KALAN SÜREYİ SORU ÇÖZMEYE AYIRIN
Erzurum'da görev yapan Rehberlik ve Psikolojik Danışman Nidai Kahya, ÖSS'ye hazırlık sürecindeki öğrenciler için altın niteliğinde tavsiyelerde bulundu. Sınava iki haftadan az bir zaman kaldığını anımsatan Kahya, bu sürenin öğrenciler tarafından bol bol soru çözülerek geçirilmesi gerektiğini söyledi.
SORULARIN KALİTESİ
ÖSS'de soruların zor ve kolay olmak üzere ikiye ayrıldığını vurgulayan Kahya, "Sınavda soruların yüzde 10'u çok kolay, yüzde 20'si kolay, yüzde 40'ı normal, yüzde 20'si zor ve yüzde 10'u da çok zor şeklinde değerlendirilebilir. Öğrenciler için yüzde 10 çok kolay, yüzde 20 kolay, yüzde 20 zor ve yüzde 10 çok zor niteliğindeki sorular arasında puan açısından hiçbir fark yoktur." dedi.
Adayların, sınav esnasında soru çözerken turlama tekniği denilen, soru atlama yöntemini kullanması gerektiğini vurgulayan Rehberlik ve Psikolojik Danışman Nidai Kahya, bilinmeyen soruların, atlanarak sınava devam edilmesi çağrısında bulundu.
SORU ÇÖZMEYE ALANINIZDAN BAŞLAYIN
Öğrencilerin en fazla takıntı haline getirdikleri diğer bir konunun, sınava hangi sorulardan başlanacağı olduğunu dile getiren Kahya, "Öğrenci, kendisini hangi alanda çok daha iyi hissediyorsa, sorulara o alandan başlamalıdır." diye konuştu. Son günlerde öğrenciler tarafından seri olarak uygulanan deneme sınavlarının, onların tarzları belirlemede önemli bir rol oynadığını aktaran Nidai Kahya, "Öğrenciler yine soru çözerken, kendilerine hangi bölümlerin daha çok puan getirdiğini bilmeli ve bunu da göz önünde bulundurmalıdır. Bu durumu biraz daha somutlaştırırsak; örneğin, bir sayısal öğrencisi Matematik 1 - Matematik 2, Fen 1 ve Fen 2 sorularından hazırlanan ızgarayı yemeli, bunun üzerine Türkçe sorularından oluşan tatlıyı yiyerek kendisini doyuma ulaştırmalı ve üzerine içeceği Sosyal Bilimler sorularından oluşan sodayla kendini rahatlatmalıdır. Aynı durum eşit ağırlıkçı bir öğrenci için düşünülebileceği gibi, sosyal bilimler öğrencisi için de farklı bir tasarım yapılabilinir" şeklinde konuştu.
GEÇMİŞ YILLARDA ÇIKAN SORULAR TEKRAR ÇÖZÜLMELİ
Öğrencilerin, sınav öncesinde kendi alanındaki derslerin ağırlığını ve sorumluluğunu bilerek buna göre bir sınav stratejisi oluşturması gerektiğini kaydeden Rehberlik ve Psikolojik Danışman Nidai Kahya, "Öğrenciler, sınava sayılı günler kala deneme sınavlarını yoğunlaştırarak, eksiklerini belirlemeli, buna göre son rötuşları yapmalı, hız problemi olan öğrenciler hızlarını arttırmalı ve son sınav stratejileri öğrenciler tarafından belirlenmelidir. Adaylar, OKS ve ÖSS sınavına son 5 gün kala, yani Çarşamba günü 2005, Perşembe günü 2006 ve Cuma günü de 2007 yılında çıkan soruları çözmeli, daha önce çözmüş olsalar bile bunu tekrarlamalıdırlar. Öğrenciler sınavdan önceki gün aileleri tarafından kaygılandırılacak düzeyde aşırı bir şekilde ilgi ve alaka gösterilerek, normal dışı durumlar sergilenmemeli, sınav öncesi, sınav gecesi ve sınav anı, her gün nasıl geçiriliyorsa, öyle geçirilmelidir" diye konuştu.