık. Arazi hububat tarımı için mi, ağaçlık için mi uygun, raporunu çıkarıp çiftçiye sunduk.
ZİRAAT FAKÜLTESİ İRTİBAT BÜROLARI, ÖNERİSİ
ERZURUM: Bölge insanını tanıdığım için diyebilirim ki, halkımızın üniversiteye gelme, danışma ve üniversiteden destek alma gibi bir alışkanlığı veya cesareti yok. Üniversiteye en çok Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı Araştırma Hastanesi’nden sağlık hizmeti almak için gelmektedir. Ziraat Fakültesi’nin hizmetlerini ve önemini halka daha iyi duyurmak için, meselâ köylülerinin yoğunlukta olduğu ve uğrak yeri Gürcükapı, Aşkale durağı gibi muhitlerden birine Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi İrtibat Bürosu açılmasını ve bu büroda hem danışmanlık, hem verdiğiniz hizmetin ve eğitimin tanıtımı, hem de ürettiğiniz ürünlerin pazarlanmasını arzu ettiğimi söylemek isterim.
Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT: Oldukça orijinal bir öneri… Bu konuda sanırım yerel yönetimin de desteği gerekli… Ancak bu önerinizi değerlendirmeye alabiliriz.
Üniversite lojmanları içindeki süt satış kantinimiz, yıllar önce Erzincankapı civarındaymış. Halk da alışveriş yaparmış. Şu anki üretimimiz kısıtlı… Üretimimizi artırmadan –ki üretimimizi artırmanın gayretindeyiz- çok büyük bir satış kantini açamayız. Ancak halkımız şu an istediği zaman gelip kantinimizden alışveriş yapabilir.
TARIMSAL ÜRÜN PAZARLAMA VİZYONU
ERZURUM:Süt Satış Kantininde hangi ürünlerinizi pazarlıyorsunuz?
Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT: Müsaade ederseniz öncelikle üretim faaliyetlerimizi yürüten fakültemize bağlı Ziraat İşletme Müdürlüğü’nden bahsetmek istiyorum.
Ziraat İşletme Müdürlüğü 1959 yılında kurulmuştur. Ziraat İşletme Müdürlüğü bölge çiftçilerinin damızlık hayvan, tohumluk, yem gibi ihtiyaçlarını karşılanması, tarımsal araştırma sonuçlarının uygulamaya konulması, tertiplenecek tarla günleri ve benzeri tarımsal aktivitelerle çiftçilere duyurulması ve yayılması, Ziraat Fakültesine uygulamalı eğitim ve öğretim sağlanması ve kar amaçlı olmayan üretim faaliyetlerinde bulunulması işletmenin hedefleri ve görevleri arasındadır.
Ziraat İşletme Müdürlüğü Tarla Şubesi, Sığırcılık Şubesi, Koyunculuk Şubesi, Tavukçuluk Şubesi, Arıcılık Şubesi, Su Ürünleri Şubesi, Atölyeler Şubesi, Pilot Süt Fabrikası, Pilot Ekmek Fabrikası ve Mantarhane gibi birimlerde faaliyetlerini sürdürmektedir.
Pilot Süt ve Ekmek Üretim Tesislerinde hijyenik ve teknolojik kurallara uygun olarak başta ekmek olmak üzere pastörize süt, yoğurt, probiyotik yoğurt, tereyağı, peynir ve ayran üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu pilot tesisler bölgedeki sanayiciler için iyi bir örnek teşkil etmektedir. Ayrıca bal üretimi, alabalık yetiştiriciliği de fakültemizde yapılmaktadır.
Kantinimizde beyaz peynir, kaşar peyniri, civil peynir, süt, tereyağı, yoğurt, yumurta, sadece Ramazanları pide, balık, zaman zaman çilek ve mantar gibi meyve ve sebze…
Ürünlerimiz yüzde yüz organik değil. Organik olarak piyasaya sürmemiz için sertifika kuruluşlarından sertifika almamız gerekli. Ürünlerimizde ilaç kullanımı yok denecek kadar az olduğu için ürünlerimizi organik ürüne eşdeğer sayabiliriz.
Ancak daha önce sertifikalı ot üretip ihale yoluyla pazarladığımız oldu.
NOKTA..
ERZURUM: Bölgemizin ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayanması nedeniyle size soracağımız daha çok soru ve konuşulacak daha çok konu var. Umarım bu söyleşimiz yaptığınız çalışmaları hem kamuoyuna tarım hem sizin danışmanlığınıza ve desteğinize ihtiyacı olan hayvancılıkla uğraşan bölge insanına ulaşır ve faydası olur. Hocam değerli vakitlerinizi bize ayırdığınız ve samimi açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.
Prof. Dr. Mustafa CANBOLAT: Türkiye’nin sayılı ve en köklü fakültelerinden biri olan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin çalışmalarını ve hizmetlerini kamuoyuyla paylaşmamıza vesile olduğunuz için biz size teşekkür eder.
DEĞERLENDİRME
Hocamın da dediği gibi ülkemizin en köklü fakültelerinden biri Ziraat Fakültesi… Doğu’da ve ülkemizde yeni açılan birçok Ziraat Fakültesi’nin kurucularını yetiştiren, onlara ufuk açıp destek olan Ziraat Fakültesi’nin oldukça mütevazı dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat’ı ve kendisinin açıklamalarıyla Ziraat Fakültesi’ni daha yakından tanımış olmaktan dolayı mutlu olduk ve böyle bir fakülteye sahip olduğumuz için bir Erzurumlu olarak şehrimiz adına gurur duyduk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
zehra 16 Mart 2009 Pazartesi 12:48

Güzel bir söyleşi. Keşke Ziraat fakültesi'nin her bölümüyle ayrı b,ir söyleşi yapılsa... Mesela Peyzaj Mimarlığı, bahçe bitkileri bölümleri, yerel yönetimlerin danışacağı en önemli kurumlardır. Ata Botanik Parkı gezsin de belediyeciler park görsünler. Murat Beyin şehire danışma merkezi açılsın önerisi mutlaka değerlendirilmeli. Dekan Beye de teşekkürler. Açıklamalar moral verici... Selamlar

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖSS, SBS Süreci ve Erzurum
G.İSPİRLİ/ Uğur Dershanesi yöneticileri değişen sınav sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
A.Ü.’den Uluslararası Atılım
S.AVAL/AA/ Atatürk Üniversitesinin Tayvan'daki 4 üniversiteyle iş birliği ...
Barlı Resmen Atandı
G.İSPİRLİ/Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), dün gerçekleştirilen toplantısında ...
 
Proje Tabanlı Beceri Yarışması
GHA/Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde ...
Narman ‘da İstiklal Marşı Coşkusu
İstiklal Marşının kabul edilişinin 88. yılı Erzurum’un Narman ilçesinde ...
İstiklal Marşı İçin Yarıştılar
Erzurum'un Tortum ilçesinde en güzel İstiklal Marşı okuma yarışması düzenlendi.
 
Aras Hoca Erzurum'u Aydınlatıyor
S. AVAL/AA/Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim ...
Rengarenk Dershaneleri’nde Ödül Töreni
Rengarenk Dershaneleri aralık ayında yapmış olduğu STS de dereceye giren ...
’PISA 2009 Projesi’ Tamamlandı
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)’ye ait bir eğitim projesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İnancın Başarısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva