KONFERANS İLGİ BULDU
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda, "Türkiye'de Seçim Kampanyalarının Amerikanlaşması" konulu konferans düzenlendi. Konferansa öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
AMERİKANLAŞMA KAVRAMI
Amerikanlaşma kavramının ilk olarak ABD'de ortaya çıktığını açıklayan Taşçıoğlu, "Amerikanlaşma kavramı, ilk olarak ABD'de ortaya çıkan kampanya uygulamalarının anahtar özelliklerinin daha sonrasında Avrupa'da ve günümüzde ise dünyanın birçok ülkesinde yaygınlaşmasıdır" dedi.
SÜREÇ 1980’DE BAŞLADI
Türkiye'de 1980'lerden itibaren seçim kampanyalarının Amerikanlaşmaya başladığını ve benzerlerinin seyir izleyerek 90lı yıllarda ivme kazandığını açıklayan Taşçıoğlu şunları kaydetti: "Bu bağlamda siyasetin bilimselleştiği, teknikleştiği, medyatikleştiği, kişiselleştiği ve kampanya danışmanlarına dönük yeni bir aktörün siyasal süreçte rol aldığı görülmektedir."
Taşçıoğlu, "Siyasetin tamamen söze ve görüntüye indirgendiğini, medyanın merkezi bir konum edindiği lider karizmasının öne çıktığı ve siyasal iletişim sürecinin teknik ve uzmanlık isteyen bir konu haline geldiğini, dolayısıyla partili yandaşların bu süreçte saf dışı kaldığı söylenebilir" ifadesinde bulundu.
SEÇİM MASRAFLARI AĞIRLAŞTI
Artık siyasetin ve seçim kampanyalarının milyon dolarlı bütçelere gereksinim duyduğunu ifade eden Taşçıoğlu, siyaset paralı bir oyun haline gelirken siyasi partilerin tutarlı ve güçlü ideolojik temelden kaydığı ve tutarsız zayıf ideolojik temele dayandığı dolayısıyla partililer arasındaki farkın buharlaştığı, sağ ve sol kutuplardaki partilerin merkeze doğru kaydığını ileri sürdü.
Vatandaşın katılımının ise tamamen kamuoyu yoklamalarına indirgendiğini belirten Taşçıoğlu, ''Seçim kampanyaları at yarışı havasına sokulduğu için vatandaşlar izleyici konumuna indirgendi'' dedi.