21 bin kişi tüberküloz taramasından geçti
Erzurum Verem Savaş Dispanseri, 2007 yılında 21 bin 270 kişiyi tüberküloz taramasından geçirdi, 23 bin 54 kişi üzerinde de tüberkilin cilt testi gerçekleştirdi. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Fatih Gacıroğlu, Verem Savaş Dispanseri’nin 2007 yılı faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
TÜBERKÜLOZLULARIN TEDAVİSİ
Erzurum’da 147 kayıtlı hastanın bulunduğu Verem Savaş Dispanseri’nin, bu hastalardan 82’sine akciğer içi, 65’ine de akciğer dışı tedavi uyguladığını bildiren Gacıroğlu, “Verem Savaş Dispanseri’nde kayıt altında tutulan 61 verem hastasının tedavisi tamamlanmış olup, 79 hastanın tedavisi ise sürdürülmektedir. 7 hastamızın tedavilerine ise, diğer illerde devam edilmektedir” dedi.
VİRÜS TAŞIYANLAR GÖZLEM ALTINDA
Verem Savaş Dispanseri’nin, 2007 yılında tüberküloz taramasından geçirdiği hasta sayısının 21 bin 270 olduğunu bildiren Dr. Gacıroğlu, aynı dönemde gerçekleştirilen tüberkilin test adedinin de, 23 bin 54 olduğunu dile getirdi.
Virüs taşıdıkları anlaşılan 315 kişinin gözlem altına alındığını ve bunlardan 110’una koruma tedavisi uygulandığını ifade eden Gacıroğlu, dispanserin balgam ve kültür testi çalışmalarında da onbinlerce hastaya sağlık hizmeti verdiğini ifade etti.
ERZURUM BİR İLKE İMZA ATTI
İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Fatih Gacıroğlu, Erzurum Verem Savaş Dispanseri’nde 3 bin 647 kişiye BCG aşısı yapıldığını söyleyerek, “Doğrudan Gözetimli Tedavi” adı altında bu yıl Erzurum’da ilk kez bir uygulama başlattıklarını belirtti. Uygulama kapsamında hastaların evlerinde ziyaret edilerek, tedavilerinin bu doğrultuda yapıldığına dikkati çeken Gacıroğlu, “Uygulama kapsamında her gün sağlık görevlilerinden oluşan ekiplerimiz, hastaları bulundukları evlerde ziyaret edip, onları gözetim altında tutuyorlar. İlaçlarını içirip, tedavi sürecini adım adım kayıt altına alıyorlar. Şu anda Erzurum’da bu yolla tedavi olan 144 hastamız bulunuyor.” diye konuştu.
109 PERSONEL GÖREV YAPIYOR
Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulaması için görevlendirilen 109 sağlık personelinin bulunduğu belirten Dr. Gacıroğlu, sistem sayesinde sağlık görevlilerinin hasta evlerine sıradan birer vatandaşmış gibi girdiklerini ve böylece hastayı çevresinin psikolojik baskısından uzak tutmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.